Fontos tudnivalók a jelzáloghitelről

  2020. január 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerül, hogy egy nagyobb összegre van szüksége. Amennyiben ingatlanfedezettel rendelkezik, és több pénzre van szüksége, és annak felhasználását nem szeretné számlákkal igazolni, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitel a jó választás. Ennek a hitelfajtának jelenleg a kamatai is kedvezőek. A Hitelmax jelzáloghitel kalkulátora segít kiválasztani a legkedvezőbb konstrukciót. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a jelzáloghitelről.

 

Egy szabad felhasználású jelzáloghitel esetében sokkal kedvezőbb feltételekkel juthat kölcsönhöz, mint fedezet nélkül. A fedezettel felvett szabad felhasználású kölcsönök hitelkamata lényegesen alacsonyabb, mint a fedezet nélküli szabad felhasználású hiteleké, ami már önmagában alacsonyabb hiteltörlesztést eredményez. A szabad felhasználású jelzáloghitelek, akár 20-25 éves futamidővel is felvehetők, ami szintén csökkenti havi törlesztési összeget.

 


hirdetés

A szabad felhasználású jelzáloghitelek minden hitelintézetnél előtörleszthetők, illetve a futamidő lejárata előtt is visszafizethetők. Így hosszabb futamidőt is vállalhat, és a törlesztő alacsonyabb lesz. Amennyiben anyagi helyzete megengedi, akkor nem kell kivárni a futamidő végét. Az elő- és végtörlesztésnek van némi költsége, viszont a lejárat előtti visszafizetéssel még így is spórolhat, mert összességében kevesebb kamatot kell megfizetni.

 

Fontos tudnivalók a jelzáloghitelről

Jelzáloghitelek típusai:

  • Lakáscélú jelzáloghitel – építkezés, új és használt lakásvásárlás, lakásfelújítás, korszerűsítés, bővítés, telekvásárlás, lakáscsere esetén áthidaló lakáshitel
  • Szabad felhasználású jelzáloghitel – a konkrét hitelcél megnevezése nélkül
  • Adósságrendező jelzáloghitel – fedezet nélküli hitelek (személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya, folyószámla-hitel, stb.) és ingatlan fedezete mellett felvett kölcsönök kiváltása

 

Jelzáloghitelek fedezete:

  • Lakóingatlan (családi ház, ikerház, társasházi lakás, sorházi lakás, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóingatlan, vegyes funkciójú lakóingatlan, ha a lakó funkció 50%-nál nagyobb, stb.)
  • Hétvégi ház, nyaraló, üdülő
  • Beépítetlen terület – építési telek

A fentieken kívül vannak még olyan ingatlantípusok, melyek egy-egy pénzintézetnél elfogadhatók fedezetként. Ezekről érdemes a hitelfelvétel előtt tájékozódni.

Egy jelzáloghitel ügyletbe maximum 3 ingatlanfedezet vonható be. A pénzintézetek azonban nemcsak a fedezetként elfogadható ingatlanok típusát határozzák meg, hanem minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékét is. Ez bankonként eltérő értékeket jelenthet.

Amennyiben Önnek van már jelzáloghitele, de újabb kölcsönre lenne szüksége, akkor megfelelő ingatlan- és jövedelemfedezettség esetén lehetőség nyílhat az ingatlan további terhelésére. Vagyis jelzáloghitellel terhelt ingatlanra is felvehető, viszont nem minden pénzintézet járul hozzá, hogy jelzálogjogát egy másik pénzintézet mögé jegyezzék be.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...