Hogyan fizethet biztonságosan online vásárláskor?

  2017. február 12.

Hazánkba is egyre több az internetes vásárlás. Egyre népszerűbbé váltak a virtuális üzletek, más néven webáruházak, netboltok, webshopok. Azért választják egyre többen a vásárlás ily módját, mert gyors, egyszerű, kényelmes, elintézhető a nap bármely órájában, és a világ bármely országából rendelhetünk. Azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy az internetes vásárlás kockázatos is lehet, ha nem vagyunk elég körültekintőek. De hogyan fizethet biztonságosan online vásárláskor? A legfontosabb tudnivaló az, hogy a fogyasztókat az online valóságban is védik a jogszabályi rendelkezések.

 

Fontos a fizetési mód kiválasztása. Sokan a fizetés legbiztosabb módjának az utánvételt tarják, vagyis a futárnak fizetnek miután átvették a csomagot. Sok tranzakció esetében azonban a fizetés is online zajlik bankkártya segítségével. Nézzük meg a továbbiakban, hogy ezeket hogyan lehet lebonyolítani.

 

Hogyan fizethet biztonságosan online vásárláskor?

Előre utalás

Legkevésbé biztonságos megoldás. Csak akkor válasszuk ezt, ha teljes mértékben megbízunk az eladóban. Átutalásos fizetés esetén a megrendelés vételárát az átvétel előtt kell egyenlíteni. A rendelési folyamat véglegesítését követően, elektronikus formában kapjuk meg a díjbekérőt. Ezen megtaláljuk az utalandó összeget, a bankszámlaszámot és egyéb, szükséges információkat. Fontos, hogy mindig az adott rendelés pontos összegét utaljuk, a közlemény rovatban pedig kizárólag csak az adott rendelés bizonylatszámát tüntessük fel.

 

Normál betéti kártyás, esetleg hitelkártyás fizetés

Ma már szinte minden bankkártya alkalmas internetes vásárlásra. A fizetésnél fontos, hogy soha ne adjuk meg interneten a PIN kódod (elég a név, bankkártya-szám, kártya lejárati dátuma és az úgynevezett CVC2 vagy CVV2 kód, azaz a 3 számjegy, amit a kártya hátulján találunk).
Ha a kártya a normál számlához van kapcsolva, ahol a pénzünket tartjuk, akkor hatalmas kockázatot vállalunk, ugyanis ilyenkor a csalók a számlán lévő összes pénzhez hozzáférhetnek. Ennek a kockázatát a kártyalimitek alkalmazásával, csökkenthetjük. Okos megoldás lehet, ha kevesebb pénzt tartunk a számlán, vagy lekötjük, esetleg megtakarítási számlára helyezzük. Az is egy opció lehet, ha külön erre a célra tartunk egy bankkártyát, amin kevesebb pénz van, általában annyi, amennyi az adott vásárláshoz szükséges. Ha a vásárlások után visszatérítést is szeretnénk, akkor hitelkártyával érdemes fizetni.

 


hirdetés

Kártyafedezeti számla

Azt jelenti, hogy a normál bankkártya nem közvetlenül a fő folyószámládhoz kapcsolódik, hanem egy külön számlához. Előnye, hogy kártyavisszaélés esetén csak az ezen a számlán lévő összeghez férnek hozzá. Hátránya, hogy mindig fel kell tölteni pénzzel vásárlás előtt.

 

Internetkártyás fizetés

Az internetkártya, egy különleges bankkártya, ami csak internetes vásárlásra használható. Általában a főszámlához lehet társítani, de minden egyes vásárlás előtt meg kell emelni a kártyalimitet, ami automatikusan visszacsökken gyakorlatilag nullára.

 

Fizetést könnyítő megoldás

Ha még nagyobb biztonságban szeretnénk tudni a pénzünket az eladónak szánt pénzt rábízzuk egy harmadik félre (többek között PayPal vagy Alipay). Ezek tulajdonképpen internetes, virtuális bankok. Közvetítő rendszerek, melyek egy bank, és az ügyfelek között bonyolítanak le pénzügyi tranzakciókat.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...