Milyen költségekkel járhat egy bankszámla megnyitása?

  2017. május 18.

Ma már el sem tudjuk képzelni életünket bankszámla nélkül. Számos szolgáltatásával könnyíti meg életünket. Hozzátartozik mindennapjainkhoz. De milyen költségekkel járhat egy bankszámla megnyitása? Nyitásakor felmerülhetnek bizonyos díjak, ám alapvetően fenntartása nem kerül sokba, viszont, ha nem figyel oda, számos felesleges szolgáltatással, igen költséges is lehet. A bankszámla hivatalos nevén fizetési számla. Alapvetően arra való, hogy jövedelmet kapjon rá, és onnan készpénz mozgatása nélkül teljesítse kötelezettségeit.

 

Milyen költségekkel járhat egy bankszámla megnyitása?

A bankszámla jó néhány előnnyel rendelkezik:

  • internetbank felületen befizetheti számláit
  • magasabb kamatért kötheti le átmenetileg pénzét
  • bankkártyát igényelhet hozzá
  • a pénzmozgásról áttekinthető számlakivonatot kap
  • ha elveszíti pénztárcáját, a bankszámlán levő pénz nem veszik el, a bankkártya letiltásával, pénze továbbra is biztonságban, számláján marad
  • a bankszámla-szolgáltatáshoz folyószámla hitelkeret is társulhat, ami egy váratlan kiadás esetén jól jöhet

 

Számlanyitási díj

Számos banknál előírás, hogy a bankszámlához bizonyos nyitóösszeget kell elhelyezni. Ezt számlanyitási díjnak nevezik, de valójában ez a pénz nem díj, hanem a számlán marad, és Ön szabadon elköltheti. Erre azért van szükség, többek között, hogy például a bankkártya legyártására legyen elég fedezet.

 

Bankkártya díja

A bankkártya díját már a megrendelésekor felszámítják, ez a kártya kibocsátási díja, ami nem egyezik meg a kártya éves díjával, arra külön díjat számolnak fel. Ha esetleg egy számlához több kártya is tartozik, akkor az összes kártya költségét a számlára terhelik. Kivétel ez alól, ha esetleg valamilyen kedvezmény tartozik hozzá. Ez általában a fő kártyára vonatkozik. Bizonyos dombornyomott bankkártyákhoz kötődhet óvadék is. Viszont ez az összeg, tartós lekötött betétként kezelendő a teljes bankkártyaszerződés alatt, így ehhez nem férhet hozzá.

 


hirdetés

Egyéb díjak

A bankszámla nyitásával, vagy a bankkártya kibocsátásával, illetve egyéb szolgáltatások igénybevételével egyéb díjak merülhetnek fel, ezért a számlanyitáskor ezekre is gondolni kell. Természetesen ezen költségekről a bank tájékoztatja Önt. A későbbiekben az SMS szolgáltatások terhelhetik meg nagyon a számlát. Alaposan gondolja át, mely szolgáltatásokra tart igényt.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...