A hitelfelvétel kockázatai! Vigyázzon, könnyen eladósodhat!

  2017. szeptember 07.

Hosszútávú, vagy rövidtávú tervei megvalósításához segítségére lehet egy hitel felvétele. Akkora hitelösszeget érdemes felvenni, amekkorára feltétlen szüksége van, illetve azt is figyelembe kell venni, hogy törlesztése beleférjen havi kiadásaiba, vagyis jövedelme elbírja. A nagyobb kockázatvállalás eladósodást eredményezhet, ezért érdemes minden hitelfelvétel előtt részletesen tájékozódni, és mérlegelni, hogy mik lehetnek egy hitelfelvétel kockázatai, és a saját teherbíró-képességéhez mérten felvenni a hitelt. Túlvállalás esetén előfordulhat hogy nem tudja maradéktalanul kifizetni a hitelt, és ebben az esetben komoly anyagi hátrány érheti. Az álábbiakban elolvashatja mik a hitelfelvétel kockázatai. Vigyázzon, könnyen eladósodhat!

 

A legjelentősebb kockázatot az jelenti, ha az adós nem tudja fizetni hitelének a kötelező törlesztőrészletét. Ez sajnos általában akkor következik be, ha az adósnak váratlan és kedvezőtlen életkörülményei adódnak.

 

Abban az esetben, ha az adós a  törlesztőrészletek teljesítésével tartósan késedelembe esik, a bank felmondhatja a szerződést és egy összegben is kérheti a fennmaradó tartozás megfizetését. Abban az esetben, ha az adós nem tudja egy összegben kifizetni tartozását, elveszítheti a hitel (szerződésbe foglalt) fedezetéül nyújtott ingatlanját/vagyontárgyát. Amennyiben a fedezet az értékesítését követően nem haladja meg a tartozás összegét, az adóst további fizetési kötelezettség terheli. 


hirdetés

 

Amennyiben az adós a minimálbért meghaladó összeggel több mint 90 napja tartozik, adatai bekerülnek a  Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR lista, korábbi nevén BAR lista), ami a tartozás kiegyenlítéséig a későbbi hitelhez jutás esélyét megakadályozza. 

 

Érdemes tudni, hogy a késedelmes fizetés és a követelésérvényesítés költségei az adóst terhelik, melyek jelentős összeggel bírnak. Ezért is fontos, hogy hitelfelvételkor a hitelfelvevő reálisan és óvatosan döntsön, olyan hitelösszeget és konstrukciót válasszon, amelyet biztonságosan tud majd törleszteni, a váratlan kiadások és helyzetek felmerülése esetén is. 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...