Állami kamattámogatás fiataloknak, valamint többgyermekes családoknak

  2017. június 20.

 

A kormány 20 éves állami kamattámogatást ad a fiataloknak, valamint a többgyermekes családoknak. Ezzel a támogatással igyekszik a kormány lakáshoz segíteni azokat a fiatalokat, illetve több gyermekes családokat, akik szerényebb körülmények között élnek, és nehezen juthatnak saját otthonhoz. 


Állami kamattámogatás fiataloknak, valamint többgyermekes családoknak

Mire vehető igénybe? 

Magyarországon levő ingatlan vásárlására, építésére, felújítására, korszerűsítésére, melyet az állam az első 20 évben kamattámogatással segít. A kamattámogatásra való jogosultság megállapítását, építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, új ingatlan vásárlása esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül, korszerűsítés esetén a hitelcél megvalósulása előtt kell kérni a hitelintézettől.

 

Ki igényelheti?

Új lakás vásárlásra és építésre fiatal vagy többgyermekes támogatott személy, korszerűsítésre nagykorú támogatott személy igényelheti ezt a típusú kamattámogatást.

Fiatal: Minimum 1 gyermeket nevelő személy, aki nem töltötte még be a 35. életévét a kérelem benyújtásakor, és egyedülálló. Házassági, vagy élettársi kapcsolatban lévők is igényelhetik, de egyikőjük sem múlhat el 35 éves a kérelem benyújtásakor.

Többgyermekes: Minimum 2 gyermeket nevelő személy, aki a kérelem benyújtásakor még nem múlt el 45 éves, és egyedülálló. Házastársi, vagy élettársi kapcsolatban lévő személyek is igényelhetik 45 éves kor alatt.
 

Mikor igényelhető?

A kamattámogatást igénylőnek, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, gyermekének, valamint vele együttköltöző családtagjának nem lehet:

 • más lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga, lízingbe vett lakása
 • önkormányzati tulajdonban lévő, illetve szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásbérleti joga
 • másik államilag támogatott kölcsöne
 • vásárlás esetén az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója

Az egyéb lakástulajdon megengedett abban az esetben, ha:

 • az igénylőnek, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, kiskorú gyermekének, valamint az együttköltöző családtagoknak együttesen legfeljebb 50%-os tulajdonuk van olyan ingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba
 • lebontását elrendelték vagy engedélyezték
 • a kamattámogatás iránti kérelem benyújtását megelőzően több, mint 2 éve öröklés vagy ajándékozás útján, haszonélvezettel terhelten került a tulajdonukba és a haszonélvező benne lakik

 

Korlátozások

 • Új lakás/ház építése és vásárlása esetén a telekár nélkül számított összeg nem haladhatja meg Budapesten és a megyei jogú városokban (ÁFA-val) a 25 millió forintot, egyéb településeken a 20 millió forintot. 
 • Korszerűsítésre nincs értékhatár, és településtípustól függetlenül igényelhető. 
 • A kamattámogatott kölcsön maximális összege nem haladhatja meg új lakás vásárlása/építése esetén Budapesten és megyei jogú városokban a 12 500 000 forintot, egyéb településeken a 10 000 000 forintot, korszerűsítés esetén az 5 000 000 forintot.
 • Új ingatlan vásárlása esetén a teljes vételárról szükséges a hitelt folyósító banknak számlát bemutatni, illetve építés, korszerűsítés esetén a költségvetés 70%-ról. Épülő, de használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának megszerzése esetén a vételár 70%-ról az előző építtető nevére kiállított számlákat szükséges bemutatni.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...