Spóroljon több ezer forintot bankszámláján!

  2017. április 06.

Mielőtt bankot választ érdemes körülnézni, mert az éves banki költségek között, nagy különbségek lehetnek, például a bankszámlák vezetési díjai között is. A bankszámla a bank által ügyfelei részére, a bankkal lebonyolított pénzügyi műveletről számlaszerűen vezetett elszámolás. Spóroljon több ezer forintot bankszámláján! Mutatjuk, hogy hogyan!

A bankszámla fenntartása optimális esetben, évente 6-8 ezer forint, átlagos bankszámla-használati szokások esetén. Viszont, ha rosszul választ bankot, több ezer forintot is kidobhat az ablakon. A legolcsóbb bankszámlák havi pár száz forintból kihozhatóak. Az SMS szolgáltatás és a bankkártya díja a havi fenntartási költség 60-70%-át teszik ki, így ezeken lehet a legtöbbet spórolni.

 

Spóroljon több ezer forintot bankszámláján!

A bankszámláknak többféle képpen lehet csoportosítani

Az ügyfelek fajtái szerint:
• takarékszámla
• napi pénzforgalom bonyolítására szolgáló folyószámla
• bizonyos határidőre lekötött betétszámlák
• célbetétek

Funkció szerint:
• folyószámla
• betétszámla
• hitelszámla
• egyéb elkülönített célú számlák, mint például fedezeti számla, letéti számla stb

Tulajdonos szerint:
• lakossági
• vállalkozói
• vállalati
• egyéb (önkormányzati, non-profit, alapítványi stb.)

 

Induló kedvezmények 

Fontos, hogy egy új bankszámla nyitásakor ne csak az induló, első éves kondíciót nézze, hanem körültekintően vizsgálja meg az akció utáni időszakot is. Hogy a bankok minél több ügyfelet szerezzenek, nagyon sok induló akciót kínálnak fel. Ilyenek lehetnek például, hogy elengedik az első éves kártyadíjat, vagy a kártya kibocsátásának díját, kedvezőbb díjak vonatkoznak egyes átutalási tranzakciókra, vagy az SMS értesítésekre. Ezek a kezdeti kedvezmények persze az akciós időszak végén megszűnnek, így a bankszámlák átlagos havi fenntartási költsége jelentősen megemelkedhet.


hirdetés

Az is előfordulhat, hogy egy adott bankszámla kondícióit csak pár évre biztosítja a bank, majd ezt követően automatikusan egy másik számlacsomagba kerül át. Ha viszont jelenleg egy drága számlacsomagban van, 2-3 évre is megérheti bankot váltani.

 

A számlán megjelenő legnagyobb költségek 

1.évben
Általában, a legtöbb kezdeti kedvezmény a bankkártyához kapcsolódik, így az SMS szolgáltatás kerül a legtöbbe. Az SMS-nek lehet havi fix díja, vagy üzenetenkénti díja is. Szerencsére megválasztható, hogy mely tranzakciókról kér SMS értesítést, így érdemes a biztonsági funkciókra szorítkozni.

2.évben
Miután lejártak a kezdeti akciók, a második évtől a legnagyobb költséget a bankkártya jelenti, melynek rögtön két költsége is keletkezik, úgy mint, a bankkártya kibocsátási díja, és az éves díja.

Az éves díj az úgynevezett elektronikus (vésett, vagy nem dombornyomott) bankkártyáknál olcsóbb. A dombornyomott bankkártya többletszolgáltatásokat nyújthat, de külföldön ma már mindkettő használható. Az éves díjban a két kártya között több ezer forintos különbség is lehet, így érdemes átgondolni.

 

Számlavezetési díj

A legolcsóbb bankszámla ajánlatoknak havi számlavezetési díja általában nincs, ha bizonyos feltételeknek eleget tesz. Ilyenek például a bank által elvárt, bizonyos összegű jóváírás a számlán, amely nem minden esetben szükséges, hogy munkabér, vagy jövedelem legyen. Az átutaláshoz, illetve csoportos beszedésekhez (víz-, villany-, telefonszámla, lakástakarék, stb.) kapcsolódó költség évente átlagosan 1 500 Ft.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...