Néhány fontos dolog, amit a lakáshitelekről mindenképpen tudni kell!

  2018. április 04.

Egy ingatlan jó befektetés hosszú távon. Akár lakhatás céljából vásárolja, akár kiadási céllal. Ha nem áll rendelkezésére elegendő készpénz a lakásvásárláshoz, akkor mindenképpen hitelt kell felvennie. Egy lakáshitel kiválasztása előtt érdemes alaposan körülnézni a bankpiacon, és a legkedvezőbb bankot és hitelkonstrukciót kiválasztani. Érdeklődhet személyesen, végigjárva a bankfiókokat, de tájékozódhat oldalunkon is a Hitelmax lakáshitel kalkulátora segítségével, ahol kedvére válogathat banki partnereink akciós hitelajánlatai között. Egyes bankok még kamatkedvezményt is adhatnak, az amúgy is alacsony lakáshitel kamatok mellé, online igénylés esetén. Az alábbiakban elolvashatja, hogy mi az a néhány fontos dolog, amit a lakáshitelekről mindenképpen tudni kell.

 

Amit a lakáshitelekről tudni kell

A lakáshitelek legfontosabb tulajdonságai:

  • csak és kizárólag lakáscélra lehet felhasználni, szemben a szabad felhasználású hitelekkel
  • ingatlan fedezet szükséges hozzá, vagyis jelzáloghitel
  • a lakáshitelek rendelkeznek a legalacsonyabb kamatokkal jelenleg
  • a leghosszabb futamidőre felvehető hitel, akár 20-35 évre is
  • számtalan állami kedvezmény vehető hozzá igénybe

 

Mekkora lehet a hitelösszeg?

Egy lakáshitel felvétele előtt érdemes előzetes hitelbírálatot készíttetni, így már a hitelkérelem benyújtása előtt megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre. Annyiban különbözik a végleges hitelbírálattól, hogy ekkor még az ingatlanfedezetet nem vizsgálják meg, vagyis értékbecslés nem történik, csak a jövedelmet és háztartási adatokat nézik. Mikor megkötésre kerül az adásvételi szerződés, a foglalót is át kell adni. Ha nem történik előzetes hitelbírálat, és a későbbiekben derül ki, a banki elbírálás során, hogy nem kaphat hitelt, akkor az egyéb járulékos költségek mellett a foglalót is elveszíti. A hitelképesség vizsgálat eredményéről egy 3-6 hónapig érvényes előbírálati igazolás készül, melyben a hitelintézet leigazolja, hogy mekkora összegű hitel felvételére jogosult.


hirdetés

 

Az értékbecslő által megállapított hitelbiztosítéki érték, az, amit a bank az ingatlan értékeként tekint. Ez alapján adja a hiteltermékben szereplő % hitelt, figyelembe véve az állam által hozott törvényt, miszerint nem lehet több hitelt adni, mint az ingatlan forgalmi értékének 80%-a. Az értékbecslést nagyban befolyásolja az ingatlan elhelyezkedése, típusa is.

 

Mekkora lehet a törlesztőrészlet?

A szabályozás értelmében a nettó jövedelem maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre 400 ezer forintos jövedelem alatt, fölötte pedig 60%. A bankok szabályrendszere ezt azonban szigorúbban veszi, általában csak a jövedelem 35-40%-a terhelhető hiteltörlesztéssel. Egy hitelösszeg megállapításánál, a bank szem előtt tartja, hogy van-e egyéb hitele, illetve milyen egyéb kiadásai vannak.

 

Azt azonban mindenképpen önnek kell mérlegelnie, hogy mekkora összegű törlesztőrészlet fér bele havi kiadásaiba. Át kell gondolnia milyenek pénzköltési szokásai, illetve, hogy pénzkiesés esetén is biztosan tudja törleszteni hitelét. Ezért nem árt némi tartalékot képezni, amiből ilyenkor is fizetni lehet a törlesztőt, illetve ilyen esetekben nyújthat még megoldást a hitelfedezeti biztosítás.

 

Lakáshitelek esetében a bankok az annuitásos törlesztőt teszik elérhetővé, ami annyit jelent, hogy a futamidő végéig ugyanakkora a törlesztőrészlet. Így ezzel az összeggel pontosan kalkulálhat míg le nem jár lakáshitele. Az annuitásos konstrukciónál az első időszakban a törlesztés nagyobb része a kamatokra megy, ugyanakkor ez után egyre nagyobb mértékben kezd csökkenni a fennálló tartozás, tehát nő a tőketörlesztés aránya.

 

Mivel napjainkban igen alacsonyak a hitelkamatok, számítani lehet rá, hogy az elkövetkezendő 10-20 évben emelkedni fognak. Ha változó kamatozású hitel mellett dönt, számolni kell azzal, hogy a kamatok emelkedése miatt, a törlesztőrészlete is nagyobb lesz. Viszont, ha rögzített kamatozású hitelt választ, a kamatkockázat csökkenthető, mert annak ugyanakkora a törlesztőrészlete a futamidő végéig.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...