Mit tehet, ha felkerült a KHR negatív listára?

  2017. március 22.

Sokan pontosan nem is tudják mit is jelent a KHR rövidítés, csak, hogy valamiféle negatív dologhoz köthető, a hitelekkel, bankokkal kapcsolatban. A KHR elnevezés egy rövidítés, teljes nevén Központi Hitelinformációs Rendszer. Ez a régi nevén ismert BAR nyilvántartás jogutódja. Pontosabban egy hazai pénzintézetek által közösen fenntartott információs rendszer és adatbázis. De mit tehet ha felkerült a KHR negatív listára? Most megtudhatja.

 

Mit tehet, ha felkerült a KHR negatív listára? - A KHR rendszer célja

A nyilvántartott személyek, ügyfelek, hitelképességének objektív, körültekintő és megalapozott megállapítása, a túlzott mértékű eladósodás megakadályozása, a felelős hitelnyújtás és a felelős hitelfelvétel körülményeinek biztosítása, mindezek által a hitelezési kockázat csökkentése.

Mindenki, aki hitelt vesz fel, felkerül a KHR listára. Az nem mindegy, hogy pozitív, vagy negatív státuszba. Pozitív a státusz, ha rendben történt a hitel visszafizetése, negatív a státusz, ha problémák akadtak a hiteltörlesztéssel. 

A sejtések jók, valóban nem túl előnyös, ha valaki szerepel a KHR negatív listáján. Abban az esetben lehet felkerülni, ha nem bírja fizetni az adósságát. A listán aktív, illetve passzív státuszban szerepelhet. Aktív abban az esetben, ha még nem kezdte meg az adóssága törlesztését, a passzív státusz egy évig tart, ha megtörtént az adósságrendezés.

 


hirdetés

Mit tehet, ha felkerült a KHR negatív listára? - Megoldás

A legjobb megoldás az lenne, ha akkora hitelt vállalna, aminek törlesztését biztonságosan, mindig időben tudja fizetni, hogy ne kerüljön fel a listára. Persze mindenki életében adódhatnak olyan váratlan élethelyzetek, mikor hirtelen egyszerre, egy nagyobb összeg terheli a családi kasszát, és elmaradnak a törlesztőrészletek. Az ilyen esetekre nyújthatna egyfajta biztonságot, ha lenne némi megtakarítása, akár bankbetét, vagy állampapír formájában.

 

A rosszabbik eset, ha túlvállalta magát a hitelek terén. Ha esetleg egy túl nagy törlesztő részletű hitelt vállalt, és nem tudja fizetni, vagy több kisebb hitele van, amivel nem boldogul. Ez esetben érdemes választani például a hitelkiváltást, vagy az adósságrendező hitelt, melyekkel lecserélheti régi hiteleit egy új, kedvezőbb feltételekkel rendelkező hitelre.

Ha mégis felkerült a negatív listára, a legjobb megoldás, ha minél hamarabb rendezi adósságait, akár a fentebb említett módokon. Ha egyedül nem boldogul, érdemes szakember segítségét kérni, hogy mielőbb kikerüljön a hitelek útvesztőiből.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...