Hiteligénylés lépésről lépésre

  2019. június 25.

Nem árt, ha hitelfelvétel előtt kap egy kis segítséget, és végigveszi a hiteligénylést lépésről lépésre. A hiteligénylés nem egy bonyolult folyamat, főleg, ha személyi kölcsönről van szó. Jelzáloghitel esetében picit hosszabb a folyamat, és több dokumentumra van szükség. Bármilyen típusú hitelt is vesz fel, az alapkövetelményeknek minden esetben meg kell felelni. Hitelt csak az a személy kaphat, aki betöltötte a 18. életévét, rendelkezik bejelentett magyarországi lakcímmel, és mindezek mellett bejelentett, állandó jövedelme is van. Az életkorra vonatkozó követelmény bankonként eltérő lehet, előfordulhat, hogy 22-24 év az alsó korhatár, de egy biztos, a hitelfelvevőnek nagykorúnak kell lennie, 18 év alatt senki nem igényelhet hitelt.

 

Hiteligénylés lépésről lépésre

Előzetes tájékozódás

Mindenképpen érdemes hitelfelvétel előtt tájékozódni a bankokról, hitelkonstrukciókról. Egyáltalán nem mindegy, hogy hol veszi fel a hitelt, mert a kamat és a THM mértéke nagyban befolyásolja a választást. Többféle módon is utánajárhat annak, hogy hol, milyen hitelt vegyen fel. Elmehet személyesen a pénzintézetekbe, ennek hátulütője, hogy sok időbe telik. Kalkulálhat hitelkalkulátorok segítségével is, mind például a Hitelmax hitelkalkulátora. Ezzel időt spórolhat és könnyedén megtalálhatja a legkedvezőbb hitelajánlatot.

 

Dokumentumok

 • Kölcsönkérelmi nyomtatvány (általában letölthető a hitelintézet weboldaláról)
 • Személyazonosító okiratok: személyi igazolvány, vezetői engedély, esetleg érvényes úti okmány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány
 • Jövedelemigazolás dokumentumai (a formanyomtatvány és a kapcsolódó tájékoztató letölthető weboldalunkról)
 • Földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés (ha ingatlanvásárláshoz kapcsolódik a hitel)
 • Fedezeti ingatlan(ok) dokumentumai: tulajdoni lap; az ingatlan(ok) méretarányos (kézzel is elkészíthető) alaprajza; helyszínrajz/térképmásolat családi ház, ikerház vagy sorházi lakás fedezetül történő felajánlása esetén

 

Hitelkérelem benyújtása

A hitelkérelmet csak személyesen lehet benyújtani, még ha előzetes kalkulációt is végzett.

 

Fedezeti ingatlan értékbecslése

A fedezeti ingatlan az az ingatlan, amelyet a bank a hitel fedezeteként elfogad. A tulajdoni lapra zálogjogot, illetve elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Az értékbecslés folyamata:

 • Az értékbecslő időpontot egyeztet Önnel.
 • Az egyeztetett időpontban az értékbecslő helyszíni szemlét tart, fotókat készít az ingatlanról.
 • Az értékbecslő elküldi a banknak az elkészült szakvéleményt, ami tartalmazza az ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értékét. Ezek befolyásolják a finanszírozható hitel összegét.

 

Hitelbírálat

A hitelbírálat csak hiánytalanul benyújtott dokumentáció esetén indul el, amelynek eredményéről telefonon és/vagy levélben tájékoztatják Önt.

 

Szerződéskötés

Az aláírás előtt Önnek rendelkezésére áll néhány nap, hogy a szerződés tartalmát megismerje. Ezután történik meg a szerződések aláírása a bankfiókban. Jelzáloghitel esetén a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni. Általában a szerződéskötés előre egyeztetett időpontban történik.

 

Folyósítási feltételek összegyűjtése, ellenőrzése, folyósítás

A folyósítási feltételeket a kölcsönszerződés tartalmazza.

Költségekkel járó tételek:

 • közjegyzői okirat
 • vagyonbiztosítás (lakásbiztosítás)
 • zálogjog bejegyzése 
 • tulajdoni lap 

A folyósítási feltételek teljesülése esetén megtörténik az utalás. Ha személyi kölcsönről van szó, az Ön bankszámlájára, ingatlanvásárlás esetén pedig az adásvételi szerződésben szereplő számlaszámra történik az utalás.


hirdetés

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...