Mi a megoldás, hogy lekerüljön a KHR negatív listáról?

  2021. április 12.

A KHR elnevezés a Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése. Régebben BAR néven találkozhattunk vele. A KHR egy hazai pénzintézetek által közösen fenntartott információs rendszer és adatbázis. Aki hitelt vesz fel, felkerül a KHR listára. Az nem mindegy, hogy pozitív, vagy negatív státuszban van a KHR rendszerben. Pozitív státuszba kerül a hiteligénylő, ha rendben történt a kölcsön visszafizetése, negatív státuszba, ha problémák akadtak a felvett hitel törlesztésével. De mi a megoldás, hogy lekerüljön a KHR negatív listáról? Mutatjuk!

A negatív KHR listán belül is kétféle státuszban lehet valaki:

  • Aktív: Aktív a státusz abban az esetben, ha az adós még nem kezdte meg az adóssága törlesztését.
  • Passzív: A passzív státusz az adósósság rendezése után egy évig tart.

 

Bárkivel előfordulhat, hogy túlvállalja a hiteleket. Nagyon könnyű sok kis hitelből nagyobb adósságba keveredni. Az is előfordulhat, hogy a hiteligénylő életkörülményei megváltoznak és nem tudja törleszteni a korábban bevállalt magas törlesztőrészletet.

Ha érzi, hogy egyre nehezebben tudja befizetni a havi törlesztőrészleteket, érdemes átnézni hiteleit, mielőtt felkerül a KHR negatív listájára hitelmulasztás miatt. Erre az esetre megoldás lehet a hitelkiváltás, vagy egy adósságrendező hitel. Mindkettővel régi hiteleit egy új, kedvezőbb feltételekkel rendelkező hitelre tudja cserélni.

 

Ha mégsem sikerült időben cselekednie, és felkerült a KHR negatív listára, a legjobb megoldás, ha minél hamarabb rendezi adósságait, akár az előbb említett módokon. Ha úgy érzi, hogy egyedül nem tudja megoldani hitelügyeit, érdemes szakemberhez fordulni, hogy mielőbb visszafizesse a felvett kölcsönöket. Ez azért is lehet jó megoldás, mert a hitelintézetek nem szívesen adnak negatív KHR-es ügyfeleknek kölcsönt, viszont azért lehet találni a piacon olyan bankot, amelyik negatív KHR-eseknek is hitelez. Egy szakember biztosan tudja, hogy merre induljon egy ilyen ügyben, így ezzel még időt is megtakaríthat.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...