Miért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni?

  2017. november 17.

Egyre többen vesznek fel hitelt, ennek oka a könnyű hitelhez jutás lehet, illetve az alacsony hitelkamatok. Persze azért a könnyű hitelhez jutást ne úgy értsük, hogy mindenki kaphat hitelt, mert a bankok elég szigorú szabályrendszerrel rendelkeznek. Vannak általános követelmények, melyeknek minden esetben meg kell felelni, illetve minden hitelintézetnek van egy belső szabályrendszere, aminek szintén eleget kell tenni. Ezek a belső szabályrendszerek bankonként eltérőek, így ha az általános követelményeknek megfelel, és mégsem kap hitelt az egyik banknál, érdemes egy másiknál próbálkozni. De miért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni? Mutatjuk!

 

Mielőtt hitelt vesz fel, érdemes előzetes hitelbírálatot készíttetni, így már a hitelkérelem benyújtása előtt megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, vagyis, hogy milyen hitelkonstrukciók közül választhat, illetve, hogy mekkora összegű hitelt kaphat. Ha előre tisztában van hitelképességével, elkerülhető, hogy feleslegesen fizessen ki banki, vagy egyéb járulékos költségeket.

 

Ha ingatlant vásárol, és ehhez hitelre is szüksége van, még fontosabb az előzetes hitelbírálat, ugyanis a hitelkérelem elindításához szükség van adásvételi szerződésre. Annyiban különbözik a végleges hitelbírálattól, hogy ekkor még az ingatlan fedezetet nem vizsgálják meg, vagyis értékbecslés nem történik, csak a jövedelmet és háztartási adatokat nézik. Mikor megkötésre kerül az adásvételi szerződés, a foglalót is át kell adni, ami általában a vételár 10%-a. Itt elég nagy összegekről beszélünk, például ez egy 20 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint. Ha nem történik előzetes hitelbírálat, és a későbbiekben derül ki, a banki elbírálás során, hogy nem kaphat hitelt, akkor az egyéb járulékos költségek mellett a foglalót is elveszíti.

 

Miért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni? 

Milyen hitelcélokra igényelhető?

 • új lakás vásárlásra igényelhető piaci és támogatott lakáshitelek esetében
 • használt lakás vásárlásra igényelhető piaci és támogatott lakáshitelek esetében

 

Előbírálati Igazolás

A hitelképesség vizsgálat eredményéről egy 3-6 hónapig érvényes előbírálati igazolás készül, melyben a hitelintézet leigazolja, hogy mekkora összegű hitel felvételére jogosult. Ha ez idő alatt megtalálja a megfelelő ingatlant, csak az értékbecslésnek kell rendben lennie. A hitelintézethez korábban benyújtott dokumentumokat nem kell újból beadni, esetleg egy friss munkáltatói igazolást kérhet a bank, illetve ismét ellenőrzik a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR).


Az előzetes hitelbírálat előnyei

 • Az előzetes hitelbírálattal behatárolható, hogy mekkora a felvehető hitel összege, így azt is ki tudja számolni, milyen értékű ingatlant tud megvásárolni.
 • Ha kiválasztásra került az ingatlant, az előbírálattal megnyugtatható az eladó, így Ő is láthatja, hogy Ön hitelképes.

 

Ki, és hol igényelheti az előzetes hitelbírálatot?

Az előzetes hitelbírálatot bárki igényelheti, aki lakásvásárlás előtt áll, és benyújtja a bank által előírt dokumentumokat. Több hitelintézet is kínálja ezt a díjmentes lehetőséget. Ami nagyon fontos, először a megfelelő bankot kell kiválasztani, és annál a hitelintézetnél elindítani a kérelmet. Ugyanis, ha egyik bank kiadja az igazolást a hitelképességéről, azt a többi bank nem fogadja el, mivel bankonként eltérőek a döntéshozatali szempontok.

 

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálathoz?

 • jövedelemigazolás az adott bank formanyomtatványán
 • utolsó 3 havi bankszámlakivonat
 • vállalkozói jövedelem esetén NAV jövedelemigazolás, NAV 0-s igazolás (a köztartozás mentességről)
 • kitöltött banki hitelkérelmi nyomtatványok

 

Előfordulhat-e, hogy mégis elutasítják hitelkérelmét?

Sajnos igen előfordulhat. Nem biztos, hogy minden esetben elutasítják hitelkérelmét, az is lehetséges, hogy csak a felvehető hitelösszeget befolyásolják a felmerülő negatív tényezők. Ilyen lehet, például, ha a kiválasztott ingatlannal valami probléma van, esetleg nem felel meg az értékbecslésen, hitelkérelmét elutasíthatják. Így hiába hitelképes jövedelme alapján, ha az ingatlan nem felel meg a kritériumoknak. Illetve a másik probléma az szokott lenni, hogy megváltoznak a bankhoz benyújtott adatok, vagy a hitelintézet új, negatív információkhoz jut Önnel kapcsolatban. Ilyenek a következők:


hirdetés
 • munkanélküli lett
 • időközben munkahelyet váltott, és még próbaidőn van
 • felvett egy hitelt, amivel eredetileg nem számoltak
 • felkerült a negatív KHR listára
 • kevesebb önerővel vásárol, mint amivel eredetileg számoltak

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...