Ha ezekre odafigyel, a lakáshitel felvétele sikeres lesz!

  2018. június 22.

A lakáspiac fellendülőben van a magas ingatlanárak ellenére is. A hitelkamatok viszont nagyon alacsonyak, a lakásvásárlóknak ettől még jobban megjön a kedve saját otthonuk megszerzéséhez. Lakáshitelhez nem olyan könnyű hozzájutni, van jó néhány banki követelmény, aminek meg kell felelni. Az is fontos, hogy mennyi az ingatlan vételára, kaphat-e akkora összegű hitelt, hogy meg tudja vásárolni. Az ingatlanfedezet, illetve az igazolható jövedelem nagysága nagyban befolyásolja, hogy mekkora összegű hitelt kaphat. Ha ezekre odafigyel, a lakáshitel felvétele sikeres lesz!

 

Ha ezekre odafigyel, a lakáshitel felvétele sikeres lesz!

Ingatlan értéke

Az ingatlan értékét minden esetben a banki értékbecslő állapítja meg. Számos tényező befolyásolja, hogy mekkora lesz az értékbecslő által meghatározott ingatlanérték. A hitelintézetek az ingatlan piaci értékének legfeljebb 80%-áig adnak hitelt, vagyis minimum 20% önerő szükséges a vásárláshoz. A helyzet az, hogy a bankok általában szigorúbban veszik ezt, és 25-30% önerőt is kérhetnek. Tehát, ha egy 25 millió forintos ingatlant szeretne megvásárolni, ahhoz minimum 5 millió forint önerőre van szüksége, és a banktól, pedig 20 millió forint lakáshitelt kell szereznie. Nem kevés pénzről beszélünk, azért 5 millió forintot összeszedni nem könnyű. Ha előre gondol lakásvásárlási terveire, egy lakástakarék segítségére lehet ebben, ugyanis a bankok önerőként beszámítják, illetve a lakáshitelbe ingyenesen beletörleszthető a megtakarított összeg.

 

Jövedelem terhelhetősége

A bank alaposan megvizsgálja a jövedelmet. Csak az igazolható jövedelmet fogadja el a hitelintézet. Hiába keresi Ön az igazolható jövedelme többszörösét, ha azt hivatalos dokumentummal nem tudja igazolni. A szabályozás értelmében a jövedelem maximum 50%-ig terhelhető hiteltörlesztéssel 400 ezer forintos jövedelem alatt, fölötte pedig 60%-ig. A bankok ezt szigorúbban veszik, a jövedelemarányos törlesztőrészletet 35-40%-ig hagyják elmenni. 2019-től ez változhat.

Veszélyes lehet a jövedelmet a maximális terhelhetőségig kihasználni, mert nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Előfordulhat, hogy munkaképtelenné válik, vagy csökken jövedelme, és nem tudja törleszteni hitelét a szerződés szerint. Ilyen esetekben nyújthat segítséget a hitelfedezeti biztosítás, vagy a törlesztőrészlet szüneteltetése. Mivel jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok, akár az is elképzelhető, hogy emelkedni fognak, az pedig a törlesztőrészlet növekedését eredményezi. Nem érdemes azonban kockáztatni, jobb előre gondolkodni, és inkább kisebb törlesztőt vállalni.

 


hirdetés

Egyéb hitelek

A jövedelem mellett a bank megvizsgálja, hogy van-e meglévő hitele. Ha vannak kisebb hitelei, esetleg hitelkártyája, és nem használja, érdemes ezeket rendezni a lakáshitel felvétele előtt, hogy ezzel is növelje a megkapható hitel összegét. A meglévő hitelek is befolyásolják az új hitel felvételének nagyságát. Nehogy esetleg egy olyan hitel miatt ne kapja meg a lakáshitelt, amit már rég rendezhetett volna.

 

Támogatások

Érdemes tájékozódni a különböző támogatásokról is, mert számos kedvezmény vehető igénybe otthonteremtéshez:

  • Lakástakarék (LTP)
  • Lakáshitel csökkentése (A 2018. január 1-je után született harmadik gyermek esetén 1-1 millió forintot engednek el a bankok).
  • Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)
  • Otthonteremtési kamattámogatás
  • Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatása
  • Lakáshitel-cafetéria

 

Kamatperiódus

A lakáshitelek esetében kamatozás szempontjából megkülönbözetünk rövid és hosszú kamatperiódusú hiteleket. A rövid kamatperiódusú hiteleknek 3, 6, vagy 12 havonta is változhat a törlesztője, a hosszú kamatperiódusú hiteleknek pedig 3-10 évre, de akár a teljes futamidőre is rögzíthetik a havi törlesztőrészletét. Az éven belül változó kamatozású hitelek olcsóbbak lehetnek, mint a rögzített kamatozásúak. A rövid kamatperiódusú hitelek vonzóbbak lehetnek olcsóságuk miatt, viszont azok törlesztőrészlete megemelkedhet, a kamatok növekedése miatt. A fix hitelek kiszámíthatóbbak, törlesztőrészletük előre meg van határozva, így picit magasabb az induló kamat.

 

Futamidő

Nehéz meghatározni, a futamidő optimális hosszúságát. Sem a túl hosszú, sem a túl rövid futamidő nem jó. Ha esetleg túl rövid a futamidő, magas lehet a törlesztőrészlet, és fizetésével problémák lehetnek. Viszont az sem jó, ha 20 évnél tovább nyúlik a futamidő, mert sokkal több pénzt kell visszafizetni a banknak a kamatok miatt.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...