Még mindig népszerű a fedezetlen személyi kölcsön!

  2018. július 06.

A fedezetlen személyi kölcsön, fogyasztási hitel lehet adósságrendező vagy szabadon felhasználható. Az adósságrendezés esetén célhoz kötött a hitel, a szabadon felhasználható kölcsön esetében pedig arra költi a hitelfelvevő amire szeretné. A hitelcélt nem kell megnevezni ebben az esetben, szemben az olyan jellegű személyi kölcsönöknél, ahol célt határoznak meg. Ha valamilyen konkrét célra történik a hitelfelvétel a bank akár kamatkedvezményt is adhat. Ilyen lehet az adósságrendezés mellett felújításra, vagy autóvásárlásra fordított személyi kölcsön. A meghatározott célra felvett személyi kölcsönöknél általában nem lehet igényelni a hitelcélnál magasabb összeget, amit szabad felhasználásra fordíthatna.

 

A fedezet nélküli személyi kölcsönök biztosítéka, hogy fizetni fogja a hitelt, az igazolt jövedelem. Ezzel ellentétben a jelzáloghitelek esetében ingatlanfedezetre is szükség van, így ezeknél a hiteltípusoknál szigorúbb felvételi kritériumok vannak. A jövedelem alkalmazott esetében általában utaláson érkezhet, sok banknál kizáró ok, ha készpénzben kapja fizetését. Ahol az alapkritériumok megengedik a készpénzben érkező alkalmazotti jövedelmet, ott általában előző évi NAV jövedelem igazolást is kérnek a munkáltatói igazolás mellé. A vállalkozók már nehezebb helyzetben vannak, mert tőlük az előző évi NAV igazolás mellett általában NAV 0-s igazolást is kér a bank. KATA esetén pedig csak a 60%-ot számolja el jövedelemként a NAV.

 


hirdetés

A jövedelem 50%-a lehet jelenleg az összes hitelre fordítható törlesztés, 400.000 Ft nettó fizetés esetén már 60% is. Egyéb jövedelmeket (GYES, GYED, családi pótlék, osztalék, bérleti díj, stb.) is elfogadhatnak a pénzintézetek teljesen vagy részben. Az viszont már bankonként eltérő, hogy mi számít jövedelemnek, mik az alapkritériumok az adott hitelintézetnél.

Amennyiben a jövedelme bankszámlára érkezik, és sürgős a kölcsön, érdemes a saját bankjánál hitelt igényelni, mert akár 2 óra alatt is megkaphatja a pénz, mert más egyéb igazolásra nincs szükség. Kivéve, ha hitelkiváltásról van szó, vagy más banknál már van hitele, amivel el van maradva. Hitelkiváltás esetén a másik banktól kell kérni egy igazolást, amelyen szerepel, hogy mekkora a fennálló tartozása illetve, hogy 30 napnál régebbi fizetési elmaradása nincs. Ha ennél régebbi elmaradása van, akkor általában a kiváltandó bank nem fogadja el az igazolást.

 

Nyugdíjasok esetén természetesen lehet készpénzben érkező a jövedelem, viszont itt a korhatárra kell figyelni. A hitel lejáratakor a hitelfelvevő életkora nem haladhatja meg a bank által meghatározott maximum életkort. Ha adóstársat nem szeretne bevonni a hitelfelvételbe, a futamidőt ennek függvényében kell meghatározni. Bizonyos kor felett már adóstárssal lehet csak hitelt felvenni. Az átlagos életkor 70 év, de van olyan bank, ahol már 65 év felett kérhetnek kezest, illetve egyes bankoknál 72 évig is kitolódhat a felső korhatár.

 

A munkaviszony ideje sem elhanyagolható egy hitelfelvételnél. Általában 3 hónapos munkaviszonyt kérnek a bankok, de előfordul, hogy elfogadják azt is, hogy az előző munkahellyel együtt 30 napos megszakítás ne legyen, de kérhetnek akár 6 vagy 12 hónapot is. Általában hiteligényléskor a munkaviszonyt nem kérdezik le a munkáltatótól, csak bediktálás alapján történik, de a hitelintézet bármikor ellenőrizheti, így nem érdemes valótlan adatokat megadni. Munkahelyváltás esetén meg kell lenni a 3 hónapos munkaviszonynak, és nem lehet próbaidőn a hiteligénylő. Határozott munkaviszony esetén általában 12 hónapos munkaszerződést kér a bank úgy, hogy már 3 hónapja az adott munkahelyen dolgozik, és a próbaidő letelt.

 

A hiteleknél az egyik legfontosabb tényező a kamat. A fedezetlen személyi kölcsönök kamata attól is változhat, hogy milyen kedvezményeket ad a bank hitelfelvételkor, és Ön abból mit tud kihasználni. Kamatkedvezményt adhat a bank például magasabb jövedelem esetén, ha oda utalja a jövedelmét, stb. Sztenderd igényeknél átlagosan a fedezetlen személyi kölcsönök THM-je 10-24% között mozog, a kamat 9,5-18%. Kedvezményekkel és magasabb jövedelemmel, akár 8-12% közé csökkenhet a THM.

 Használja a Hitelmax hitelkalkulátorát!

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...