Miért kell díjat fizetni elő-vagy végtörlesztés esetén?

2017. június 23.

 

A válasz nagyon egyszerű. Azért mert, ha az adósnak sikerül egy összegben visszafizetnie hiteltartozásának egy részét, vagy esetleg egészét, a hitelintézet elesik a jövőbeli kamatbevételtől. Ezért számít fel elő-vagy végtörlesztési díjat.

 

Fontos tudnivalók

Előtörlesztés: A hiteltartozás egy részét fizeti vissza az adós.
Végtörlesztés: Az egész hiteltartozást egy összegben fizeti ki az adós.

A díj maximumát jogszabály korlátozza, jelzáloghitelek esetén, mind az előtörlesztésre, mind a végtörlesztésre egyaránt a visszafizetett összeg 1,5-2%-a érvényes. Az adós minden esetben élhet a részleges, vagy teljes előtörlesztéssel.

Előtörlesztés esetében a hiteladónak, egyetlen kivételtől eltekintve (biztosítási szerződésből származó kifizetés) nem kötelessége, hogy ingyenes előtörlesztést biztosítson még lakáshitel esetén sem. De banktól függően például egy akció keretében elengedheti azt.


Hogyan történik a visszafizetés?

  1. Az adósnak egy-két héttel előre be kell jelentenie a hitelintézetnél a visszafizetési szándékát.
  2. Ezt követően a bank átadja az elő-vagy végtörlesztésre vonatkozó információkat, aminek tartalmaznia kell, hogy milyen számlára és milyen időpontig teljesítheti az összeget, illetve, hogy mennyi lesz a díja.

 

Milyen általános feltételei vannak a kedvezményeknek?

Csak, és kizárólag önerőből kerülhet sor az első előtörlesztésre, a futamidő első 4-5 évét követően. Ne felejtse el, hogy a lakástakarék megtakarítás is önerőnek számít.


hirdetés

Ha az első 4-5 éven belül kíván előtörleszteni, csak a normál banki díj mellett van erre lehetősége. Ráadásul, ha a futamidő első 3-5 évében szeretné ezt megtenni, a bankok a hitel felvételekor elengedett induló költségeket is visszafizettetik.

 

Mely esetekben nem kell díjat fizetni?

  • Valamely adós halála miatti, hitelfedezeti biztosításból történő előtörlesztés esetén.
  • Bankon belüli hitelkiváltás esetén.
  • Hitelkiváltáskor, amennyiben a régi banknál a hiteltartozását lezáróan, a fennmaradó, vagyis a többlet összeget az új bankhoz visszautalják, akkor az, az új hitelbe díjmentesen betörleszthető.
  • A CSOK igénylését követően született gyermekre járó utólagos támogatás betörlesztése a lakáshitelbe.
  • A lakástakarékból történő előtörlesztés minden esetben ingyenes, ha eleve lakástakarékkal kombinált a hitel, és a lakástakarék megtakarítás a hitelintézethez érkezik.
  • Illetve abban az esetben, ha az ügyfél él az ingyenes felmondás lehetőségével.

 

Szükséges-e szerződésmódosítás az előtörlesztésnél?

Az előtörlesztés nem jár szerződésmódosítással, kivéve abban az esetben, ha az adós a futamidejét szeretné lerövidíteni, és a törlesztőrészlet összegét pedig meghagyni. Alapesetben a futamidő hossza marad, és a törlesztőrészlet csökken. Ha a futamidőt szeretné megváltoztatni, azt külön kell kérnie a banktól, és közjegyző előtt is módosítani kell a szerződést. Ennek költsége van, 10-20 ezer forint körüli.

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...