Hiteligénylés lépésről lépésre

  2019. június 25.

Nem árt, ha hitelfelvétel előtt kap egy kis segítséget, és végigveszi a hiteligénylést lépésről lépésre. A hiteligénylés nem egy bonyolult folyamat, főleg, ha személyi kölcsönről van szó. Jelzáloghitel esetében picit hosszabb a folyamat, és több dokumentumra van szükség. Bármilyen típusú hitelt is vesz fel, az alapkövetelményeknek minden esetben meg kell felelni. Hitelt csak az a személy kaphat, aki betöltötte a 18. életévét, rendelkezik bejelentett magyarországi lakcímmel, és mindezek mellett bejelentett, állandó jövedelme is van. Az életkorra vonatkozó követelmény bankonként eltérő lehet, előfordulhat, hogy 22-24 év az alsó korhatár, de egy biztos, a hitelfelvevőnek nagykorúnak kell lennie, 18 év alatt senki nem igényelhet hitelt.

 

Hiteligénylés lépésről lépésre

Előzetes tájékozódás

Mindenképpen érdemes hitelfelvétel előtt tájékozódni a bankokról, hitelkonstrukciókról. Egyáltalán nem mindegy, hogy hol veszi fel a hitelt, mert a kamat és a THM mértéke nagyban befolyásolja a választást. Többféle módon is utánajárhat annak, hogy hol, milyen hitelt vegyen fel. Elmehet személyesen a pénzintézetekbe, ennek hátulütője, hogy sok időbe telik. Kalkulálhat hitelkalkulátorok segítségével is, mind például a Hitelmax hitelkalkulátora. Ezzel időt spórolhat és könnyedén megtalálhatja a legkedvezőbb hitelajánlatot.

 

Dokumentumok

 • Kölcsönkérelmi nyomtatvány (általában letölthető a hitelintézet weboldaláról)
 • Személyazonosító okiratok: személyi igazolvány, vezetői engedély, esetleg érvényes úti okmány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány
 • Jövedelemigazolás dokumentumai (a formanyomtatvány és a kapcsolódó tájékoztató letölthető weboldalunkról)
 • Földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés (ha ingatlanvásárláshoz kapcsolódik a hitel)
 • Fedezeti ingatlan(ok) dokumentumai: tulajdoni lap; az ingatlan(ok) méretarányos (kézzel is elkészíthető) alaprajza; helyszínrajz/térképmásolat családi ház, ikerház vagy sorházi lakás fedezetül történő felajánlása esetén

 

Hitelkérelem benyújtása

A hitelkérelmet csak személyesen lehet benyújtani, még ha előzetes kalkulációt is végzett.

 

Fedezeti ingatlan értékbecslése

A fedezeti ingatlan az az ingatlan, amelyet a bank a hitel fedezeteként elfogad. A tulajdoni lapra zálogjogot, illetve elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.


hirdetés

Az értékbecslés folyamata:

 • Az értékbecslő időpontot egyeztet Önnel.
 • Az egyeztetett időpontban az értékbecslő helyszíni szemlét tart, fotókat készít az ingatlanról.
 • Az értékbecslő elküldi a banknak az elkészült szakvéleményt, ami tartalmazza az ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értékét. Ezek befolyásolják a finanszírozható hitel összegét.

 

Hitelbírálat

A hitelbírálat csak hiánytalanul benyújtott dokumentáció esetén indul el, amelynek eredményéről telefonon és/vagy levélben tájékoztatják Önt.

 

Szerződéskötés

Az aláírás előtt Önnek rendelkezésére áll néhány nap, hogy a szerződés tartalmát megismerje. Ezután történik meg a szerződések aláírása a bankfiókban. Jelzáloghitel esetén a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni. Általában a szerződéskötés előre egyeztetett időpontban történik.

 

Folyósítási feltételek összegyűjtése, ellenőrzése, folyósítás

A folyósítási feltételeket a kölcsönszerződés tartalmazza.

Költségekkel járó tételek:

 • közjegyzői okirat
 • vagyonbiztosítás (lakásbiztosítás)
 • zálogjog bejegyzése 
 • tulajdoni lap 

A folyósítási feltételek teljesülése esetén megtörténik az utalás. Ha személyi kölcsönről van szó, az Ön bankszámlájára, ingatlanvásárlás esetén pedig az adásvételi szerződésben szereplő számlaszámra történik az utalás.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...