Mi a jelzálog és hogyan jelenik meg az ingatlanon?

  2017. január 18.

Sokan vásárolnának saját részre ingatlant, viszont nem mindenki rendelkezik annyi készpénzzel, amennyibe kerül az ingatlan, ezért kölcsönhöz folyamodunk. A bankoknak be kell biztosítaniuk magukat arra az esetre, ha fizetésképtelenné válnánk, ezért jelzálogjogot jegyeztetnek be ingatlanunkra. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy ez milyen kötelezettségekkel jár.

 


hirdetés

Mit jelent a jelzálogjog adásvételkor?

A jelzálogjog egy szerződési biztosíték, amit a hitelező bank jegyeztet be a vásárolni kívánt ingatlanra. Ez a jog mindenkivel szemben érvényes. Ha az adós nem fizeti rendszeresen a törlesztőrészletet, akkor a bank értékesítheti (elárvereztetheti) az ingatlant és a befolyt összegből törlesztheti követelését.


Hogyan kell bejegyeztetni a jelzálogjogot?

Ha jelzáloghitelt vettünk fel, melynek biztosítéka az otthonunk, a bank jelzálog szerződést köt velünk. Egyes bankok a kölcsönszerződésbe foglalják a zálogjogot, mások külön jelzálogszerződést kötnek velünk. Miután a szerződést megkötöttük, a bank benyújtja azt a Földhivatalnak, hogy a zálogjogot bejegyezzék az ingatlan-nyilvántartásba. Ennek dija, amit mi vagyunk kötelesek kifizetni ingatlanonként, 12.600 Ft.

A Földhivatal megvizsgálja a benyújtott dokumentumokat, főkép a szerződést, amit a bankkal kötöttünk. Ha a szerződést megfelelőnek találja, bejegyzi a jelzálogjogot az ingatlan-nyilvántartásba.

A jelzálogjog tehát egy biztosíték arra az esetre, ha az adós nem teljesít, akkor a hitelező értékesítheti a zálogjog tárgyát, ezért a hitel törlesztésére oda kell figyelnünk a jövőben.

 

Mi történik, hitelelmaradás esetén?

Ha a többi hitelnél elmaradás keletkezik és a bank végrehajtási eljárást kezdeményez, akkor a hitelező bank a zálogjogosultat értesíteni fogja. Megtörténhet, hogy a zálogjogosult csatlakozik a végrehajtási eljárást kezdeményező bankhoz, és az abból befolyt összegből fogja követelését kielégíteni. A jelzálog törlése szintén díjköteles, melynek összege, 6600 Ft. Maximum 30 munkanapon belül törlik a bejegyzés.

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...