Nyugdíjasként igényelhet-e hitelt?

  2017. november 08.

Bármikor adódhat olyan életkörülmény, hogy a problémát csak hitel segítségével lehet megoldani. Ez bárkivel előfordulhat, nem csak a fiatalabb korosztállyal, hanem az idősebbekkel is. Nyugdíjasként is szükség lehet hitelre különböző okok miatt. Például a gyermekek, vagy unokák megsegítése miatt, esetleg lakásfelújítás miatt, és sajnos akár egy betegségből való felgyógyulás miatt. Előre nem lehet kiszámítani, mit hoz az élet, és bizony, ha nincs megtakarítása, nemigen marad más megoldás, mint a hitelfelvétel. Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy nyugdíjasként igényelhet-e hitelt? A válasz igen, nyugdíjasként is lehet hitelt igényelni, viszont a hitelintézeteknek vannak bizonyos követelményeik a hitelfelvevővel szemben. Cikkünkben a személyi kölcsönre, illetve a jelzáloghitelre vonatkozó feltételeket gyűjtöttük össze.

 

Nyugdíjasként igényelhet-e hitelt?

Két fontos tényező van, ami idősebb korban meghatározza a hitelfelvételt:

 

1. Életkor:

Ha idősebb korban szeretne hitelhez jutni, nagyon fontos, hogy a hitel lejáratakor, nem lehet idősebb 70-75 évnél, vagyis 70-75 év a hitelezhetőség korlátja. A legtöbb bank 70 évben határozza meg a felső korhatárt hitelfelvételkor, de találni olyan hitelintézeteket is a piacon, ahol 75 év a felső korhatár. Ha a bank által meghatározott felső korhatáron túl nyúlik a hitel lejárata, akkor is kaphat hitelt, csak akkor egy fiatalabb adóstárs bevonása szükséges. Tehát a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy, ha Ön 5 évre szeretne hitelt felvenni, és a bank által meghatározott felső korhatár 70 év, és a hitel lejáratakor az Ön életkora meghaladja a 70. életévet, akkor kérheti a bank egy fiatalabb adóstárs bevonását. Természetesen ez a hitelfelvétel is, csak akkor jöhet létre, ha ezt egyéb tényezők is megengedik, többek között például, hogy jövedelme biztosított.


hirdetés

 

2. Jövedelem:

Többféle nyugdíj/ellátás létezik és ezeket eltérő módon kezelik a hitelintézetek egy hitelfelvétel során. A bankok által elvárt minimum jövedelem (nyugdíj) 85 ezer forint. Nagyon fontos, hogy milyen jogcímen érkezik ez az összeg a számlára. A legjobb, ha öregségi nyugdíj, vagy korkedvezményes ellátás címen. Jogosult lehet hitelre akkor is, ha rokkant ellátásban, véglegesített özvegyi nyugdíjban részesül, ha az a hitel teljes futamideje alatt jár. Számos olyan juttatás érkezhet még nyugdíj címen, vagy amit a köznyelvben nyugdíjnak hívunk, de hivatalos értelmezésben ezek mégsem ebbe a körbe tartoznak, így a bankok ezeket nem fogadják el. Ilyenek például a megváltozott munkaképességűek pénzbeli ellátása, az árvaellátás, vagy az ideiglenes özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj. Az időskori juttatásnak személyi kölcsön esetén minimum 85 ezer forintnak kell lennie, jelzáloghitel esetén pedig el kell érnie a minimálbér összegét. Azzal mindenképpen számolnia kell, hogy a nyugdíj összege a fizetéseknél alacsonyabb, így a felvehető kölcsön összege is limitáltabb lesz, vagy futamideje hosszabb.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a hitelfelvételhez?

Mindenképpen szükség lesz az érvényes nyugdíjas igazolványra, illetve az utolsó nyugdíjszelvényre. Amennyiben nyugdíjasként bankszámlára érkezik az ellátás, úgy az utolsó bankszámlakivonatot kell magával vinnie. Ez utóbbi két dokumentum pótolható az év eleji nyugdíj-értesítő irattal is. Jelzáloghitel esetén egyéb dokumentumok is szükségesek.

 

Milyen fajta hitelt érdemes választani idősebb korban?

Ezt több tényező is befolyásolja, például, hogy mekkora összegű hitelre van szüksége, tud-e, vagy egyáltalán szeretne-e ingatlanfedezetet felajánlani. Ha gyorsan egy kisebb anyagi segítségre van szüksége, 500 ezer, 1-2 millió forint körüli összegre, és nem szeretné megjelölni a hitelcélt, illetve nem tud ingatlanfedezetet felajánlani, vagy nem szeretné elzálogosítani ingatlanját, akkor Önnek a személyi kölcsönt érdemes választania. Ez az összeg szabadon elkölthető, és ingatlanját sem zálogosítja el a bank. Arról nem is beszélve, ha rendelkezik minden szükséges dokumentummal, illetve minden feltételnek megfelel a hitelbírálat során, akár néhány órán belül a számláján lehet az igényelt hitelt. A személyi kölcsön induló költsége körülbelül 10-20 ezer forint.

Ha Önnek egy nagyobb hitelre van szüksége, 2 millió forint fölötti összegre, és a hitelcélt nem szeretné meghatározni, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitelben érdemes gondolkodni. Ebben az esetben viszont ingatlanfedezet szükséges, és a procedúra is hosszabb, és bonyolultabb, mint egy személyi kölcsön esetében. Az induló költség egy szabad felhasználású jelzáloghitel esetében 80-90 ezer forint körül van.

 

Nagyon fontos, hogy mielőtt kiválasztja az Ön számára legmegfelelőbb hitelt, végezzen költségvetést, hogy törlesztőrészletét biztonsággal ki tudja fizetni minden hónapban, mert ha ennek fizetése elmarad, súlyos következményekkel kell számolnia. Az induló költségeket se hagyja figyelmen kívül, mert mint azt az előbb olvashatta a szabad felhasználású jelzáloghitel esetében igen magasra rúghat.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...