Milyen tényezők befolyásolják a lakáshitel felvételét?

  2018. november 14.

Jelentősen felfelé ívelt a lakáspiac a tavalyi évben, amellyel párhuzamosan a lakáshitel iránt is nőtt a kereslet. A lakásvásárlásokat segítette az alacsony lakáshitel kamat, illetve, hogy számos kedvezményt vehettek igénybe a családok, melyek az otthonteremtést segítették. Egy lakáshitel felvétele során meg kell felelni bizonyos banki követelményeknek. Mielőtt belevág egy lakáshitel felvételébe, érdemes tájékozódni, arról hogy milyen tényezők befolyásolják a lakáshitel felvételét.

Igaz, hogy az ingatlanárak az egekbe szöktek, a lakásvásárlóknak kedvez az alacsony lakáshitel kamat. Az sem utolsó szempont, hogy a bankok lakáshitel kínálata elég szélesnek mondható, így sokan megtalálják számításaikat. Azok a hitelek a legolcsóbbak, ahol a törlesztőrészlet éven belül is változhat. Valamivel drágább opció a fixált hitel, ahol a törlesztő több évre, akár a futamidő végéig kiszámítható marad.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek a legkedvezőbbek. A jegybank által támasztott feltételeknek kell megfelelniük, és számos kedvező tulajdonságuk is van.


hirdetés

A legjobb lakáshitel konstrukció kiválasztásához használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ezzel időt spórolhat, mert nem kell végigjárnia a bankfiókokat. Csak beírja adatait a kalkulátorba, majd a rendszer kilistázza azokat a hitelintézeteket, ahol Önnek esélye van a hitelfelvételre.

 

A lakáshitel felvételének menete alapvetően időigényes, sok ügyintézést valamint dokumentációt igénylő procedúra. A legjobb esetben is a hitelkérelem beadását követő 4-6 héten belül kerülhet sor a folyósításra. Egy hitelszakértő bevonásával megkönnyíthető a folyamat, ugyanis ő tudja milyen elvárásokat támasztanak az egyes bankok, így a dokumentumokat is előkészíti.

Két alapvető tényező befolyásolja a lakáshitel felvételét, az egyik a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, a másik a jövedelem. Eeket a hitelbírálat során vizsgálja meg a bank, így az értékbecslés során felméri az ingatlan paramétereit, valamint megnézi, hogy mekkora jövedelmet tud igazolni. Minden hiteligény egyedi, mégis vannak olyan általános szabályok, amelyek mindenkire vonatkoznak:

  • A hitel maximális összege nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének 80%-a, viszont az általános gyakorlat alapján a bankok a fedezetül felajánlott ingatlan legfeljebb 60-70%-áig mennek el. A fennmaradó összeget pedig önerőként kell előteremteni.
  • A változó kamatozású hiteleknél a jövedelem maximum 25%-a, a legalább 5 évre rögzített kamatozású hiteleknél 35%-a szolgálhat hiteltörlesztést, míg a legalább 10 éves kamatperiódusnál marad az eredeti felállás (400 ezer forint fölött rendre 30%, 40, és 60%). 2019 júliusától változtatás várható, hiszen ekkortól a jövedelemkorlát 400 ezerről 500 ezer forintra nő.

 

A JTM szabály megváltoztatásával a hitelfelvevők a 10 évesnél rövidebb kamatperiódusú hitelek esetében kevesebb hitelösszeghez juthatnak a jövedelmükből. A jegybank célja ezzel az volt, hogy gátat szabjon a kamatkockázatnak. Egy emelkedő kamatkörnyezetben a változó kamatozású hitelek törlesztője is gyorsan megdrágul, ennek következtében aki ezt a hitelfajtát választja, könnyen eladósodhat. A szabályozás egyértelműen afelé tereli a lakosságot, hogy minél hosszabb kamatrögzítésű hitelt válasszanak, amelyek biztonságosabb alternatívát jelentenek.

 

Milyen tényezők befolyásolják a lakáshitel felvételét? – Hitelképesség

Ha az alábbi kritériumoknak megfelel, esélye van lakáshitel felvételére:

  • Cselekvőképesség (Az a természetes személy, aki 18. életévét betöltötte és, akinek cselekvőképességét a törvény nem korlátozza vagy nem zárja ki.).
  • Nem szerepel a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer, régen BAR lista) elmaradással, negatív státusszal. Nem fogadható el sem az aktív, sem a passzív KHR státusz ( ha már kifizette az elmaradást, akkor 1 évre passzív státuszba kerül és csak ezután lesz ismét hitelképes).
  • Az aktuális munkahelyen legalább 3 hónapos munkaviszonnyal rendelkezik, és már letelt a próbaidő.
  • Amennyiben vállalkozásból igazol jövedelmet, a vállalkozásnak a legtöbb esetben rendelkeznie kell legalább 1 teljes lezárt naptári évvel.
  • Legalább a minimálbér összegét elérő jövedelmet kell igazolni elsődlegesen munkabérből, vállalkozói jövedelemből, vagy végleges nyugdíjból. Ehhez hozzáadhatóak úgynevezett kiegészítő jövedelmek, mint például a GYES, családi pótlék, gyermektartás, stb. Bankonként változó, hogy hol milyen típusú jövedelmeket fogadnak el.
  • Amennyiben van meglévő hitele, folyószámla hitele, hitelkártyája, nem lehet elmaradás.
  • Rendelkezni kell a bank által előírt minimális önerővel a lakásvásárláshoz, amely jellemzően 20 és 40% között mozog.
  • A bank számára megfelelő ingatlanfedezetet kell felajánlani. Ez legtöbbször a megvásárolni kívánt ingatlan, de lehet ettől eltérő is.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...