Ingyenes készpénzfeltétel a bankkártyához! Megéri?

  2018. június 20.

A bankszámla nagyon hasznos dolog, ma már el sem lehet képzelni életünket nélküle. Sok mindenben megkönnyítheti mindennapjait, főleg, ha bankkártyát is igényel hozzá. Sokan nem tudják, de bankkártyát nem kötelező kérni a bankszámlához, de nagyon hasznos. A bankkártya egy készpénzfizetést helyettesítő eszköz, amely a kibocsátó bank tulajdona, a használatára jogosult pedig a kártya birtokosa. Számos tranzakció végrehajtható segítségével, anélkül, hogy készpénzt tartana magánál. A bankkártyák területén is folyamatos a fejlődés. A PayPass kártyákkal 5000 forintig egy érintéssel lehet fizetni, amivel meggyorsítható a vásárlás. Egy tranzakció, körülbelül 5 másodpercet vesz igénybe. A bankkártyák nagy előnye, hogy bármikor készpénzhez juthat akkor is, amikor a bankfiók esetleg már zárva tart. A készpénzfelvétel egy fontos kérdés a bankszámlacsomag kiválasztásakor. Ehhez mérlegelnie kell pénzköltési szokásait, főként azt, hogy mennyi készpénzre van szüksége havonta, illetve mennyi fizetést tud kártyával lebonyolítani. Viszont nagy kérdés, ha igényel ingyenes készpénzfeltétel a bankkártyához, megéri-e?

 


hirdetés

2014. február 1-től kötelező minden bank számára, hogy a megjelölt bankszámlákhoz havi 2 db díjmentes készpénzfelvételt biztosítsanak 150 000 Ft összeghatárig. A kedvezmény kizárólag a bankkártyás tranzakciókra vonatkozik, bármely Magyarországon elhelyezett automatából igénybe vehető. Személyenként egyszerre csak egy számlához jár a kedvezmény, illetve írásban, vagy netbankon keresztül kell nyilatkozatban igényelni. Az hitelintézetek nem kötelesek mindkét lehetőséget biztosítani, előfordulhat, hogy csak bankfiókban lehetséges a nyilatkozat megtétele. A jogszabály telefonbanki lehetőség biztosításra nem kötelezi a pénzügyi intézményeket.

 

Ezt a rendelkezést a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézményeknek kell alkalmazniuk, például a hitelintézeteknek, takarékszövetkezeteknek. Az érintett tranzakciók esetében a tranzakciós illeték költségei sem terhelhetők át a fogyasztókra, viszont a bankok ezen tételek után is kötelesek az illetéket megfizetni. Egy számlához csak egy nyilatkozat tehető, a kedvezmény tehát nem tulajdonosonként, hanem számlánként vehető igénybe. Amennyiben egy számlának több tulajdonosa van, vagy több bankkártya kapcsolódik hozzá, a kedvezmény együttesen értendő. A kedvezmény hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem vonatkozik. A kedvezményre az a fogyasztónak minősülő személy jogosult, aki:

  • betöltötte a 16. életévét
  • Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik
  • írásbeli nyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy melyik számla tekintetében szeretné igénybe venni a kedvezményt
  • gazdasági társaságok nem élhetnek a kedvezménnyel

 

Ha Önnek nem elegendő ez a havi két alkalmas ingyenes tranzakció, mert több készpénzre van szüksége, vagy sokszor szeretne kisebb összeget felvenni, akkor az nagyon sokba is kerülhet. A legtöbb pénzintézet csak a jogszabály által előírt díjmentes készpénzfelvételt biztosítja, azon felül maximum kedvezményes díjat ad pár tranzakcióra. Ez általában annyit jelent, hogy csak a tranzakciós illetéket számítja fel, amely 0,6%, vagy egy csomagdíjat kell kifizetni, amibe meghatározott számú kedvezményes kártyahasználat van.

Mint mindenhol kivételek itt is vannak. Lehet találni olyan bankszámla ajánlatot is, amelyhez teljesen ingyenes ATM készpénzfelvétel kapcsolódik. Azonban több esetben nem jár a kedvezmény, ha kéri a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételt. Ezeknél a bankoknál előfordulhat 4, de akár 8 alkalmas ingyenes készpénzfelvétel is. Bankonként változó, hogy ezeket a kedvezményeket csak saját ATM-jükhöz, vagy idegen bankéhoz is adják, illetve milyen egyéb elvárásaik vannak. A pénzügyi intézmények előírhatják, hogy havi 2-3 bizonyos összegű jóvaírás érkezzen a számlára, a számla egyenlege a nap végére elérjen egy meghatározott összeget, az illetékes banknál elhelyezett megtakarítási állomány legyen (nem is akármekkora összeggel), illetve meghatározott számú tranzakciók megléte is szükséges lehet, stb.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...