Az adósságrendező hitel előnyei

  2019. november 19.

Az adósságrendező hitel és a hitelkiváltó hitel között sok a hasonlóság. A különbség azonban az, hogy a hitelkiváltó hitel egy vagy több jelzáloghitel kiváltását jelenti, az adósságrendezés viszont ennél tágabb fogalom, mert szinte bármilyen hitel kiváltása szóba jöhet. Általában az adósságrendezést akkor használják, ha már túl sokféle hitel van egy háztartásban, vagy azok fizetése meghaladja a háztartás teherviselő képességét. Ebben az esetben az adósnak lehetősége van az összes kölcsön egy hitellé alakítására. De kinek érdemes adósságrendező hitelt igényelni? Erről, és az adósságrendező hitel előnyeiről olvashat a továbbiakban.

 

Az adósságrendezés célja alapvetően, hogy a többféle meglévő hitel egy jelzáloghitellé legyen összevonva. A kiváltandó hitelek között lehet jelzáloghitel (pl.: lakáshitel, építési hitel, szabad felhasználású hitel) és fogyasztási hitel is (személyi kölcsön, hitelkártya, stb.). A cél az, hogy ezeket egyetlen jobb feltételekkel rendelkező hitellel kiváltani úgy, hogy a havi törlesztőrészlet nagysága összességében csökkenjen.

Mivel az adósságrendezés célja a meglévő hitelek összevonása egy jobb kondíciójú hitellé, a hitelintézet mindegyik régi hitel hitelmúltját megvizsgálja. Ehhez több hónapra visszamenőleg bankszámlakivonatot kérnek, illetve az adott bank saját előírásainak megfelelő igazolást a problémamentességre vonatkozóan. Az összes adósságrendezésbe bevont hitel esetében ezt külön-külön meg kell tenni. Fontos tudni, hogy az igazolások bankonként eltérőek, de ebben az esetben az adósságrendező hitelt kínáló pénzintézet feltételei a mérvadóak, tehát amilyen típusú igazolást ő kér, azt kell prezentálnia az összes kölcsönre vonatkozóan.


hirdetés

 

Adósságrendező hitel esetében általában lehetőség van az összes kifizetendő hitel tőkéjén felül némi plusz összeget, úgynevezett puffert is igényelni, amennyiben a jövedelem és fedezet engedi. Ez azért jó, mert ebből rendezheti a kifizetendő hitelek végtörlesztésének díját és azokat az egyszeri díjakat, amelyek az új kölcsön felvételével járnak. Ezeket a legtöbb banknál beépítheti a hitelébe. Ez annyiban jelent könnyítést Önnek, hogy a hitelfelvétel során nem kell több százezer forintot költenie a cserére. Természetesen ezt a plusz összeget nem muszáj erre költenie, ez csak egy lehetőség, ezzel szabadon rendelkezik, arra költi, amire szeretné.

Nem minden hitelt nyújtó intézménynél érhető el adósságrendező hitel. Általában azokban a bankokban van, amelyek aktívak a piacon és szeretnének hitelezni, de nincs elegendő új hitelt felvevő ügyfelük.

 

Az adósságrendező hitel az egyik legbonyolultabb hiteltípus. Nagyon sok olyan apró pontja van, amin menet közben is meghiúsulhat az ügylet. Ez a hiteltípus igényli szinte a legtöbb dokumentációt a bekérendő igazolások miatt. Több hitel együttes kiváltásakor egy apró hiba miatt csúszhat az új hitel kihelyezése, miközben a régi hitelei törlesztőrészletei is ketyegnek. Fontos tehát, hogy megfelelő utánajárással és felkészültséggel kezdjen bele a folyamatba, illetve, ha szükséges kérje szakértő segítségét.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...