Miért érdemes lakástakarékot kötni?

  2018. április 05.

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően sokan vásárolnak ingatlant. Az ingatlanárak igen magasra kúsztak napjainkra, így a legtöbben hitel segítségével tudnak csak lakást vásárolni. A legjobb hitelkonstrukciók kiválasztásához kalkuláljon oldalunkon, vagy tájékozódjon személyesen a bankfiókokban. Egy ingatlan megvásárlásához mindenképpen szükség van önerőre is, amit mindenki máshonnan próbál előteremteni. Vannak akik összespórolják rá a pénzt bankszámlájukon, vannak akik megtakarításaikat használják fel, stb., illetve sokan a lakástakarékot használják erre, mert a bankok beszámítják önerőként.

 

A lakástakarék (LTP) legfőbb előnyei:

  • vissza nem térítendő állami támogatás jár hozzá
  • hozama akár 10% feletti és kockázatmentes
  • a támogatási összeg megtöbbszörözhető
  • kedvezményes, fix kamatozású lakáshitel is felvehető mellé
  • a szerződési feltételek rugalmasak, a szerződés módosítható
  • a lakáscélon belül, széles körű a felhasználása
  • akár ingyenesen előtörleszthető
  • különböző akciók keretein belül a számlanyitási díjat elengedik
  • a befizetett betéti összegre és azok kamataira az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) 100 ezer euróig védelmet nyújt
  • a lakástakarék megtakarítás örökölhető

 

Az állam 30%-os vissza nem térítendő támogatással jutalmazza év végén a havi befizetéseket, ami nem lehet több 20 ezer forintnál. Ezzel a havi 20 ezer forintos befizetéssel érhető el, az éves maximális támogatás, ami 72 ezer forint.

Egy lakástakarék szerződés futamideje 4-10 év lehet. A rövidebb időre kötött szerződésekkel magasabb hozamot lehet elérni, mint a hosszabb időre kötöttekkel. Egy 4 éves megtakarítási időszak hozama 10% fölött van. Az is ritka, hogy kevés kockázattal magas hozamot lehessen elérni. A lakástakaréknál sem a betéti kamat az, ami akkora hozamot termelne, hanem a 30%-os állami támogatás.

 

Egy személy annyi lakástakarék szerződést köthet, amennyit csak szeretne. Arra viszont figyelni kell, hogy csak egyenesági rokonok lehetnek a kedvezményezettek, és egy személy, csak egy lakástakarék kedvezményezettje lehet. Így az állami támogatás megtöbbszörözhető, mert ahány szerződés van, annyiszor jár, persze csak akkor, ha a befizetéseknél minden rendben van. Egy 20 ezer forintos befizetésnél az éves támogatás 72 ezer forint, kettőnél már 144 ezer forint, háromnál pedig 216 ezer forint, és így tovább.

 

Ha a lakástakarékban összegyűlt pénz kevésnek bizonyul egy ingatlan megvásárlásához, kedvezményes lakáshitel is felvehető mellé. Ennek kamatai kedvezőbbek, mint az egyéb bankok által kínált hitelek konstrukciói. Azonban ezt a hitelt nem kötelező felvenni, ez csak egy lehetőség, ami akkor kínálkozik, mikor aláírásra kerül a szerződés, ugyanis a szerződéses összeg tartalmazza a befizetést, az állami támogatást, a betéti kamatot, és a hitel összegét. A lakástakarék mellé felvehető hitelek előnye, hogy rövidebb futamidejűek, mint a hagyományos banki hitelek, és rögzített kamatozásúak. A szerződés pillanatában kiderül, hogy mennyi a felvehető hitel összege, és az milyen kondíciókkal rendelkezik.

 

A szerződési feltételek rugalmasak, mindenki maga döntheti el, hogy mekkora összeget szeretne befizetni, illetve azt is, hogy a futamidő milyen hosszú legyen. Választani lehet a 4, 5, 6, 8, 10 éves futamidők közül. Ráadásul, ha menet közben változtatni szeretne a befizetési összegen, ez csökkenthető, illetve növelhető is, vagy ha a futamidőt szeretné meghosszabbítani, gond nélkül megteheti. A szerződések átruházhatóak, megoszthatóak és összevonhatóak, ha arra szükség van. Ezzel kapcsolatban arra kell figyelni, hogy bizonyos akcióknál az átruházás nem lehetséges, vagy lehetséges, csak a kapott kedvezményt vissza kell fizetni. A szerződésmódosításnak lehetnek járulékos költségei, de ez néhány ezer forintnál nem több.

 

A lakástakarék felhasználása azon belül, hogy lakáscélú, igen széles körű. A legalapvetőbb felhasználás a lakásvásárlás, építés, felújítás, korszerűsítés, hitelvisszafizetés. Ezen kívül számos dologra lehet még felhasználni.

Lakás: Tapétázás, Festés, Parkettázás, Padlószőnyeg, Burkolás (csempe, padló), Beépített háztartási készülékek (bojler, kazán, központi porszívó), Beépített szekrények, Szaniterek (kád, wc, mosdó), Beépített fürdőszobai felszerelések, Beépített konyhabútor, Tűzhely, Sütőlap, Elszívó, Mosogatógép, Beépített hűtő, Ajtók, Bejárati ajtó, Redőny, Ablak, Szúnyogháló, Szalagfüggöny, Karnis, Lámpák, Riasztó, Biztonsági rács, Biztonsági zár

Korszerűsítés: Klímaberendezés, Napelem beszerelése - vásárlása, Fűtésrendszer átalakítása, cseréje, Kandalló, Cserépkályha, Hőszigetelés, Lakóingatlan hőtérképes felmérése, Szigetelőanyagok, Tetőtér beépítése, Hozzáépítés

Kert: Garázsajtó, Elektromos kapu, Csatorna cseréje, Járdakészítés, Burkolat, Szauna, Kerítés, Cserép, Színezés, Kamera rendszer, Medence építése, Kerti tó létrehozása

 

A Fogyasztóbarát Lakáshitelek megjelenésekor, az egyik kritérium az volt, hogy ezek a hitelek 3 évre rögzített kamatozásúak legyenek, hogy a lakástakarékból ingyenesen lehessen előtörleszteni. Az előtörlesztési díj, általában az előtörlesztett összeg 1,5%-a. Ezekben az esetekben ezt nem kell kifizetni.

Előfordulhat egy lakástakarék nyitásakor, hogy bizonyos akciók keretein belül elengedik a számlanyitási díj egy részét, vagy egészét. A számlanyitási díj a szerződéses összeg 1%-a. Ez egy nagyobb összegű lakástakarék kötésekor több 10 ezer forint is lehet. Érdemes jól átnézni a szerződést, mert általában ezekért cserébe kérnek valamit. Ez lehet például bankszámlanyitás, biztosítás, nyugdíjpénztárba belépés, hitelkártyaigénylés, stb.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...