Hitelfedezeti biztosítás anyagi csapda ellen!

  2017. március 28.

Mielőtt hitelt vesz fel érdemes mérlegelni pénzügyi helyzetét. Körültekintően át kell számolni mennyi az az összeg, ami nem terheli meg nagyon a havi kiadásokat, biztonságosan tudja majd fizetni évekig a törlesztőrészletet. Egy ingatlan megvásárlásához általában nagyobb összeget vesz fel az ember, melynek havi törlesztése is nagyobb kiadást jelent. Arról nem is beszélve, hogy egy lakáshitelt 10, 20, akár 30 évig is törleszthet, tehát hosszabb távú anyagi stabilitásra van szükség, mint például egy személyi kölcsön esetében, ami nem akkora összeg, és akár egy év alatt visszafizetheti a banknak. Ha mégis valami történne, és nem tudja fizetni törlesztőjét megoldás lehet a hitelfedezeti biztosítás.

A kifizetés sikeressége a pénzügyi biztonságán múlik, amit több dolog is megrengethet. Sajnos előfordulhatnak olyan esetek, önhibáján kívüli okokból, mikor nem tudja fizetni a törlesztőrészletet. Érdemes felkészülni ezekre, mert bárkivel előfordulhat, hogy hosszabb időre táppénzre kerül, munkanélküli lesz, véglegesen megrokkan, vagy a legrosszabb esetben elhalálozik.

 

Ha a fent említett okok valamelyike bekövetkezne, a bankok erre is kínálnak megoldást, a hitel mellé fel lehet venni egy úgynevezett hiteltörlesztési biztosítást. A biztosítások különbözőek lehetnek, nem mindegyik vonatkozik minden esetre. Érdemes az apró részletekig mindent alaposan átolvasni, hogy ne érje váratlan meglepetés, mert ez első hangzásra nagyon jól hangzik, viszont a bankoknak vannak bizonyos feltételei, a költségekről nem is beszélve.

 

Hitelfedezeti biztosítás - Ezekre érdemes odafigyelni:

  • ezek a biztosítások általában 6-12 hónapra szólnak
  • havi térítését általában mi választhatjuk meg, ami általában nem lehet több, mint a bérpapírral igazolt átlagfizetésünk 70-80%-a
  • a biztosító csak az önhibán kívüli munkanélküliség esetén fizet, tehát közös megegyezés munkavállalói felmondás esetén nem
  • gyakran kötnek ki várakozási időt, ami azt jelenti, hogy a biztosító kockázatvállalása jellegzetesen 90 nap után kezdődik meg
  • mindig van 2-3 hónapnyi önrész, ami azt jelenti, hogy a biztosító csak ezt követően fizet
  • legalább fél-egyéves munkaviszonnyal kell rendelkeznie a törlesztési időszakban
  • csak 55 éves korig lehet megkötni ezt a fajta biztosítást 

 

Hitelfedezeti biztosítás - A halálesettel kapcsolatos feltételek

Ezt is érdemes részletesen átnézni. Van olyan ajánlat, mely csak baleseti halál esetén fizet. Ezzel gyakorlatilag kivédi a bank a halálozások döntő többségét. Érdemesebb felvenni például egy kockázati életbiztosítást, ami mindenfajta halálesetre fizet.

 

Hitelfedezeti biztosítás - Egyéb megoldások

Nem mindig a legjobb, legkedvezőbb megoldás az eredeti termékhez csatolt kínálatot választani. Célravezető lehet az is, hogy a hiteltörlesztési biztosítás helyett felvesz egy másfajta, az Ön számára kedvezőbb biztosítást, akár más banknál.

Léteznek más megoldások is, ha van módja a lakástörlesztés mellett, valamiféle megtakarítási formát választani, és havonta oda is fizetni. Ez lehet például bankbetét, vagy állampapír. Érdemes ezeknek is utána nézni, mert a baj esetén jól jöhetnek.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...