Személyi kölcsön gyakori kérdések

  2017. október 05.

Személyi kölcsön igénylésen gondolkodik? A személyi kölcsönök napjainkban gyors kölcsönnek számítanak és könnyen intézhetőek, talán ezért is az egyik legkeresettebb kölcsön típus Magyarországon. Mielőtt bemenne az első bankba, mindenképpen érdemes körültekintően utána járni, és választani, hiszen nem mindig a legolcsóbb a legjobb. Sok pénzintézetnél találhatók akciók és kedvezmények, viszont nagyon fontos figyelni az apróbetűs részekre is. Előfordulhat, hogy a bank a számlanyitásért, illetve egyéb műveletekért költségeket számíthat fel. Érdemes tudni, hogy a KHR (BAR) listán szereplő személyek nem kaphatnak személyi kölcsönt, és az adósság kifizetését követően még egy éven keresztül passzív státusszal kezelik ezen a listán. Személyi kölcsönt még ebben az időszakban sem lehet igényelni. Persze, mint mindenhol, itt is vannak kivételek, létezik olyan pénzintézet, amelyik KHR listásoknak is ad hitelt egyéni elbírálás alapján.

 

Személyi kölcsön gyakori kérdések

Személyi kölcsön kamatkedvezménnyel, és anélkül

A személyi kölcsönök sztenderd kamata a bankokban jellemzően 11-18% között van jelenleg, de lehetőség van jelentős kamatkedvezményre jogosulttá válni. Ez olyan esetekben fordulhat elő, ha a kölcsönt nyújtó bankban lévő bankszámlára érkezik havi rendszerességgel a jövedelem, vagy akár egyéb jövedelem jóváírással is emelheti a kamatkedvezmények szintjét, például ha párja fizetése is ide érkezik, vagy ha van egyéb bevétele (bérleti díj). Tehát a jövedelem elvárás és a jóváírás nem feltétlenül ugyan az.

Előfordul, hogy a bank további kedvezményt ad, ha aktív számlát használ, vagyis utal és utalás érkezik a számlára. A pénzintézet a készpénz befizetést, vagy másik bankszámlánkról történő utalást nem fogadja el elvárt jóváírásnak, vagy aktív számlahasználatnak.


hirdetés

 

Minél nagyobb az igazolt jövedelme, annál nagyobb törlesztő összeget fogad el a bank az MNB JTM „jövedelemarányos törlesztőrészlet” szabályai szerint és a bank több kedvezményt ad, ha magasabb az igazolható jövedelme. Sok esetben már 150.000 Ft felett is kedvezményt kap, 250.000 Ft felett pedig még több kedvezmény járhat. 

Most már személyi kölcsönkén akár 10 millio forintot is fel lehet venni elég alacsony kamattal akár 7,77%-kal is. Igaz ez még mindig majdnem a duplája a jelzáloghitel-kamatoknak, ahol sok esetben a bank az összes induló költségét, vagy annak nagy részét visszatéríti, sikeres hitelszerződés esetén. Sőt egyes esetekben a bank, akár még 100.000 forintot is jóváír számlájára.

 

Mi történik akkor, ha nem folyószámlára érkezik a munkabére? Kaphat így kölcsönt?

A bankok könnyebben fogadják azokat a hitelkérelmeket, ahol folyószámlára érkezik a munkabér. Abban az esetben, ha nem folyószámlára érkezik a munkabére, érdemes jövedelem-igazolással érkezni a kiválasztott bankba. Fontos tudnivaló, hogy a kölcsönt folyószámlán kell visszafizetni a bank felé, így mindenképpen szükséges folyószámlát nyitni

A folyószámla nyitáshoz a bankba szükséges magával vinnie a hivatalos iratokat, mint például személyi igazolvány, lakcímkártya, vagy nyugdíjas igénylő esetében nyugdíjas igazolvány. A bankban csak az eredeti példányokat fogadják el, a fénymásolatot nem. 

 

Ki igénylehet személyi kölcsönt? 

  • A személyi kölcsön 18 éves kortól igényelhető, de ez a gyakorlatban általában 22-23 évre tolódik ki.
  • A hitel futamideje végéig nem töltheti be az adós a 72. életévét (ez bankonként eltérő). Amennyiben az adós betölti a bank által meghatározott életkort, egy olyan adóstársat kell bevonni a hitelügyletbe, aki a hitelkérelemkor betöltötte a 20. életévét, de a kölcsön végtörlesztéséig nem töli be a bank által meghatározott életkort, valamint megfelel a személyi kölcsön igénylési feltételeinek. 
  • Legalább 3 hónapot meghaladó alkalmazotti munkaviszony szükséges.
  • A havi igazolt jövedelem el kell, hogy érje az aktuális minimálbér összegét.
  • Bankszámlát kell nyitni, és fenntartani a teljes futamidő alatt.
  • KHR (BAR) lista kizáró ok.
  • Állandó magyarországi lakcímmel kell rendelkezni.

További információt a személyi kölcsön feltételei cikkünkben talál.

 

Miért érdemes a személyi kölcsönt választani? 

A teljes futamidő alatt fix kamatot nyújt, minimális igénylési feltételei vannak, és gyors az ügyintézése. Akár reggel igényli a személyi kölcsönt, befárad a bankfiókba és aláírja az igénylést, leadja a szükséges papírokat (jövedelem igazolás, vagy bankszámlakivonat, személyes okmányok, stb.) és akár 1-2 óra múlva hívhatják, hogy jóváhagyták hitelkérelmét (egyes bankokhoz be sem kell menni) és már utalják is az igényelt összeget a számlájára.

A hitelösszeg bármire felhasználható, amire csak szeretné, és nem kötelezi a bank semmiféle elszámolásra. Természetesen itt is léteznek célirányos hitletípusok, például felújítás, autóvásárlás, ahol kedvezőbb kamatot kap, de lehet magasabb jövedelem esetén alacsonyabb a kamat más konstrukcióban, és ott a hitelcélt sem kell bizonygatnia, mint például az autóvásárlásra adott hitel esetén.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...