Ne dőljön be az ingatlanos trükköknek!

  2017. január 25.

A CSOK megjelenésével, illetve a kedvező hitelfeltételeknek köszönhetően, kevés az olyan ingatlan ma Magyarországon, amelyiket ne lehetne néhány hónap alatt eladni. Az az ingatlan, amelyik a tulajdonos nyakán marad, valószínűleg túlárazott, rossz helyen van, vagy rossz a beosztása. A dörzsölt ingatlanügynökök azonban megpróbálnak mindenféle ingatlant ránk sózni.

 

Nézzünk néhány tipikus ingatlan eladási trükköt!

  • Az új építésű ingatlanoknál például tipikus megjegyzés, hogy "már csak néhány darab lakás van". Viszont ha belegondolunk, a mai gazdasági helyzetben, nem kell sorban állnunk az ingatlanokért.
  • Használt lakásoknál, pedig 1-2 nap után jelzi az ingatlanos, hogy már csak pár órát tudja tartani az ingatlant, mert egy komoly vevővel tárgyal. Ezek 90%-a blöff.
  • Előfordul, hogy a közvetítő úgynevezett "kamuvevőt" is odahív az ingatlanhoz a megadott időpontra, amikorra a vevőt. A kamuvevő tesz egy magas ajánlatot az ingatlanra, hátha a valódi érdeklődő rálicitál, vagy leteszi a foglalót.
  • A kamuvevő mellett, alapvető ingatlanos trükk, a jó árú, szuper beosztású "kamulakás" is. Amit persze éppen elvittek az orrunk előtt, és ez mindig csak az ingatlan előtt derül ki. De szerencsére két utcával arrébb van egy másik ingatlan, ha már itt vagyunk, nézzük meg. Persze arról pedig az esetek többségében kiderül, hogy lakhatatlan.
  • Jól bevált ingatlanos trükk, a következő szöveggel feladott hirdetés "Pár percre a Belvárostól, közel az egyetemekhez, jó közlekedéssel, közel a 4-6-os villamosokhoz", és mindez olcsó árral párosítva. Ez általában valamelyik rossz hírű kerület kétes utcáit jelenti. Az esetek többségében az ilyen ingatlanokat a vidéki, Budapest kerületeit kevésbé ismerő vevőknek passzolják el. Ezért érdemes ezeket körültekintőbben átnézni.

 


hirdetés

Az eladók sem lehetnek biztonságban

Tipikus eset, hogy az eladót felhívják az ingatlan hirdetés láttán, hogy ugyan oda van írva, hogy nem szeretne közvetítőt, de pont van egy nagyon szimpatikus házaspár (ügyvéd/tanár, orvos/tanár), akik éppen ilyen lakást szeretnének. Aztán általában kiderül, hogy egy szó sem igaz az egészből, az állítólagos vevő visszalép, miután a közvetítői szerződést aláírták. A fentieket összegezve, érdemes résen lennünk, akár ingatlant vásárolunk, akár ingatlant adunk el.

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...