Meddig maradnak a KHR-ben az adatok?

  2019. február 26.

Sokan azt gondolják, hogy KHR listán lenni negatív dolog, mert csak azok kerülnek fel, akik valamilyen hitelmulasztást vétettek. Ez tévedés. Mindenki, aki hitelt vesz fel, felkerül a KHR listára. Furcsának tűnhet, de ez egy következő hitelfelvételnél még pozitív hatással is lehet a hitelt nyújtó intézményre. Ha több hitelszerződés tartozik egy ügyfélhez, akár több banktól is, az mind bekerül a KHR-be. A szerződésadatok nyilvántartásának célja, hogy a bank felelősségteljes, objektív döntést tudjon hozni egy hitelfelvétel során, és megóvja az ügyfelet a túlzott eladósodástól, a bankot pedig a hitelezési veszteségtől.

 

Meddig maradnak a KHR-ben az adatok – Nyilatkozatok

Talán nem is gondolnánk, de ha valaki hitelfelvétel után felkerül a KHR listára, több dologban is lehetősége van nyilatkozatot tenni, abban az esetben, ha hitelének törlesztése rendben zajlott. A problémás törlesztésű hiteleknél ez másként van, rájuk törvények vonatkoznak ezzel kapcsolatban, nyilatkozatot nem tehetnek, adataik elérhetők a bankok számára.

A magánszemély ügyfelek a KHR-ben róluk nyilvántartott szerződések körét, valamint adataik hitelbírálat során történő lekérdezhetőségét illetően az alábbi két nyilatkozatot tehetik:

  • Az ügyfél probléma mentes hiteladatait más bankok is lekérdezhetik-e a KHR-ből.
  • Az ügyfél hitelének visszafizetését követően még 5 évig a szerződésre vonatkozó információk a KHR rendszerben maradjanak.

 

A hitelszerződésre vonatkozó KHR információk láthatóságát befolyásoló nyilatkozat

A hitellel rendelkező magánszemély ügyfél nyilatkozhat arról, hogy hozzájárul-e a pozitív hiteladatainak KHR-ből történő lekérdezhetőségéhez. Ez alapján három lehetőség áll fenn:

  • „Igen” nyilatkozat esetén: A KHR-ben lévő valamennyi hitelszerződésre vonatkozó adat elérhető a bankok számára a hitelbírálat során.
  • „Nem” nyilatkozat esetén: Csak a mulasztásokra, visszaélésekre vonatkozó negatív információk érhetők el a bank számára a hitelbírálat során, valamint a tájékoztatás arról, hogy az ügyfél nem járult hozzá szerződésadatainak megtekintéséhez.
  • Amennyiben az ügyfél még nem nyilatkozott: A KHR a nyilatkozat hiányáról ad tájékoztatást, és csak az esetlegesen nyilvántartott negatív információkat jeleníti meg.


A bank különbséget tud tenni aközött, hogy valakinek nincs semmilyen nyilvántartott hitelszerződése, és aközött, hogy valakinek van valamilyen hitele más banknál, de nem járult hozzá a szerződés adatok megtekintéséhez. Ez utóbbi körülményt a bank figyelembe veszi a hitelbírálat során.

Az ügyfél bármikor megteheti és módosíthatja a KHR szerződésadatok láthatóságára vonatkozó nyilatkozatot bármelyik KHR-hez csatlakozott hitelintézetnél. Mindig az utoljára adott nyilatkozat lesz érvényes az összes szerződésre vonatkozóan.

 

Hitelszerződés lezárását követő nyilvántartásra vonatkozó nyilatkozat

A magánszemély ügyfél minden egyes szerződése tekintetében külön-külön nyilatkozhat arról, hogy hitelének visszafizetését követően a KHR-ben rögzített szerződésadatai további 5 évig a nyilvántartásban maradjanak, vagy sem:


hirdetés
  • „Igen” nyilatkozat esetén a problémamentes hitelszerződés adatai a lezárást követően 5 évig a KHR-ben maradnak.
  • „Nem” nyilatkozat esetén a problémamentes hitelszerződés adatai törlődnek a KHR-ből.

A szerződés lezárását követő nyilvántartásra adott „igen” nyilatkozattétel az 5 éves periódus alatt bármikor módosítható, így a szerződésadat törlődik a KHR-ből. A módosíthatóság fordítva nem működik, a törölt adatokat nem lehet visszaállítani.

A nyilatkozattétel nem, vagy csak részben befolyásolja azon hitelszerződések adatait, amelyekhez mulasztás kapcsolódik:

  • Ha a mulasztás nem került rendezésre, a mulasztás által érintett szerződés a lezárástól számított 5 évig látható a rendszerben.
  • Ha a mulasztás banki veszteség nélkül lett rendezve, a mulasztási adatok az érintett szerződés adataival együtt a rendezéstől számított egy évig továbbra is láthatóak a rendszerben „nem” nyilatkozat esetén is, függetlenül attól, hogy a hitelszerződés időközben esetleg lezárásra került.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...