Mire kell figyelni, ha CSOK-ot szeretne igényelni, de már van lakása?

  2017. november 30.

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1. óta érhető el, azon fiatal házaspárok számára, akik családot szeretnének alapítani. Igénybe vehetik az állami támogatást azok is, akiknek már van gyermekük, és terveznek továbbiakat. A még meg nem született gyermekekre is igényelhető a támogatás, viszont, ha a pár nem tudja teljesíteni az előre vállalt gyermekek számát, a kapott összeget vissza kell fizetni az államnak. A CSOK feltételei az elmúlt időszakban még kedvezőbbek lettek, ezzel az állam a gyermekvállalást szeretné ösztönözni. Arra is mindenképpen figyelni kell, ha, igénybe veszik a CSOK-ot, hogy a támogatás felvétele után is, teljesíteni kell, bizonyos kötelezettségeket. Az állami támogatás lakáscélra használható fel, úgy, mint használt, illetve új ingatlan vásárlására, bővítésére, építésére. A támogatás mértéke változó, új ingatlan vásárlása, építése esetén magasabb, mint használt ingatlan vásárlása esetén.

 

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft (legalább 40 nm-es új lakás, vagy 70 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft (legalább 50 nm-es új lakás, vagy 80 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft (legalább 60 nm-es új lakás, vagy legalább 90 nm-es új ház vásárlása, vagy építése esetén)

 

Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft (minimum 40 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft (minimum 50 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft (minimum 60 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft (minimum 70 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)

 

Az igénylők körében számos kérdés felmerül a CSOK-kal kapcsolatban, többek között, a meglévő ingatlantulajdonra vonatkozóan. Ami igaz, az igaz, vannak az ingatlantulajdonra vonatkozó szabályok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kapásból elutasítanák igénylését. A legfontosabb, az hogy mekkora tulajdoni hányaddal rendelkeznek az igénylők egyéb ingatlan(ok)ban:


hirdetés
  • Új lakás vásárlása, vagy építése esetén az igénylőknek bármennyi ingatlanjuk lehet, és a tulajdoni hányad sem számít az egyes ingatlanokban.
  • Használt lakás vásárlása és bővítése esetén az igénylők tulajdoni hányada nem haladhatja meg az 50%-ot egyéb ingatlanban.

Az utóbbi esetben nem az számít, hogy az igénylőknek hány ingatlanban van egyenként tulajdonuk, hanem, hogy tulajdoni hányaduk ne haladja meg az 50%-ot. Példaként, ha az egyik házastárs nevén 50%-ot meghaladó mértékben, vagy esetleg egy az egyben szerepel egy lakás, akkor már nem vehetik igénybe a CSOK-ot.

 

Nem árt, ha tudja, hogy a feltételnek való megfelelést csak az igénylés időpontjában vizsgálják meg, utána akár változhatnak is a tulajdoni arányok. Ha az igénylésnél az 50%-os kritériumot nem tudják teljesíteni, megoldás lehet, hogy például az ingatlan felét, vagy egészét egyenes ági rokonnak (nagyszülő, szülő, gyermek) ajándékozzák (így a 9%-os ajándékozási illeték megúszható).

 CSOK-változások 2018!

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...