Melyik bankbetét illik Önhöz a legjobban?

  2020. szeptember 09.

A bankbetét egy olyan pénzösszeg, melyet meghatározott, vagy egy előre nem rögzített időszakra a bankban helyezünk, hogy a későbbiekben kamatozzon, azaz az elhelyezett összegnél nagyobb összeget tudjunk majd kivenni a bankból. A bankbetét elhelyezéséhez bankszámla szükséges. A pénzt többféle betétben is lehetséges lekötni, vállalhat havi, rendszeres befizetést, vagy egyszerűen csak tarthatja egy számlán megtakarítását. De vajon melyik bankbetét illik Önhöz a legjobban? Cikkünkben összegyűjtöttük a bankszámlatípusokat, hogy könnyebben ki tudja választani a legjobbat!

 

Melyik bankbetét illik Önhöz a legjobban?

Lekötött betét

A lekötött betét a leggyakoribb pénzlekötési forma. A lekötött betét esetében nem nyúlhat pénzéhez a futamidő lejártáig. Ha ezt mégis megteszi elveszíti a betéti kamatokat részben vagy egészben. A lekötött betétekhez gyakran feltételek kapcsolódnak.

 

Látra szóló betét

A látraszóló betét nagyban hasonlít egy számlához. A pénzt bármikor beteheti, de bármikor ki is veheti, aktuális kamatot ezzel sohasem veszít, mert a kamatozás napi számítással történik. Tehát a hitelintézet naponta megvizsgálja, hogy mennyi pénz van a betétben és arra kamatot számol, amit időközönként (általában havonta, vagy negyedévente) jóváír, vagyis hozzáad a betétben lévő pénzhez, s így ezt követően már a kamattal növelt összeg kamatozik tovább.

 

Megtakarítási betét

A megtakarítási betét folyamatos havi megspórolt pénze kamatoztatására szolgál. Azoknak előnyös, akik hosszú távon rendszeresen szeretnének olyan kisebb összeget megtakarítani, amely lekötésére egyébként a pénzintézetek elég alacsony kamatot adnak. A megtakarítási betét arra is alkalmas, hogy a megtakarítási időszakban valamikor egy egyszeri jelentősebb összeget elhelyezzen.

A megtakarítási betétek kamatát elsősorban az határozza meg, hogy havonta mekkora összeget fizet be a betétbe. E mellett az elérhető kamatot befolyásolhatja a számlán lévő teljes összeg is. A megtakarítási betétek gyakran sávos kamatozásúak a számlaegyenleg értéke alapján, érdemes odafigyelni, hogy pontosan mikor, mekkora kamattal forog a már számlán lévő pénz.

 

Adómentes betét (tartós befektetési bankszámla)

A tartós befektetési bankszámlával (TBSZ) elkerülheti a kamatadót. Ehhez nyitni kell egy speciális számlát, magát a tartós befektetési betétszámlát, és ezen kell elhelyezni a lekötéseket, amiket legalább 3 évig (10%-os kamatadó) de inkább 5 évig (teljes kamatadó mentesség) a banknál kell tartani. A legfontosabb részletek:

  • A lekötés minden esetben egy 0. évvel kezdődik, ami az adott naptári év végéig tart. A 0. év végéig lehet a számlára pénzt befizetni.
  • Az ezt követő időszak hossza 3 év, ezután lehet a számla megszűntetése nélkül egyszeri alkalommal pénzt kivenni a betétből. Érdemes legalább ezt kivárni, hiszen innentől 10%-ra csökken a kamatadó és már nem terheli a számlatulajdonost EHO fizetési kötelezettség.
  • A második időszak a 3. év végétől az 5. év végéig tart. Amennyiben ezt is kivárta, úgy egyáltalán nem kell kamatadót, valamint EHO-t fizetni.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...