Bankszámla megszüntetése

  2018. szeptember 19.

Ha eldöntött kérdés egy bankszámla megszüntetése, akkor be kell tartania néhány szabályt, amely megkönnyíti az ügymenetet. A bankszámla-szerződést felmondhatja az ügyfél és a bankszámlavezető intézmény is. A pénzügyi szolgáltató részéről a számlaszerződés felmondásához vezethet például, ha a számlatulajdonos súlyos szerződésszegést követ el vagy meghal. A bankszámlaszerződés csak akkor mondható fel, ha az összes, a bankszámla szerződéshez kapcsolódó egyéb kötelezettség is rendezésre kerül.

 


hirdetés

Bankszámla megszüntetése – Általános tudnivalók

  • Fontos, hogy számba vegye, hányan rendelkeznek a számla felett. Amennyiben nem Ön az egyetlen rendelkező úgy szükség lesz az összes, számla felett rendelkező partnerére a bankszámla megszüntetéshez.
  • A hitelintézetek a bankszámla felmondása esetén a számlavezetési díjat általában a felmondási idő leteltéig felszámítják, és azt a számlazárási kérelem leadásakor ki kell fizetni.
  • Gondolja végig, milyen szolgáltatásokat használ a bankszámlájához, mert ezeket meg kell szüntetnie a bankszámlaszerződés sikeres felmondásához. Amennyiben már kiválasztotta új számlavezető bankját, akkor a megszüntetés előtt indítsa el új bankjánál az igényelt szolgáltatásokat.
  • A bankszámlán érdemes annyi pénzt hagyni, ami a számla megszüntetéséhez elegendő lesz. Ha a számláján tartozás van, azt meg kell fizetnie kamatokkal és díjakkal együtt, ezért legyen Önnél készpénz a bankszámla megszüntetésekor.
  • Ha a megszüntetendő számlájához bankkártya is tartozott, azt visszakérik a számla felmondásakor. Amennyiben ez dombornyomott bankkártya, a számla csak 30 nap múlva szüntethető meg, ugyanis ezekkel úgy is lehet költeni, hogy arról a bank nem értesül a vásárlás pillanatában, hanem csak 3-4 hét múlva kapja meg a papír alapú bizonylatot. Ezekre a feltétezett kiadásokra fedezetet kell biztosítania a bankszámláján. Ne feledkezzen meg különleges kártyái leadásáról sem, ha vannak. Például azonosító chipkártya, internetkártya, stb.
  • Amennyiben a bankszámlához folyószámla hitelkeret is kapcsolódik, a hitelkeret terhére igénybe vett összeget a bankszámla megszüntetésével, a bejelentéssel egyidejűleg vissza kell fizetni, az esedékes kamatokkal és díjakkal együtt.
  • Amennyiben lekötött betét tartozik a bankszámlához, a számlatulajdonos dönthet arról, hogy a betétet azonnali visszavezetéssel megszünteti (ebben az esetben elveszíti a kamatot), vagy a számlamegszüntetéssel megvárja a betét futamidő végén történő visszavezetését.
  • Le kell adnia azokat az eszközeit, amelyeket a banktól kapott. Például jelszógeneráló eszköz (token), chipkártya olvasó, stb. Ezeket vigye magával a megszüntetéskor, különben díjat kell fizetnie, vagy még egyszer el kell mennie a bankfiókba.
  • Ha van inkasszó (felhatalmazó levélen alapuló beszedés), hatósági átutalás, átutalási végzés vagy végrehajtás érvényben bankszámlája ellen, amíg ezek rendezésre nem kerülnek a bankszámla nem szüntethető meg. Akkor sem szüntethető meg a bankszámla szerződés, ha vitatott tranzakció rendezése, vagy ügyfélpanasz kivizsgálása van folyamatban.


Ha nem használja bankszámláját, az nem szűnik meg automatikusan. A legtöbb bankszámla nem ingyenes havi díjú inaktivitás esetén, így szinte biztos, hogy a számla magára hagyása számlavezetési díjakat halmoz fel tartozásként, ami néhány év alatt komolyabb összegre nőhet.

Amennyiben úgy szüntetni meg bankszámláját, hogy egy másik intézményben újat nyit, azt az egyszerűsített bankváltással megteheti, egy meghatalmazás aláírásával az ügyintézés legfeljebb 13 munkanapot vesz igénybe.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...