Ha az online bankolást választja, figyeljen a biztonságra!

  2017. július 27.

Az online bankolást azért választják sokan, mert egyszerű, és ezen keresztül a legolcsóbb az ügyletek lebonyolítása. Olcsóbb, mint telebankon, vagyis telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, illetve, mintha személyesen a bankfiókban intézné ügyeit. Ez azért van így, mert online bankoláskor, tulajdonképpen gépek végzik a munkát az élő személyek helyett, így ez költséghatékonyabb. Az online bankolás másik nagy előnye, hogy kényelmes. Bármikor, bárhonnan végezheti ügyletei lebonyolítását. Nem kell hozzá más, mint internet, számítógép, vagy laptop, illetve az okostelefonok elterjedésével, ma már azokon is gond nélkül lehet online bankolni. Viszont ha az online bankolást választja, figyeljen a biztonságra!

 

Ami nagyon fontos, ha az online bankolást választja, ügyeljen a biztonságra. Sajnos manapság egyre több a visszaélés ezen a területen. Hogy ez Önnel ne fordulhasson elő, érdemes a következőkre figyelni:


hirdetés
  • Az elektronikus bankoláshoz semmiképpen se használjon kölcsönkért, vagy nyilvános eszközöket. A legbiztonságosabb, ha saját eszközeit használja, amelyeket el kell látni a megfelelő védelemmel.
  • Az online bankolás, illetve fizetés szempontjából nem mindegyik internetkapcsolat számít megbízhatónak. Ha teheti, kerülje a nyilvános Wi-Fi-t, mert nem a legbiztonságosabb. Ha csak nyilvános hálózaton keresztül tudja megoldani az ügyintézést, akkor alkalmazzon VPN (Virtual Private Network) megoldást, így kommunikációja titkos marad, és kisebb az esélye a visszaélésnek.
  • Operációs rendszere legyen mindig naprakész! A rendszeres biztonsági hibajavítások azonnali letöltése és futtatása segít bezárni a támadók által keresett sebezhetőségeket. Ha hibák nincsenek javítva, könnyebb megfertőzni a számítógépet. Szerencsére sok program ma már automatikusan telepíti a biztonsági frissítéseket, hibajavításokat, illetve új verziókat keres.
  • A biztonságos elektronikus bankoláshoz elkerülhetetlen a védelem, vagyis a megbízható, többszintű és naprakész biztonsági megoldások telepítése. Ez védelmet nyújt a különféle típusú vírusok, illetve a visszaélések ellen.
  • A jelszó nagyon fontos! Ne használja ugyanazt a jelszót az összes belépési felületen! Ugyanis, ha ezt teszi, könnyen visszaélés áldozata lehet. Érdemes minden belépési helyszínen egyedi jelszót választani, például a jelmondatok erre kiválóan alkalmasak. Illetve egy másik jó megoldás lehet, egy jelszókezelő program.
  • Ha lehetősége van, használjon kétfaktoros azonosítást (2FA), így a bank duplán is ellenőrizni tudja, hogy biztosan Ön szeretne csatlakozni az online számlához a saját eszközéről.
  • A kiberbűnözők nagyon kreatívak, számos módját kitalálják, annak hogyan férkőzzenek az Ön bizalmas adatai közelébe. Ha olyan üzenetet kap, amely arra kéri, hogy változtassa meg a belépési adatait, vagy kattintson egy mellékelt linkre, semmiképpen se tegye! A bankfiókok nem küldenek ilyenek üzeneteket. Ha valami gyanúsat észlel, vegye fel a kapcsolatot a bankfiókkal!
  • Ha befejezte a műveletet lépjen ki az oldalról, így kisebb az esélye a visszaélésnek.
  • Érdemes SMS értesítéseket kérni a számlán történő pénzmozgásról, így rögtön értesítést kap, ha esetleg illetéktelenek fértek hozzá számlájához.
  • Napjainkban számos pénzintézet rendelkezik külön internetes vásárlásokhoz való elektronikus (unembossed card) virtuális kártyával. Ennek lényege, hogy ezen nem kell pénzt tartania, hanem a vásárlás előtt közvetlenül elég rátennie a kívánt összeget, így az csak pár percig lesz a számlán. Így nem kell aggódnia, hogy kiadja bankkártyája adatait.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...