Leggyakoribb hibák lakásvásárláskor

  2019. augusztus 24.

Lakást vásárolna? Legyen körültekintő, mert számos buktatót rejt magában. De mik a leggyakoribb hibák lakásvásárláskor? Most megtudhatja. A lakásvásárlás nem egyszerű dolog, főleg, ha részben hitelből finanszírozza az ember a vásárlást. Sokan nem tudják, hogy először a hitelező bankot érdemes kiválasztani. Ezzel sok kellemetlenséget, időt és pénzt spórolhat meg. Az egyik leggyakoribb hiba, amit a lakásvásárlók elkövetnek, hogy úgy gondolják, az első feladat a megfelelő ingatlan kiválasztása, és ha ez megvan, akkor lehet intézkedni a hitellel kapcsolatban. A helyes sorrend azonban nem ez, abban az esetben, ha valaki részben hitelből finanszírozná a vásárlást.

 

Leggyakoribb hibák lakásvásárláskor

Hitelképes-e a hiteligénylő?

Azért érdemes ezzel kezdeni, mert ha lefoglalózik egy jó vételnek tűnő ingatlant, akkor a hitelképtelenség miatt meghiúsulhat az üzlet, ezzel pedig elveszíti a foglalót. Lakáshitel felvételekor a hitelképességi vizsgálat kritikus pontja a KHR lista lekérdezése, ugyanis a hitelintézet számára ekkora derül ki, hogy jó vagy rossz adós-e a hiteligénylő. Jó adós az, aki a hiteleit rendben fizeti, korábbi adósságait kellő időben kiegyenlítette. Rossz adós akinek hitelmulasztása van, illetve a bankkártyás visszaélés.

A hitelmulasztás az, ha valakinek 90 napon túli, minimálbért meghaladó összegű lejárt tartozása van. Nem csak az adós, hanem a kezes és az adóstárs is felkerül ilyen esetben aktív státusszal a KHR listára, és egészen addig maradnak ott, amíg a tartozást nem rendezik. A teljesítés után egy évig még marad a passzív negatív státusz.

 

Kaphat-e akkora hitelösszeget, amekkorára szüksége van?

Azzal, hogy hitelképes, még nem biztos, hogy a lakás megvásárlásához szükséges hitelösszeget is megkapja. A felvehető hitel nagysága függ a megvásárolni kívánt ingatlan értékétől. A forgalmi érték maximum 80%-a lehet a hitel, vagyis minimum 20% önerővel kell számolni.

A hitelösszeget meghatározza még az igazolt jövedelem nagysága. Jogszabály maximalizálja a jövedelem terhelhetőségét, amitől a bankok lefelé eltérhetnek. A bankok kizárólag az igazolt nettó jövedelmet veszik alapul. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

 

Hitelezhető-e a kiválasztott ingatlan?

Ingatlanvásárláskor a szerződés aláírása és a foglaló kifizetése előtt célszerű a tulajdoni lappal megkeresni a kiválasztott hitelintézetet, hogy meggyőződjön róla, hogy a választott lakás egyáltalán hitelezhető-e. Ha igen, akkor milyen feltételekkel. Probléma lehet például az ingatlan elhelyezkedése. Ha olyan kistelepülésen vagy faluban van az ingatlan, ahol kevés a tranzakció, akkor a bankok alacsonyabb forgalmi értéket határoznak meg. Az ingatlan besorolása is okozhat nehézséget. A vályogépítésű, a nyaraló besorolású és az osztatlan közös tulajdonú lakásokat is kevesebbre értékelheti a bank. Ilyen esetekben érdemes egy jó szakértő segítségét kérni.


hirdetés

 

Új szerződés kötése az építtetővel

Újépítésű ingatlanok vásárlásakor előfordulhat, hogy az építtető vállalkozó új szerződést köt a vásárlóval a hiteligénylés benyújtása és a sikeres hitelbírálat után. Ebben az esetben ezt mindenképpen jelezni kell a hitelt nyújtó intézmény felé, mert az új szerződés egyben új hitelbírálatot is jelent. Ez akkor lehet probléma, ha időközben megváltozott például az igénylő munkahelye, vagy más olyan változás állt be a jövedelmét illetően, ami miatt egy újabb hitelbírálaton elbukna. Az adásvételi szerződést ezért ebben az esetben inkább módosítani kell, mert bár ezt is jelezni kell a bank felé, de nem jár automatikusan újabb hitelbírálattal.

 

Előzetes hitelbírálat

A lakásvásárlók többsége csak a foglalózás után kezd banki finanszírozást keresni. Ennek oka, hogy félnek, hogy lemaradnak egy jó vételről. Megoldás lehet az előzetes hitelbírálat. Ennek során a bank ellenőrzi a hitelképességét, valamint meghatározza, hogy ez alapján legfeljebb mekkora hitelt adna. Ez nem hitelígérvény, hiszen a kiválasztott ingatannak is meg kell majd felelnie a feltételeknek, viszont megtudhatja, hogy mekkora hitelösszeget kaphat, lerövidülhet a bírálati idő. Amit erről még tudni kell, hogy a legtöbb hitelintézet 6 hónapig fenntartja az ajánlatát. Ön is végezhet előzetes kalkulációt, ha használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát!

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...