Fontos információk a szabad felhasználású jelzáloghitelről!

  2017. május 10.

Ha valamit szeretne megvásárolni, vagy olyan élethelyzet alakult ki Ön körül, hogy szüksége lenne egy nagyobb összegre, és nem rendelkezik annyi készpénzzel, amennyibe kerül ezek finanszírozása, kölcsönt kell felvennie. Nagyobb pénzösszeg esetén jelzáloghitelt kell felvennie. A bankoknak be kell biztosítaniuk magukat arra az esetre, ha fizetésképtelenné válna az igénylő, ezért jelzálogjogot jegyeztetnek be az ingatlanra. Cikkünk folytatásában olvashat még további fontos információkat a szabad felhasználású jelzáloghitelről!

 


hirdetés

Fontos információk a szabad felhasználású jelzáloghitelről!

Miért jó a szabad felhasználású jelzáloghitel?

A szabad felhasználású jelzáloghitel egy ingatlanfedezet bevonásával történő kölcsön. A hitelt nyújtó bank nem vizsgálja a célt, illetve a megvalósulást, így nem kell számlákkal bizonyítani mire költi el a hitelfelvevő a kölcsönt, gyakorlatilag korlátozás nélkül szabadon felhasználhatja.

Minden bank esetében a szabad felhasználású hitelek előtörleszthetők, vagyis a futamidő lejárata előtt is visszafizethetők, így hosszabb futamidőt is választhat. Ha a lejárat előtt végtörleszt, akkor kevesebb kamatot kell visszafizetnie. Az elő-és végtörlesztés költséggel jár, amelynek összegéről az adott bank oldalán az aktuális hírdetményben tájékozódhat. 

 

Jelzáloghitel típusai:

 • Szabad felhasználású jelzáloghitel (hitelcél megnevezése nélkül)
 • Adósságot rendező jelzáloghitel (fedezet nélküli hitelek és ingatlan fedezete mellett felvett hitelek kiváltása)
 • Lakáscélú jelzáloghitel (telek vásárlás, építkezés, ingatlan korszerűsítése, stb.)

 

Feltételek és tudnivalók

A legfontosabb tudnivalók jelzálog alapú kölcsön felvétele esetén:

 • A bankok kínálatában a forint alapon nyújtott hitelkonstrukciók vannak többségben.
 • A forint alapon felvehető hitelek összege nem haladhatja meg a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 80%-át.
 • A bank a hiteligénylő jövedelme, és a finanszírozási arányaik alapján számolja ki, hogy maximum mennyi hitelösszeg adható.
 • Munkáltatói-és jövedelemigazolás szükséges a hitelkérelemhez.
 • Piaci kamatozású jelzáloghitel igénylésénél elegendő lehet már akár, a 3 hónapos, nem próbaidős munkaviszony, de például az otthonteremtési kamattámogatás keretében igényelt lakáshiteleknél a feltétel legalább 180 napos folyamatos munkaviszony.

 

Jelzáloghitel fedezete

A bankok határozzák meg, hogy milyen ingatlantípusokat fogadnak el fedezetként. Egy jelzáloghitel ügyletbe maximum 3 féle ingatlan vonható be:

 • lakóingatlan  (családi ház, tárrsasházi lakás, ikerház, sorházi lakás, osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan,vegyes funkciójú ingatlan stb. )
 • nyaraló, hétvégi ház, üdülő 
 • építési telek

 

Jelzáloghitel törlesztése 

Amennyiben a törlesztőrészlet nem kerül befizetésre, az  adós el is veszítheti a fedezetként felajánlott ingatlanját, ezért érdemes úgy kalkulálni a havi törlesztőrészletet, és úgy felvennie a hitelt, hogy biztonsággal fizetni tudja. Célszerű az alacsony havi törlesztőrészlet, hosszabb futamidővel választani.

Használja a Hitelmax jelzáloghitel kalkulátorát!

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...