Még mindig megéri az ingatlanbefektetés?

  2018. április 10.

Egyre többen fektetik pénzüket ingatlanba, még ha ehhez hitelre is van szükségük. A lakáshitel kamatok alacsonyak jelenleg, ezért is éri meg a lakásba fektetőknek hitelt felvenni. Azt senki nem tudja megmondani, meddig maradnak ilyen alacsonyak a hitelkamatok, ezért minél előbb érdemes belevágni az ingatlanvásárlásba, mert még mindig megéri az ingatlanbefektetés.

 

A Hitelmax lakáshitel kalkulátora segítségével megnézheti a legjobb ajánlatokat oldalunkon, így nem kell fáradtságos munkával végigjárnia a bankfiókokat. Az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen.


hirdetés

 

Szakértők szerint még mindig jó befektetésnek bizonyul az ingatlan, de nem árt az óvatosság. Egyre többen fontolgatják, hogy ha egy nagyobb összeghez jutnak ingatlanba fektetik, nem pedig bankbetétbe, állampapírba, vagy egyéb befektetésbe. Az ingatlanirodák szerint az ingatlanbefektetésnek két fajtáját lehet elkülöníteni. Az egyikbe tartozó ügyfelek elsősorban felújításra vásárolnak, a másikba tartozók pedig inkább kiadásra. A felújítandó lakásokat megveszik alacsony áron, majd minimális felújítással továbbértékesítik magasabb áron, amivel akár több millió forintot is kereshet az eladó. A kettő nem feltétlen zárja ki egymást, hiszen előfordulhat, hogy egy felújításra vásárolt lakást nem sikerül értékesíteni a tervezettek szerint, miközben a bérleti piacon kelendő. Így könnyen előfordulhat, hogy egy eladó lakás kiadó lakássá válik.

 

Budapest belső kerületeiben a lakásvásárlók túlnyomó része befektető, ami szintén hozzájárult az ingatlanárak emelkedéséhez. Itt első sorban a rövid távú lakáskiadók vásárolnak ingatlant. A bérbeadási piac az Airbnb berobbanásával kapott lendületet 4-6 évvel ezelőtt, ami elképzelhető, hogy csökkenni fog a jövőben. Ennek oka, hogy egyre több belvárosi társasházban tiltakoznak a rövidtávú lakáskiadás ellen, a vele járó kellemetlenségek miatt. Ennek hangot adva szavazzák meg a lakók, hogy rövid távú lakáskiadás céljára ne lehessen társasházukba ingatlant vásárolni.

Ami Budapest külsőbb kerületeit illeti Zuglóban, illetve a XVI. kerületben is egyre több a kiadási céllal vásárolt ingatlan. Ennek oka a jó elhelyezkedés lehet. Ezek a kerületek ugyan a városközponton kívül esnek, de ennek ellenére a város gyorsan megközelíthető a jó közlekedés miatt. Ezeket a területeket azok keresik, akik viszonylag olcsóbb albérletet szeretnének, nyugodtabb helyen, de a városközpont gyors elérésével.

 

Akik kiadási szándékkal vásárolnak ingatlant, nem csak használt, hanem új építésű ingatlanban is gondolkodnak. Jelenleg az új építésű ingatlanok közel 40%-a befektetési céllal kel el. Akik eezel komolyabban foglalkoznak nem ritka, hogy egyszerre több lakást is megszereznek egy társasházban. Ebben az esetben viszont előfordulhat, hogy egy embernek túl nagy munka lenne ennyi mindent kézben tartani, így okos megoldás lehet, ha ezt szakemberre bízza. Ma már lehet találni bérbeadásra és üzemeltetésre szakosodott profi ingatlankezelőket, akik csak ezzel foglalkoznak. A fővárosra jellemző, hogy a befektetők nem csak új építésű, hanem hasznát lakásokkal is rendelkeznek, így természetesen ezeket a feladatokat mindkét típusú ingatlannál ellátják.

 

Ha a lakáskiadó a profi szolgáltatót választja, a bérleti díj körülbelül 10%-át kell fizetnie nekik, akik ezért cserébe megkeresik a potenciális bérlőket, és meg is szűrik őket előre, hogy biztosra menjenek. További feladataik közé tartozik a bérleti díj beszedése, kezelik az esetleges fizetési késedelemmel összefüggő jogi problémákat, intézik a takarítást, a kisebb javításokat, illetve rendszeres jelentést is készítenek a tulajdonos számára.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...