Ingatlant vásárol? A következő állami kedvezményeket veheti igénybe hozzá!

  2017. december 20.

A magas ingatlanárak ellenére is sokan vágnak bele a lakásvásárlásba. Talán ez az alacsony hitelkamatoknak, illetve az állami támogatásoknak is köszönhető. A kormány több kedvezménnyel is igyekszik segíteni az otthonteremtést, illetve a családalapítást. Számos kedvezmény született már 2017-ben, illetve megannyi várható 2018-ban is. Most nézzük meg, hogy az ingatlanvásárlást illetően milyen támogatásokkal számolhatnak a családok.

Babakötvény

Minden 2006 után született gyermeknek automatikusan jár a Start-számla, azaz 42.500 Ft állami támogatás. Szülőként ezt kiegészítve nyithat úgynevezett Start-értékpapírszámlát, ahol egy 19 éves állampapírt vesz, azaz 19 évig kölcsön adja gyermeke pénzét az államnak. A Babakötvény az az értékpapír, amit a befizetésekkel vásárol. A támogatás összege nem magas, a szülők által befizetett összeg 10%-a, de évente legfeljebb 6000 forint, illetve az infláció fölött 3%-os kamatot fizet, vagyis minimum 3%-ot kamatozik pénze. A pénzt bent kell tartani 19 évig, mert az csak a nagykorúság (18. év) elérése után használható fel. A start számla ezen felül csak a jogszabályban meghatározott célokra költhető, csak a gyermek veheti fel, a szülő nem. Előnye, hogy a megtakarítás semmilyen költséggel nem jár, nincs számlanyitási és számlavezetési díj sem. Gyermeke nagykorúvá válása után, ingatlanvásárlásnál például önerőként használható fel.

 

Lakástakarék (LTP)

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, ha lakáscélra szeretne gyűjtögetni. Havonta a legmagasabb megtakarítható összeg 20 ezer forintot, melyet az állam 30%-kal, de maximum évi 72 ezer forinttal támogat. Ha Ön a havi 20 ezer forintnál többet is félre tudna tenni, arra is van megoldás, mégpedig az, hogy közeli hozzátartozói nevére köt lakástakarék szerződést. Minimum 4, maximum 10 évig tudja a lakástakarékban pénzét gyarapítani. A lakástakarék lejárata után, felhasználásához 2 hónapot kell várnia, mire a pénzintézet számlájára utalja a megtakarított összeget. Hogy mire fordítja a lakástakarékban összegyűjtött pénzt minden esetben igazolni kell. Felhasználhatja ingatlanvásárlásnál önerőként, ha van már lakása felújításra, korszerűsítésre, vagy ha esetleg már van lakáshitele előtörlesztésre is alkalmas.

 

Lakáshitel csökkentése

A meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből, valamint az újonnan felvett lakáscélú hitelekből 1-1 millió forintot engednek el a bankok, a 2018. január 1-je után született harmadik gyermek esetén. A pénz akkor is jár, ha a harmadik gyermek még nem született meg, de a terhesség a 12. hetet meghaladta, illetve örökbefogadás esetén is. A hitelintézetek az államtól kapott 1 millió forintot előtörlesztésnek számítják be, tehát az összeg rögtön a tőketartozást csökkenti, további kedvezmény, hogy előtörlesztési díjat sem számolnak fel.

 

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

2015. július 1. óta érhető el, azon fiatal házaspárok számára, akik családot szeretnének alapítani. A CSOK-ot azok is igénybe vehetik, akiknek már van gyermekük, és terveznek továbbiakat, illetve a még meg nem született gyermekekre is igényelhető a támogatás, viszont, ha nem teljesül a gyermekvállalás, a kapott összeget vissza kell fizetni az államnak. Az állami támogatás lakáscélra használható fel, úgy, mint használt, illetve új ingatlan vásárlására, bővítésére, építésére. A támogatás mértéke változó, új ingatlan vásárlása, építése esetén magasabb, mint használt ingatlan vásárlása esetén.

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft (legalább 40 nm-es új lakás, vagy 70 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
 • 2 gyermek után 2 600 000 Ft (legalább 50 nm-es új lakás, vagy 80 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
 • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft (legalább 60 nm-es új lakás, vagy legalább 90 nm-es új ház vásárlása, vagy építése esetén)

Használt lakás vásárlása esetén:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft (minimum 40 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
 • 2 gyermek után 1 430 000 Ft (minimum 50 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
 • 3 gyermek után 2 200 000 Ft (minimum 60 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
 • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft (minimum 70 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)

3 vagy többgyermekes családok esetében a CSOK 10+10 konstrukciót is igénybe lehet venni, ami azt jelenti, hogy új lakás vásárlása esetén a 10 millió forintos kapott összeg mellett, 10 millió forintos 3%-on rögzített kamatú lakáshitelt is felvehet az igénylő.

 

Otthonteremtési kamattámogatás

Napjainkban kevesebben élnek ezzel a támogatással, mivel a kamata nem túl kedvező. Azt is figyelembe kell venni, hogy a támogatás csak az első 5 évben jár, utána piaci alapú lesz a hitel. Van persze olyan kamattámogatott hitel, ami 20 évre is adhat támogatást, viszont ez csak néhány helyen elérhető, és manapság vannak ennél olcsóbb piaci alapú hitelek is.

Igénybe vehető:

 • használt lakás vásárlása
 • új lakás vásárlása
 • új lakás építése
 • lakás bővítése
 • lakás korszerűsítése

Támogatás mértéke

A) A támogatás mértéke függ a lakáscéltól, amely szerint a futamidő első öt évében új lakás építése, vagy vásárlása esetén:

 • fiatal, gyermeketlen támogatott személy esetében az állampapírhozam 50%-a
 • 2 gyermek esetén az állampapírhozam 52%-a
 • 3 gyermek esetén az állampapírhozam 55%-a
 • 4 gyermek esetén az állampapírhozam 59%-a
 • 5 gyermek esetén az állampapírhozam 64%-a
 • 6 gyermek esetén az állampapírhozam 70%-a

B) A támogatás mértéke lakáskorszerűsítés/felújítás esetén gyermekszámtól függetlenül az állampapírhozam 40%-a.

C) Használt ingatlan vásárlása esetén, szintén gyermekszámtól függetlenül az állampapírhozam 50%-a.

 

Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatása

Ez a típusú konstrukció kizárólag újépítésű lakóingatlan vásárlására, meglévő lakás, családi ház korszerűsítésére és új ház építésére vehető igénybe. A kamattámogatás ez esetben a futamidő első 20 évében jár. A kamattámogatásra való jogosultság megállapítását, építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, új ingatlan vásárlása esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül, korszerűsítés esetén a hitelcél megvalósulása előtt kell kérni a hitelintézettől.

Ki igényelheti?

Új lakás vásárlásra és építésre fiatal vagy többgyermekes támogatott személy, korszerűsítésre nagykorú támogatott személy igényelheti ezt a típusú kamattámogatást. 

Fiatal: Minimum 1 gyermeket nevelő személy, aki nem töltötte még be a 35. életévét a kérelem benyújtásakor, és egyedülálló. Házassági, vagy élettársi kapcsolatban lévők is igényelhetik, de egyikőjük sem múlhat el 35 éves a kérelem benyújtásakor.

Többgyermekes: Minimum 2 gyermeket nevelő személy, aki a kérelem benyújtásakor még nem múlt el 45 éves, és egyedülálló. Házastársi, vagy élettársi kapcsolatban lévő személyek is igényelhetik 45 éves kor alatt.

 


hirdetés

Lakáshitel-cafetéria

Nagyon kevesen ismerik ezt a fajta állami támogatást, de létezik. A munkáltatón keresztül is támogathatja az állam a lakáshitel törlesztését. Ha van lakáshitele, és van lehetősége, érdemes ezt kérni cafetéria elemként. Adómentesen havonta körülbelül 80 ezer forintot kaphat a munkavállaló lakáshitel-cafeteria néven, amit a hitelének a törlesztésére fordíthat. A cég 5 év alatt legfeljebb 5 millió forinttal támogathatja a lakáshitel törlesztését, adómentes vissza nem térítendő formában.

Feltételek:

 • Alapvetően azt vizsgálják meg, hogy a lakásban hány szoba van és azokban összesen hány családtag lakik.
 • A lakás vételárának maximum 30%-ának megfelelő összeg adható, de az nem lehet több 5 millió forintnál.

Felhasználható:

 • lakásvásárlás
 • építés
 • bővítés
 • korszerűsítés
 • akadálymentesítés
 • banki, munkáltatói, stb. hitel visszafizetése

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...