Mi a jelzálog, hogyan jelenik meg az ingatlanon?

  2017. január 18.

Sokan vásárolnának saját részre ingatlant, viszont nem mindenki rendelkezik annyi készpénzzel, amennyibe kerül az ingatlan, ezért kölcsönhöz folyamodik. A bankoknak be kell biztosítaniuk magukat arra az esetre, ha fizetésképtelenné válna, ezért jelzálogjogot jegyeztetnek be az ingatlanra. Jó, ha tisztában van vele, hogy ez milyen kötelezettségekkel jár. Cikkünkből választ kaphat arra, hogy mi a jelzálog, hogyan jelenik meg az ingatlanon?

 

Mi a jelzálog, hogyan jelenik meg az ingatlanon?

Mit jelent a jelzálogjog adásvételkor?

A jelzálogjog egy szerződési biztosíték, amit a hitelező bank jegyeztet be a vásárolni kívánt ingatlanra. Ez a jog mindenkivel szemben érvényes. Ha az adós nem fizeti rendszeresen a törlesztőrészletet, akkor a bank értékesítheti (elárvereztetheti) az ingatlant és a befolyt összegből törlesztheti követelését.


Hogyan kell bejegyeztetni a jelzálogjogot?

Ha jelzáloghitelt vettünk fel, melynek biztosítéka az otthonunk, a bank jelzálog szerződést köt velünk. Egyes bankok a kölcsönszerződésbe foglalják a zálogjogot, mások külön jelzálogszerződést kötnek velünk. Miután a szerződést megkötöttük, a bank benyújtja azt a Földhivatalnak, hogy a zálogjogot bejegyezzék az ingatlan-nyilvántartásba. Ennek díja, amit kötelesek vagyunk kifizetni, ingatlanonként, 12.600 Ft.


hirdetés

A Földhivatal megvizsgálja a benyújtott dokumentumokat, főkép a szerződést, amit a bankkal kötöttünk. Ha a szerződést megfelelőnek találja, bejegyzi a jelzálogjogot az ingatlan-nyilvántartásba.

A jelzálogjog tehát egy biztosíték arra az esetre, ha az adós nem teljesít, akkor a hitelező értékesítheti a zálogjog tárgyát, ezért a hitel törlesztésére oda kell figyelnünk a jövőben.

A jelzálog törlése szintén díjköteles, melynek összege, 6600 Ft. Maximum 30 munkanapon belül törlik a bejegyzés. 

Mi történik, hitelelmaradás esetén?

Ha a jelzáloghitelnél elmaradás keletkezik és a bank végrehajtási eljárást kezdeményez, akkor a hitelező bank a zálogjogosultat értesíteni fogja. Megtörténhet, hogy a zálogjogosult csatlakozik a végrehajtási eljárást kezdeményező bankhoz, és az abból befolyt összegből fogja követelését kielégíteni.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...