Állampapír vagy bankbetét?

  2017. március 07.

A hazai betéti kamatok igen alacsonyak. A lakossági állampapírok magasabb kamatot fizetnek, ezért is vándorolt a pénz a bankoktól inkább a befektetési alapba, állampapírba, vagy lakásvásárlásba. Azonban, ha a nemzetközi összehasonlítást nézzük, magasnak számít a magyar kamatszint. Lehet találni 8% feletti ajánlatokat is. Érdemes még most lekötni pénzünket, hiszen a várható újabb kamatvágásokkal az elérhető ajánlatok kamatszintje is tovább csökkenhet a jövőben. A legjobb feltételek teljesítéséhez kötött, forint alapú betéti lehetőség egy évre 8,62%-os kamatot kínál, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legmagasabb kamatszint 7,25%, az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között. Az euros betétek ajánlatai is hasonlóan alakultak, itt is kamatcsökkenés figyelhető meg. Nagy kérdés, hogy az állampapír, vagy a bankbetét lehet-e a jobb befektetés? A továbbiakban kiderül!

 

Mind az euros, mind a forint alapú betéteknél jellemző, hogy miközben az általános betéti kamatszint nagymértékben esett, a kiemelkedő betétek mértéke nem csökkent. Valószínűleg az előzőek következményeképpen rekordmennyiségű készpénzt és állampapírt halmozott fel a hazai lakosság 2016-ban. Az alacsony banki kamatoknak köszönhetően sokan úgy döntöttek, hogy nem fektetik be megtakarításukat, legalábbis nem betétekbe. Így a készpénzállomány tovább nőtt. Aki bankban tartotta a pénzét, többnyire már az sem kötötte le, a folyószámlabetétek volumene így 20%-kal nőtt.


hirdetés

 

A betétekhez képest, viszont a jó kamatozású állampapírok nagyon népszerűek voltak. A rövid lejáratú állampapírok állománya 38%-kal, a hosszúaké pedig 22,5%-kal nőtt, a banki kötvényeké viszont 62%-kal csökkent.

A részvények és részesedések mennyisége 8%-kal nőtt tavaly. Nagyobb hányadát, az úgynevezett egyéb tulajdonosi részesedések, vagyis a különféle cégekben lévő üzletrészek tettek ki, valódi értékpapírokba csak egy kisebb hányad került.

A befektetési jegyek állománya 1,5%-kal csökkent. Az életbiztosítások és a nyugdíjalapok tartalékai viszont nőttek.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...