Tények és tévhitek a KHR listáról

  2019. január 31.

Hitelfelvételkor előbb vagy utóbb találkozik a „BÁR/KHR listás” kifejezéssel. A köznyelvben inkább a BÁR lista elnevezés az elterjedtebb, viszont hivatalosan KHR lista a neve, ami a Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése. Terjengenek különböző tények és tévhitek a KHR listáról, de mi most tisztázzuk a félreértéseket. Önmagában a KHR egy nagy adatbázis, amiben minden hitelfelvevő ott van a szerződésének adataival. A tévhitekkel ellentétben az nem baj, hogy felkerült a KHR listára, hiszen az előbb írtuk, hogy minden hitelt felvevő személy megtalálható rajta. A KHR rendszer szétválasztja a rendben törlesztett hiteleket és a problémás törlesztéseket. Így megkülönböztünk pozitív és negatív KHR listásokat. Baj akkor van, ha Ön a KHR negatív listájára került fel, mert akkor hiteltörlesztése nem volt kifogástalan.

 

Tények és tévhitek a KHR listáról – Pozitív, negatív státusz

  • Pozitív KHR státusz: Pozitív KHR listára valamennyi adós, valamennyi fennálló hitelszerződésére vonatkozó adatai átadásra kerülnek. A hitel visszafizetését követően, még 5 évig szerepelhetnek adatai a KHR rendszerben, vagyis hogy rendben fizette-e a hitelének részleteit. Ez pozitív lehet egy újabb hitel felvételénél.
  • Negatív KHR státusz: Negatív KHR lista azoknak az adósoknak az adatait tartalmazza, akiknek a lejárt és meg nem fizetett tartozása több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél, és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll. A negatív KHR státusz kétféle lehet. Aktív a státusz, ha még nem kezdte meg adósságai törlesztését, a passzív státusz pedig egy évig tart miután megtörtént az adósság rendezése.

 

Tények és tévhitek a KHR listáról - Honnan tudhatja meg, hogy KHR listán szerepel?

A Saját Hiteljelentés (SH) lekérdezése, vagyis, hogy szerepel-e a KHR listán bármelyik magyar pénzintézetnél lekérhető. Tévhit, hogy csak annál a pénzintézetnél tudhatja meg KHR státuszát, ahol hitele van. A KHR adatok minden adós számára lekérdezhetőek, azt bármely pénzintézetnél ingyenesen lehet kérelmezni. Az érintett adós tájékozódhat arról, hogy mely pénzintézetnél, milyen szerződések alapján, milyen adatokat tart róla nyilván a KHR pozitív és esetlegesen a KHR negatív listája. Az adós fordulhat egyenesen a KHR rendszerét üzemeltető BISZ Zrt.-hez is. Az SH lekérdezése minden esetben díjmentes.

 

Tények és tévhitek a KHR listáról - Hogyan kerülhet le a KHR listáról?

Tévhit, hogy csak a negatív KHR listások maradnak a rendszerben. Pozitív KHR lista esetében a hitellel rendelkező személy, nyilatkozhat arról, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a KHR-ben nyilvántartott adatai az adott hitelszerződés lezárását követően még 5 évig elérhetőek legyenek. Amennyiben az adós nem járul hozzá, hogy a KHR-ben nyilvántartott adatait, hitelszerződés lezárását követően tovább kezeljék, úgy a hitelszerződésben szereplő tartozás maradéktalan teljesítését követően az adatok törlődnek a KHR listáról.

Amennyiben az adós negatív státuszban szerepel a KHR rendszerben, először aktív státuszból passzív státuszba kell kerülnie, vagyis a tartozást ki kell egyenlítenie. Amint ez megtörtént, és az adós passzív státuszba került, onnantól számított 1 év után törlődnek adatai a KHR listáról. Amennyiben a mulasztás teljesítését követően az adott hitelszerződésből még tartozása áll fenn az adósnak, úgy a hiteltörlesztést az eredeti ütemezés, vagy az átütemezés szerint folytatnia kell.

Ha az adós a KHR negatív listáján nyilvántartott tartozását nem teljesíti, az adatátadástól számított ötödik év végén kerülnek törlésre a listán nyilvántartott adatok.


hirdetés

Negatív KHR lista esetében az adós nem nyilatkozhat arról, hogy adatai meddig maradhatnak a rendszerben, az a szabályozás szerint működik.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...