Milyen banki tranzakciókról érdemes SMS értesítőt kérni?

2017-08-11

 

Ha bankot választ legyen nagyon körültekintő, érdemes figyelmesen átnézni a bankok ajánlatait, mert az éves banki költségek között eltérések lehetnek. Az SMS szolgáltatás és a bankkártya díja a havi fenntartási költség 60-70%-át teszi ki, így ezeken lehet a legtöbbet spórolni.

 

Megtévesztő induló kedvezmények

Ha egy új bankszámla nyitásáról van szó, akkor arra kell figyelni, hogy a pénzintézetek általában sok induló kedvezményt adnak. Ilyenek lehetnek például, hogy elengedik az első éves kártyadíjat, vagy a kártya kibocsátásának díját, kedvezőbb díjak vonatkoznak egyes átutalási tranzakciókra, vagy az SMS értesítésekre. Nagyon fontos, hogy ne csak erre az időszakra koncentráljon, hanem érdemes az akció utáni időszakot is átnézni.

A legtöbb kezdeti kedvezmény a bankkártyához, illetve az SMS szolgáltatáshoz kapcsolódik. Az SMS-nek lehet havi fix díja, vagy üzenetenkénti díja is. Megválasztható, hogy mely tranzakciókról kér SMS értesítést, így érdemes a biztonsági funkciókra szorítkozni, mert a sok banki SMS-nek igen súlyos költsége is lehet havonta.

 


hirdetés

Mennyibe kerül egy SMS értesítő?

Az SMS szolgáltatás nagyon hasznos, mert ezáltal értesülhet a bankszámlán történő mozgásokról, viszont egy SMS értesítő ára átlagosan 20-40 forint, vagyis, ha minden egyes tranzakcióról kér SMS értesítést, az igencsak megdobhatja a bankszámla költségeit.

Ezért sokan, csak a biztonsági funkciókat veszik igénybe. Például, ha csak a bankkártyás tranzakciókról kér SMS szolgáltatást, már nagyban csökkentheti a havi költségeket. Sőt, azt is be tudja állítani, hogy mekkora legyen az az összeghatár, amely fölött értesítést kér. Ha gyakran vásárol bankkártyájával érdemes csak a nagyobb összegű vásárlásokról értesítőt kérni.

 

Hogyan lehet az SMS értesítők költségeit csökkenteni?

A magas SMS árak miatt, sokan inkább lemondanak az SMS értesítésekről és inkább mobil- vagy netbankjukból informálódnak a bankszámlájukkal kapcsolatban. Ott is meg lehet nézni a számlán történő változásokat (megérkezett-e a fizetés, sikeresek voltak-e az utalások, stb.).

Az SMS költségei nagyban csökkenthetőek például, ha mobiltelefonjára letölti bankja ingyenes alkalmazását, és ennek segítségével értesül a számlán történő változásokról. A SMS értesítőkkel szemben, ez díjmentes.