Hitelszerződés módosítása, költségei

  2017. június 09.

Ha bármilyen hitel felvételére sor kerül, mindenképpen számoljon azzal, hogy a hitel futamideje alatt, bármilyen okból kifolyólag, előfordulhat, hogy a szerződést módosítani kell. A hitelszerződés módosításának egyszeri költsége van. A költség mértéke pénzintézetenként eltér, valamint attól is függ, hogy a szerződés mely része kerül módosításra. Bizonyos esetekben, ez igen magas is lehet. Nézzük meg, hogy mely esetekben lehet hitelszerződést módosítani!

 

Hitelszerződés módosítása, költségei

Ingatlanfedezet-csere

Ez a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan cseréjét jelenti, egy másik ingatlanra. A bevonandó ingatlanra ugyanúgy, mint az eredetire a hitel felvételekor, értékbecslést kell kérni. A csere engedélyezéséről a bank fog dönteni. Ehhez a cseréhez közjegyző bevonása is szükséges.

 


hirdetés

Ingatlanfedezet kiengedése

Ha a hitel fedezetéül több ingatlan is szolgál, viszont szeretné az egyiket kivonni az ügyletből, a bank azt fogja megvizsgálni, hogy a hitelügyletbe maradó ingatlan értéke, elég fedezetet nyújt-e, a fennmaradó hiteltartozásra.

 

Futamidő módosítása

Ez lehet a futamidő hosszabbítása, illetve rövidítése is, értelemszerűen ezzel előidézve a törlesztőrészlet növelését, vagy csökkentését. A futamidő rövidítésekor a pénzintézet azt vizsgálja, hogy az adós tudja-e majd fizetni a magasabb törlesztőrészletet. A futamidő hosszabbítása esetén az adós életkorát vizsgálja a hitelintézet.

 

Szereplőcsere-bevonás/kiengedés

Előfordulhat, hogy a futamidő alatt a hitelügylet szereplői között csere történik. Ez lehet egy, (a hitelügyletben szereplő) személy, bevonása, vagy kiengedése is. Ez esetben új hitelbírálat történik, a pénzintézet megvizsgálja, az ügyletbe belépni szándékozó felek hitelképességét, valamint, hogy a megváltozott jövedelmi körülmények hogyan befolyásolják a kölcsön további szerződésszerű teljesítését. Banki hozzájárulás nélkül nem változhat meg egyik szereplő sem.

 

Devizanem váltása

A futamidő alatt egyszer van lehetőség devizanem váltására, ami kizárólag Forint alapú lehet. A devizanem váltás, a hónap utolsó árfolyam jegyzési napján érvényes árfolyam érték alapján számolt tartozás figyelembe vételével történik meg.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...