A személyi kölcsön igénylésének lépései

  2017. november 06.

Hitelfelvételen töri a fejét, de nem tudja, hogyan kezdjen bele? Cikkünkben összegyűjtöttük a személyi kölcsön igénylésének lépéseit, amelynek segítségével egyszerűbb és gyorsabb lehet a hiteligénylés. Nem a banknál értesül először, a hitelfelvétel feltételeiről, illetve, hogy milyen dokumentumok szükségesek hozzá, valamint a hitelfelvétel lépései se lesznek újak az Ön számára.

 

A személyi kölcsön igénylésének lépései

Első lépés:  Feltételek meglétének ellenőrzése

Érdemes tisztában lenni a hitelfelvétel feltételeivel, aminek minden esetben meg kell felelni hiteligénylés esetén. A következő általános feltételek jelzálog és személyi kölcsön esetén is elvártak:

 • Betöltötte a 23. életévét, de a kölcsön lejáratáig nem tölti be a 70. életévét. Egyes bankoknál lehet fiatalabb, és lejáratakor idősebb, de akkor kezes bevonását kérheti a bank.
 • Rendelkezik állandó (bejelentett) lakóhellyel.
 • Egyes bankoknál feltétel is lehet, hogy igazolni kell az otthoni, vagy mobiltelefon meglétét (az igénylő nevére, vagy a bejelentett állandó, esetleg a bejelentett ideiglenes tartózkodási lakcímére szóló) vezetékes telefonnal, vagy mobiltelefonnal (előfizetéses, kártyás).
 • Legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges, de egyes termékeknél ez több is lehet.
 • Állandó, bankszámlára érkező jövedelemmel kell rendelkezni, aminek legalább 3 hónapja munkabér megjelöléssel kell érkeznie, kivétel a nyugdíj és a vállalkozói jövedelem, melynél NAV 0-ás igazolás és NAV jövedelemigazolást kér a bank. A jövedelemigazolást néhány bank nem 100%-ban veszi figyelembe, illetve előfordulhat, hogy az elkülönített jövedelmeket is egyes bankok nem veszik figyelembe.

A fent említett feltételek hiányában semmilyen bankintézetnél nem igényelhető semmilyen típusú kölcsön, egyes esetekben lehetnek kivételek, de ezek az általános fő szabályok.

 

Második lépés: A bank, és a hitelkonstrukció kiválasztása

A bankok által kínált hiteltípúsok vizsgálatát a kamataik és THM-jeik (teljes hiteldíj mutató) összehasonlításával, illetve a törlesztő díj figyelembe vételével kezdje. Nagyon fontos, hogy ne feledkezzen meg az induló költségről, kedvezményekről sem, illetve a kamatperiódust sem lehet figyelemen kívül hagyni.

Ezekre kell odafigyelni:


hirdetés
 • hitelfelvétel költségei, folyósítási jutalék (van amikor nincs)
 • az induló költségeket a bank fizeti, vagy visszatéríti, mint például értékbecslés, közjegyzői díj (jelzálog esetén)
 • a bank jóváír egyéb díjat a bankszámlára egy-egy akció keretében
 • fontos a kamatperiódus választása, végig fix, vagy évente változó

 

Harmadik lépés: A kiválasztott bank megkeresése

Megkeresheti közvetlenül a bankot, ami a legjobb megoldás, mert azonnali információt kaphat. A választásban online rendszerek is segítségére lehetnek, és azokon keresztül is igényelhet hitelt, mint például nálunk a hitelmax.hu oldalon. Az igénylés során átláthatóan ki tudja elemezni, összehasonlítani a termékeket, majd igényelheti a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót. Ez estben is be kell fáradnia a bankfiókba, tehát a bankkal azonnal tud beszélni, csak közben kap egy hátszelet segítségképpen, teljesen ingyen. Azért érdemes a hitelintézetbe bemenni, mert a gépbe bevitt adatok alapján, az ügyintéző azonnal konkrét dolgokat tud mondani, amit akár még Ő sem tud fejből, hiszen ezek titkos algoritmusok alapján működnek.

Egy személyi kölcsön esetén az is életszerű lehet, hogy bemegy reggel 9 órakor a bankfiókba, és csak az utolsó 3 havi jövedelem utalásait viszi magával, és délután már a pénz a számlájára kerül.

Amennyiben egy hitelintézetben nem felel meg a bank elvárásainak, ne essen kétségbe, menjen be egy másik bankba, ott valószínűleg más szabályrendszer működik, és feltehetően megkapja a hitelt, ha az alapkövetelményeknek megfelel, illetve súlyos elutasítást eredményező dolog nem derül ki.


A hiteligényléshez szükséges dokumentumok általánosságban

A hitelkérelemhez elengedhetetlen, hogy eredeti dokumentumok, igazolványok segítségével azonosítsa magát a hiteligénylő. Ezen dokumentumokat személyesen kell bevinni a bankba és átadni az azonosítás idejére a banki ügyintézőnek.

Szükséges dokumentumok:

 • érvényes, vagy ideiglenes személyi igazolvány
 • útlevél, vagy kártya formátumú vezetői engedély
 • lakcímet igazoló okmány: lakcímkártya, bérleti szerződés
 • jövedelmet igazoló dokumentum, mely nem lehet régebbi egy hónapnál: bérpapír, nyugdíjszelvény, bankszámlakivonat, munkáltatói igazolás, postai szelvény

 

A banknál történt dokumentumok bemutatása után megtörténik a hiteligény felvétele, és pozitív elbírálás esetén helyben létrejöhet a szerződéskötés. A hitelügyintézés előzetes tájékozódása által a hitelfelvétel egyszerűbb lehet, melyet a részletes személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével is kezdeményezhet.

Akár már aznap a számláján lehet az igényelt kölcsön, ha megfelel a hiteligényléshez szükséges általános előfeltételeknek, a dokumentumai és igazolványai rendben vannak, bejelentett, érvényes magyarországi lakcímmel rendelkezik, valamint jövedelme megfelelő a kért kölcsön igényléséhez.
 
 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...