Miért kell díjat fizetni elő-vagy végtörlesztés esetén?

  2017. június 23.

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy miért kell díjat fizetni elő-vagy végtörlesztés esetén. A válasz nagyon egyszerű. Azért mert, ha az adósnak sikerül egy összegben visszafizetnie hiteltartozásának egy részét, vagy esetleg egészét, a hitelintézet elesik a jövőbeli kamatbevételtől. Ezért számít fel elő-vagy végtörlesztési díjat.

 

Miért kell díjat fizetni elő-vagy végtörlesztés esetén?

Fontos tudnivalók

Előtörlesztés: A hiteltartozás egy részét fizeti vissza az adós.
Végtörlesztés: Az egész hiteltartozást egy összegben fizeti ki az adós.

A díj maximumát jogszabály korlátozza, jelzáloghitelek esetén, mind az előtörlesztésre, mind a végtörlesztésre egyaránt a visszafizetett összeg 1,5-2%-a érvényes. Az adós minden esetben élhet a részleges, vagy teljes előtörlesztéssel.


hirdetés

Előtörlesztés esetében a hiteladónak, egyetlen kivételtől eltekintve (biztosítási szerződésből származó kifizetés) nem kötelessége, hogy ingyenes előtörlesztést biztosítson még lakáshitel esetén sem. De banktól függően például egy akció keretében elengedheti azt.


Visszafizetés

  1. Az adósnak egy-két héttel előre be kell jelentenie a hitelintézetnél a visszafizetési szándékát.
  2. Ezt követően a bank átadja az elő-vagy végtörlesztésre vonatkozó információkat, aminek tartalmaznia kell, hogy milyen számlára és milyen időpontig teljesítheti az összeget, illetve, hogy mennyi lesz a díja.

 

Általános feltételek

Csak, és kizárólag önerőből kerülhet sor az első előtörlesztésre, a futamidő első 4-5 évét követően. Ne felejtse el, hogy a lakástakarék megtakarítás is önerőnek számít.

Ha az első 4-5 éven belül kíván előtörleszteni, csak a normál banki díj mellett van erre lehetősége. Ráadásul, ha a futamidő első 3-5 évében szeretné ezt megtenni, a bankok a hitel felvételekor elengedett induló költségeket is visszafizettetik.

 

Mikor nem kell díjat fizetni?

  • Valamely adós halála miatti, hitelfedezeti biztosításból történő előtörlesztés esetén.
  • Bankon belüli hitelkiváltás esetén.
  • Hitelkiváltáskor, amennyiben a régi banknál a hiteltartozását lezáróan, a fennmaradó, vagyis a többlet összeget az új bankhoz visszautalják, akkor az, az új hitelbe díjmentesen betörleszthető.
  • A CSOK igénylését követően született gyermekre járó utólagos támogatás betörlesztése a lakáshitelbe.
  • A lakástakarékból történő előtörlesztés minden esetben ingyenes, ha eleve lakástakarékkal kombinált a hitel, és a lakástakarék megtakarítás a hitelintézethez érkezik.
  • Illetve abban az esetben, ha az ügyfél él az ingyenes felmondás lehetőségével.

 

Szerződésmódosítás

Az előtörlesztés nem jár szerződésmódosítással, kivéve abban az esetben, ha az adós a futamidejét szeretné lerövidíteni, és a törlesztőrészlet összegét pedig meghagyni. Alapesetben a futamidő hossza marad, és a törlesztőrészlet csökken. Ha a futamidőt szeretné megváltoztatni, azt külön kell kérnie a banktól, és közjegyző előtt is módosítani kell a szerződést. Ennek költsége van, 10-20 ezer forint körüli.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...