Mit tehet, hogy ingatlanvásárlásnál ne bukja el a foglalót?

  2017. november 10.

Napjainkban sokan vágnak bele az ingatlanvásárlásba, még ha, ehhez hitelt is kell felvenniük. Kevesen vannak, akik készpénzből ki tudnának fizetni egy ingatlant. A mostani lakásvásárlók szerencsésebb helyzetben vannak, mint azok, akik korábban akartak hitelből ingatlant vásárolni, mert a hitelkamatok még sosem voltak ilyen alacsonyak, mint manapság. Kedves időtöltés azzal foglalatoskodni, hogy megtalálja álmai otthonát. Ha meglelte a megfelelő lakást, általában mindenki igyekszik mihamarabb lefoglalózni, hogy nehogy lecsússzon a jó vételről. Nem árt azonban óvatosnak lenni a foglalót illetően, mert könnyen elbukhatja azt. De mit tehet, hogy ingatlanvásárlásnál ne bukja el a foglalót? Mutatjuk!

 

Amint megtalálta a megfelelő ingatlant, érdemes meggyőződni róla, hogy valóban eladó-e az ingatlan, mert sajnos előfordulhatnak visszaélések. Fontos, hogy a tulajdonos igazolja magát, valamint, hogy érvényes tulajdoni lapot lásson. Azt is mielőbb tisztázni kell, hogy van-e teher az ingatlanon, mert a terhet mindenképpen rendezni kell.

 

Egy ingatlan vásárlásakor általában foglalót kér az eladó. A foglaló a szerződést biztosító mellékkötelezettségként a szerződéskötéskor a kötelezettségvállalás jeleként átadott pénzösszeg vagy más dolog. A foglaló összege a vételárba beleszámít. A foglaló mértékét a törvény nem határozza meg tételesen. Szokásos mértéke az ingatlan vételárának 10%-a. Nagyon fontos a foglalóval kapcsolatban tisztázni néhány dolgot, mert sokan félnek attól, hogy, ha esetleg valami nem úgy alakul, ahogy tervezték elveszíthetik a foglalót.

Mivel az ingatlanárak igen magasra szöktek napjainkban, a foglaló, pedig az előbb említett módon ennek általában 10%-a, elég nagy összegről van szó. Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy, hogyan lehet azt kivédeni, hogy valamilyen probléma bekövetkeztekor ne veszítse el az eladónak adott foglalót.

 

Miután megvan a megfelelő ingatlan bankot kell választani. Előzetesen tájékozódhat például interneten is. A Hitelmax lakáshitel kalkulátora segítségével ingyen, és bérmentve válogathat a bankok ajánlatai között. Miután kitölti az űrlapot, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár, a kalkulátor az Ön számára legkedvezőbb ajánlatokat dobja ki. De természetesen személyesen is végigjárhatja a hitelintézeteket, csak az sokkal időigényesebb, vagy kérheti szakember segítségét is.

Tehát miután valamilyen módon kiválasztotta a megfelelő bankot, mindenképpen érdemes személyesen bemenni a bankfiókba, hogy ott az ügyintéző a saját banki szabályzatuk alapján megnézze, hogy jövedelme, és egyéb feltételek mellett, mekkora összegű hitelt kaphat, viszont ez sohasem lehet 100%-ig biztos.

 

A foglalóra vonatkozó szabályok értelmében, ha a vevő hibájából hiúsul meg az adásvételi szerződés, akkor a foglaló teljes összegét elveszíti a foglalót adó fél. Mint már említettem itt igen nagy összegekről beszélünk, mert például, egy 23 millió forintos ingatlan esetében, ez 2,3 millió forintot jelent. A foglalót szerződéskötéskor át kell adni a vevőnek, amit bele is foglalnak a szerződésbe.

 

Ez ugyan kockázatokkal járhat, de van lehetőség a rizikó csökkentésére. Ilyen lehet például a lakáshitel előbírálat. Az érvényes dokumentumok alapján a bank megállapítja, mekkora lakáshitelt kaphat. Ez abban tér el a végleges bírálattól, hogy az ingatlan fedezetet nem vizsgálják meg, értékbecslés nem történik, csak a jövedelem és a háztartási adatok alapján vizsgálja a bank a hitelképességet. Az igazolás, amit a hitelképességről kiállítanak általában 3-6 hónapig érvényes, ez bankonként eltérő. Ha megvan a vásárolni kívánt ingatlan, akkor már csak az értékbecslésnek kell rendben lennie. A hitelintézethez korábban beadott dokumentumokat nem kell újból beadni, esetleg egy friss munkáltatói igazolásra lesz szüksége, valamint a bank ellenőrizheti ismét a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR).

 

Nagyon fontos, hogy az előbírálat csak annál a banknál érvényes, ahol azt kiállították. Ennek oka, hogy minden hitelintézet más-más belső szabályrendszerrel dolgozik. Ezek nem nagy eltérések, a lényegi dolgokban megegyeznek, viszont a részleteken könnyen elbukhat egy hitelbírálat.

 

Másik lehetőség lehet, hogy ne bukja el a foglalót, hogy az adásvételi szerződésben ki kell kötni, hogy a foglalóra vonatkozó általános rendelkezésektől eltérően, sikertelen hitelbírálat esetén a foglaló visszajár. Viszont ebben az esetben előfordulhat, hogy az eladó nem megy bele ebbe a kikötésbe, akkor sajnos ez nem járható út.

 

Harmadik lehetőség lehet, hogy amennyiben bizonytalanabb ügyletről van szó, akkor a vevő csak előleget adjon, mert ennek anyagi vonzata nincs, ha a vétel nem jön létre, az előleg visszajár a vevőnek. A komolyabb vételi szándékot ezzel szemben a foglaló testesíti meg, amelynek viszont már anyagi vonzatai is lehetnek. Tehát az eladó joggal gondolhatja, hogy nem komoly vevőről van szó, ha előleget ad, így természetesen ez is csak akkor jöhet létre, ha az eladónak is megfelel, hogy foglaló helyett előleget kap.

 

Mindenesetre egy lakáshitel felvételekor semmit se bízzon a véletlenre, mert hatalmas összegekről van szó, nagyon bukhat, ha nem elég körültekintő, és óvatos!


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...