Bankbetét! Válassza ki a legjobban Önhöz illőt!

  2017. január 20.

Kellemes és hasznos időtöltés azon gondolkodni, hogy mit is kezdjünk megtakarított pénzünkkel. Ha biztonságban szeretnénk tudni pénzünket első lépésként keressünk egy bankot. Érdemes körültekintően bankot választani, mert nem mindegy, hogy mennyit kamatozik pénzünk, míg a banknál pihen. A legtöbb ember bankbetét formájában takarít meg. A bankbetét a hitelintézeteknél betett pénzösszeg, ami lehet forintban, vagy devizában, amire a hitelintézet kamatot fizet. A bank azért fizeti a kamatot az ügyfeleknek, mert a betétben elhelyezett pénzüket használja. Válassza ki a legjobban Önhöz illőt!

 

Bankbetét! Válassza ki a legjobban Önhöz illőt!

Lekötött betét

Ezt a fajta betétet egy meghatározott időre le kell kötni ahhoz, hogy az időszak végén kamatot kapjunk. Ha a pénzt lekötjük, akkor a bank biztos lehet abban, hogy a lekötés időszakára a megtakarításunkat nála hagyjuk. Ezért cserébe magasabb kamatot ad. Viszont ha esetleg valamilyen okból kifolyólag előbb van szükségünk a pénzünkre, mint ahogy az lejárna, a betétet „fel kell törni”, ami általában a kamat elvesztésével jár.

 

Látra szóló betét

Ez tulajdonképpen egy speciális bankszámla, amelyen elhelyezett pénzünk folyamatosan kamatozik. Előnye, hogy bármikor hozzáférhető, viszont kamata alacsonyabb, mint a lekötött betétnek. Kamatozása napi számítással történik.


hirdetés

 

Megtakarítási betét

Azoknak előnyös, akik hosszú távon, rendszeresen kívánnak kisebb összeget megtakarítani, tehát havi megspórolt pénzünk kamatoztatására szolgál. Megtakarítási számlának is hívják, mely akkor fizet igazán jó hozamot, ha rendszeresen teszünk rá pénzt. A megtakarítási betétek kamatát elsősorban az határozza meg, hogy havonta mekkora összeget tudunk félretenni és befizetni a betétbe, illetve a számlán levő teljes összeg. A megtakarítási betét arra is alkalmas, hogy a megtakarítási időszak során egy jelentősebb egyszeri összeget, például örökség, nyeremény, év végi prémium stb. elhelyezzünk.

 

Adómentes betét (tartós befektetési bankszámla)

A tartós befektetési bankszámlát (röviden: TBSZ) azoknak érdemes választani, akik 3 vagy 5 éves időtávon szeretnék kamatoztatni megtakarításaikat. A TBSZ legnagyobb előnye, hogy az ezen keresztül elhelyezett megtakarítások hozama után egyáltalán nem vagy csak kevesebb adót kell fizetnie (3 év után 10%-os kamatadó, 5 év után teljes kamatadó mentesség).

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...