Mikor érdemes személyi kölcsönt igényelni?

  2018. november 02.

A devizahitelek okozta hiteliszony lényegében nyomtalanul eltűnt, a lakosság egyre szélesebb körben vesz fel újabb és újabb hiteleket. Egy személyi kölcsön igénylése sokféle élethelyzetben hasznára lehet. Gyorskölcsön, mely szabad felhasználású, tehát semmivel nem kell igazolni, mire költi. Mikor érdemes személyi kölcsönt igényelni? Azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Mérlegelnie kell, melyik az az élethelyzet, mikor gyors anyagi segítségre van szüksége. Kiváló megoldás, ha átmeneti pénzzavarba kerül, vagy ha egyszeri, nagyobb összegű vásárlás válik szükségessé. Az élet sokféle fordulatot, váratlan helyzetet hozhat, amikor nagy segítséget jelent a gyorshitel, hogy egyensúlyba hozza anyagi ügyeit.

Ilyen eset lehet például egy elromlott mosógép, vagy hűtőgép; hasznos lehet akkor is, ha kifutnak az esküvőre szánt keretből; lehet, hogy egy kisbaba születése több költséggel jár, mint amennyivel számoltak; gyermekük beiskolázása; egy sajnálatos temetés; álláskereséshez egy tanfolyam; elromlott a munkájához nélkülözhetetlen autó; drága a gyógykezelés vagy a gyógyászati segédeszköz, stb.

 

A személyi kölcsön még mindig népszerű, aminek egyik fő oka, hogy mivel ingatlan fedezet nem szükséges felvételéhez, így a lakás elvesztése nem fenyegeti az adóst. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben ezeknek a hiteleknek is egészen alacsony a kamata. Személyi kölcsönnel néhány százezer, de akár több millió forintot is felvehet.


hirdetés

A személyi kölcsön felvétele előtt érdemes néhány dolgot végiggondolni. Egy személyi kölcsön feltételei egyszerűek, így nagyon könnyű hozzájutni, egyes bankok azzal reklámozzák saját terméküket, hogy akár 24 óra alatt is meg lehet kapni a pénzt. Erre általában saját számlavezető bankjánál van lehetőség. Sok pénzintézet pedig különböző kedvezményekkel csábítja az új ügyfeleket, ha számláját átviszi hozzá. A könnyű pénzhez jutás ugyanakkor meggondolatlan lépésekre is sarkallhatja az embert, ezért érdemes alaposan megtervezni a kölcsön felvételét. Mivel tudja, hogy milyen céllal veszi igénybe a hitelt, azt is tudnia kell, mekkora összegre van szüksége, és azt vissza is tudja-e majd fizetni.

 

Magánszemély akkora hitelt kaphat, amelynek törlesztőrészlete nem haladja meg a havi jövedelem 50%-át 400.000 Ft nettó fizetés alatt, fölötte pedig 60%-át. A bankok általában eddig se engedik elmenni a törlesztőt, általában csak a jövedelem 35-40%-áig. Ebbe a százalékos arányba az összes meglévő hitelének bele kell férnie, ha esetleg van már egyéb kölcsön a családban. A személyi kölcsönök általában fix kamatozásúak. A személyi kölcsönök jövedelem alapúak, vagyis ez lesz a bank számára a biztosíték a hitel visszafizetésére. A jövedelem azt is meghatározza, hogy mekkora lehet a maximum hitelösszeg. Átlagosan a fedezetlen személyi kölcsönök THM-je 10-24% között mozog, a kamat 9,5-18%. Kedvezményekkel és magasabb jövedelemmel, akár 8-12% közé csökkenhet a THM.

A legkedvezőbb személyi kölcsön kiválasztásához használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. A kalkulátor használata semmilyen kötelezettséggel nem jár. Az űrlap kitöltése után a rendszer kilistázza azokat a hitelintézeteket, ahol Önnek esélye van a hitelfelvételre. Érdemes használni a személyi kölcsönt kalkulátort, mert ezzel időt spórolhat, mert nem kell végigjárnia a pénzintézeteket.

 

Minél nagyobb a szükséges összeg, annál inkább érdemes egy jelzálogalapú hitelen elgondolkodni, ezeknek ugyanis sokkal alacsonyabb a kamata és hosszabb futamidővel működnek. Persze egy jelzálogalapú hitelhez, mint a neve is mutatja fedezet szükséges, tehát ez csak akkor megvalósítható, ha megfelelő értékű fedezetet tud felajánlani. Egy jelzáloghitel felvételénél azzal is számolni kell, hogy sokkal több dokumentumra lesz szükség, és a procedúra is tovább tart, mint egy személyi kölcsönnél. Például egy plusz szoba kialakításához, vagy egy fürdő felújításához, vagy akár a tetőtér átépítéséhez, több millió forintra van szükség, ez esetben jobban járhat egy szabad felhasználású jelzáloghitellel.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...