Jelzáloghitel felvételekor felmerülő speciális díjtételek

  2019. augusztus 29.

Jelzáloghitel felvétele előtt nem árt, ha kellő képpen tájékozott, hogy ne érje meglepetés a költségeket illetően. A legtöbb hiteligénylő azt gondolja, hogy elég, ha tisztában van a hitel kamatával, a törlesztőrészlet nagyságával, illetve az alapvető díjakkal (értékbecslés díja, földhivatali ügyintézés díja, ügyvédi díj, stb.). Sokan nem tudják, hogy lehetnek olyan költségek, amelyekre nem számít. Most elolvashatja, hogy melyek a jelzáloghitel felvételekor felmerülő speciális díjtételek.

 

A jelzáloghitel felvétele nem egyszerű folyamat. A bank a jövedelem mellett a fedezetként felajánlott ingatlant is alaposan megvizsgálja. Emiatt sok speciális díjtétel is kapcsolódik hozzá. Ezeknek jelentős részét mindenki ismeri, kalkulál is velük az igénylés előtt, de akad néhány, amire nem számít a hitelfelvevő.

 

Jelzáloghitel felvételekor felmerülő speciális díjtételek

  • Lakáshiteleknél - Átutalási díj: A pénzintézet által kifolyósított összeget el kell utalni az eladó részére. Azt gondolná az ember, ez a folyósítási díjjal egyezik meg, ami a legtöbb banknál díjmentes. Sok esetben egy külön technikai számláról utalja el a hitelt nyújtó intézmény a hitelösszeget, ami annyit jelent, hogy az utalás díja az adott technikai számlához kapcsolódó költség, ami független saját folyószámlája típusától. Vagyis nem érvényesül a folyószámlához tartozó alacsony utalási díj. Ez a költség a hitelösszeg nagyságától függ.
  • A havi törlesztőrészlet beszedésének a díja: Ez annak a költsége, hogy a banknál vezetett folyószámláról levonják a havi törlesztőrészletet. Van olyan pénzintézet, amelyik ezért is díjat számít fel. Ennek mértéke a törlesztőrészlet 0,3-0,5%-a.
  • Az előtörlesztés költsége – a tartozás igazolás díja: A hitel előtörlesztésének díja van. Ezt szinte mindenki tudja. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a konkrét tartozás nagyságáról kiállított igazolás pénzbe kerül. Erre az igazolásra csak akkor van szükség, ha hitelkiváltásból történik az előtörlesztés. Ennek költsége körülbelül ezer forint.
  • A hitel felvételekor elengedett díjak utólagos megfizetése: A hiteligénylés számos díját átvállalják a bankok különböző hitelfelvételi akciók keretében. Ilyen lehet például a tartozáselismerő okirat készítésének a költsége, az értékbecslés díja, esetleg a folyósítás díja. Hogy melyik bank, milyen költséget térít vissza, vagy enged el, intézményenként eltérhet. Ez adott akciótól függ. Általában ezeket a kedvezményeket nem ingyen adják a bankok, feltételeket szabnak. Például elvárják, hogy ne törlessze elő hitelét egy meghatározott ideig, ha mégis megtenné, akkor a fennálló tartozás mellett a korábban elengedett költségeket is meg kell fizetni.
  • A műszaki szemle díjai: Azoknál a hiteleknél, melyeknél a hitelösszeget több részletben kapja meg az igénylő, az újabb részlet kifolyósítása előtt a hitelintézet elvárja, hogy az ingatlanra készüljön egy újabb értékbecslés. Ennek oka, hogy a bank meggyőződjön arról, hogy az eddig kifizetett összeg megfelelően lett felhasználva. Viszont ennek a plusz értékbecslésnek díja van, melyet a hiteligénylőnek kell megfizetni. Ennek költsége akár 50 ezer forintot is lehet, attól függően, hogy hány szakaszban történik a folyósítás.

 


hirdetés

A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) egy a hitel kamata és a kapcsolódó díjak alapján kiszámolt százalékos formában kifejezett évesített költség mutató. Azt mutatja meg, hogy mennyibe kerül az adott kölcsön. A THM számolása jogszabályban rögzített módon történik. A díjak többségét tartalmazza, így viszonylag valós értéket mutat. Viszont előfordulhatnak olyan költségek, melyeket nem tartalmaz a THM (tartozáselismerő okirat díja, az előtörlesztési díj, a tartozás igazolás díja, stb.).

 

A Hitelmax lakáshitel kalkulátora segítségével megnézheti a legjobb ajánlatokat oldalunkon, így nem kell fáradtságos munkával végigjárnia a bankfiókokat. Az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...