Az online vásárlás előnyei

  2018. november 12.

Manapság egyre többen vásárolnak webshopokban. Sokan könnyítik meg ezzel az ünnepi ajándékok beszerzését, vagy akár a hétköznapi bevásárlásokat is. Az online vásárlás előnyeit sokan kihasználják. Az internetes vásárlás során a felek egyidejűleg fizikailag nincsenek jelen, a szerződéskötés az eladó által működtetett internetes webáruházban egérrel történő kattintással, vagy e-mail útján történő rendeléssel valósul meg. Az ünnepek környékén megnőhet a megrendelt áruk kiszállítási ideje, így érdemes időben leadni a rendeléseket. Normál esetben akár 24 vagy 48 órán belül házhoz szállítják a megrendelt árut. Az online vásárláskor történő fizetés biztonságos, intézheti bankkártyával, átutalással, Paypal-on át, készpénzzel, a csomagponton, vagy a csomag megérkezését követően a futárnak való fizetéssel (utánvétel) is.

 

A vállalkozás a szerződéskötést megelőzően köteles írásban vagy – a fogyasztó beleegyezésével - tartós adathordozón világos és közérthető nyelven tájékoztatni a fogyasztót a azokról a technikai lépésekről, amelyeket a szerződés elektronikus úton való megkötéséhez meg kell tenni; a vállalkozás elérhetőségeiről; a szerződés tárgyának lényeges tulajdonságairól; a fizetendő ellenértékről; az elállás jogáról.

Fontos tudni, hogy internetes vásárlás esetén a kereskedő köteles a fogyasztó megrendelését haladéktalanul, de legkésőbb 48 órán belül visszaigazolni. Ez a gyakorlatban egy válasz e-maillel történik, amely a megrendelés feltételeit (termék neve, ár, szállítási feltételek stb.) erősíti meg. A megerősítés elmaradása esetén a fogyasztót nem köti megrendelése, és nem köteles a leszállított termék átvételére.

 

Online vásárlás előnyei

  • Kényelmes, mert nem kell órákon át gyalogolni, BKV-n utazni vagy dugóban ülni. Otthonról, a fotelból kiválasztható a kívánt termék.
  • Az online vásárlással rengeteg időt is nyerhet, hiszen az áruk után való szaladgálás helyett monitorján villámgyorsan rátalálhat a keresett árucikkre.
  • Van olyan webshop, amelyiket egy hagyományos (offline) kereskedelmet folytató bolt tulajdonosa hozott létre. Ezekben a webáruházakban a termékek árai általában megegyeznek az offline üzletben találhatók áraival. A másik fajta webshop olyan kínálattal rendelkező online bolt, amelyik mögött nincs offline áruház. Egy ilyen webáruház sokkal kedvezőbb árakat tud biztosítani, hiszen számos olyan költséggel nem kell számolnia, amivel egy hagyományos üzlet tulajdonosának igen (helyiségbérlet, üzemeltetés, alkalmazottak költségei, stb.).
  • Az online vásárlással való visszaéléseket könnyen el lehet kerülni. Csalók, szélhámosok mindenütt akadnak, így a webáruház üzemeltetők között is, ám ha odafigyel, nem érheti kár. Érdemes elolvasni a weboldalhoz tartozó információkat, amiből sok minden kiderül az adott webáruházról, így elkerülhetőek a kellemetlenségek. Ajánlott elolvasni: fizetés, garancia, szállítási feltételek, a webshop üzemeltető adatai, webshop üzletszabályzat, adatvédelem, biztonsági előírások. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint a szolgáltatókra vonatkozó elektronikus szerződéskötés lépéseit és kereskedelmi szolgáltatásokat a 2001. évi CVIII. törvény tartalmazza. Az elállási jog gyakorlását a 17/1999. (II. 5.) Kormányrendelet szabályozza.
  • Egy webáruház „virtuális polcainak” szinte semmilyen költsége nincs, ezért sokkal nagyobb lehet a választék. Így egy webshop termékei között sok ritkaságnak számító termékre lehet találni.
  • Nem számít a földrajzi távolság, bárhonnan rendelhet árut.
  • Nem kell figyelembe venni a nyitvatartási időt, a nap 24 órájában lehet vásárolni.
  • Az interneten könnyedén össze tudja hasonlítani a termékeket. Az ár-összehasonlító oldalakon össze tudja vetni, hogy melyik termék felel meg az igényeinek és pénztárcájának, véleményeket/értékeléseket is olvashat, arról ki, hogyan van megelégedve a termékkel. Célszerű a forgalmazótól, gyártótól független oldalakon böngészni.
  • Az árut közvetlenül a lakóhelyére, vagy ahova kéri, ki is szállítják.

 

Internetes vásárlás esetén is, is mint bármely más bolti vásárlás esetén szabályok vonatkoznak a vásárlásra, vagyis a fogyasztóvédelem ugyanúgy érinti az online webáruházból történő rendelést, mint az egyéb vásárlásokat.
 

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...