Ne dőljön be az ingatlanos trükköknek!

  2020. szeptember 25.

A lakásvásárlás, illetve -eladás elég nehéz feladat. Manapság rengeteg ingatlanközvetítő cég van az országban. A hatalmas versenyben az egyes cégek nem félnek ügyes trükkökhöz folyamodni, csak azért, hogy ők adhassák el az adott ingatlant. Az ingatlanközvetítői fortélyok mind arra mennek ki, hogy minél több pénz kerüljön az ingatlanos zsebébe. Sajnos sokszor ezek az eljárások nem éppen etikusak. Nem árt résen lenni, akár ingatlant ad el, akár vásárol. Persze ez nem igaz minden ingatlanközvetítőre, de jó részükre igen, és ezzel a köztudatban is elég negatív érzéseket vált ki az emberekből, ha meghallják az ingatlanközvetítő szót. Fontos, hogy körültekintő legyen, és ne dőljön be az ingatlanos trükköknek.

 

Ingatlanos trükkök

Félretájékoztatás

Gyakran előfordul, hogy félretájékoztatják a vevőket. Kinéznek egy ingatlant, ami miatt kapcsolatba kerülnek a közvetítő céggel, majd az utolsó pillanatban kiderül, hogy az a lakás már elkelt, persze, szívesen mutatnak helyette egy másik, nagyon hasonlót. Ebben az esetben az történik, hogy az iroda az adatbázisában hagyja a régen eladott ingatlanokat is, illetve kölcsönöz ingatlanokat másik közvetítőcégektől, hogy nagyobbnak tűnjön a készlete, sőt az is előfordulhat, hogy teljesen hamis hirdetéseket tesz fel, lopott képekkel. Minden utolsó pillanatos változtatásnál érdemes elgondolkodni azon, hogy talán nem őszinte az ingatlanos.

 

Trükközés az árakkal

Bizonyos ingatlanközvetítő cégek az ügyfelek számának növelése érdekében attól sem riadnak vissza, hogy valótlan adatokat tüntessenek fel a hirdetésekben. Ilyen például a lakás alapterülete vagy éppen az ára, illetve sokszor azt sem közlik az érdeklődővel, hogy a lakás tehermentes-e, vagy nehezíti-e bármi az adásvételt - például elővásárlási jog vagy osztatlan közös tulajdon joga.


hirdetés

 

Álvevők

Közkedvelt ingatlanos trükk az álvevők alkalmazása. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az ingatlanos szól, hogy jó lenne minél hamarabb dönteni, mert van más komoly érdeklődő is. De az is előfordulhat, hogy a helyszínen jelenik meg egy másik érdeklődő, és áradozik a lakásról. A döntés sürgetésének az a célja, hogy ne legyen idő átgondolni reálisan a lakásvásárlást.

 

Foglaló

Legyen óvatos, ha a foglalóról van szó. A foglaló szabályainak értelmében az összeg duplája jár vissza, ha az eladó hibájából hiúsult meg az eladás, azonban nem mindegy, hogy hogyan szerepel a szerződésben. Jogilag csak az tekinthető foglalónak, ami egyértelműen akként van megnevezve, ezért nagyon fontos alaposan elolvasni mindent, mert lehet, hogy már nem látja viszont az összeget, amit mondjuk "foglaló előlegként" fizetett ki. A foglaló letétele után is lehet probléma, mert kiderülhet, hogy a lakás éppen elkelt. Sajnos rengeteg ingatlanközvetítőnél többször is beszedik a foglalót a különböző lakásokra. Soha nem szabad látatlanban lakást venni, vagy foglalót letenni. 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...