Jövedelemarányos törlesztőrészlet – októbertől változások!

  2018. augusztus 28.

Már korábban szárnyra kapott a hír, miszerint változik a jövedelemarányos törlesztőrészlet. A Magyar Közlönyben 2018. augusztus 22-én jelent meg, így hivatalossá is vált az adósságfék szabályok módosításáról szóló MNB rendeletet. Az október 1-jétől módosuló szabályozással a jegybank tovább népszerűsíti a fix kamatozású jelzáloghitelek igénybevételét, támogatva ezzel a kiszámíthatóbb lakáshitel-törlesztést és az egészséges szerkezetű, fenntartható háztartási hitelezést is.

Az MNB a hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású lakáshiteleket népszerűsíti, aminek oka, hogy a háztartások kamatkockázati kitettségét, és a kevésbé kiszámítható változó kamatozású hitelek súlyát mérsékelje. Ezeket szem előtt tartva döntött már korábban az MNB a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra vonatkozó szabályok kamatperiódus szerinti megkülönböztetéséről, és elkezdődött a vonatkozó szabályozás módosítása.

 

Egy jelzáloghitelt általában 15-20 éves futamidővel vesznek fel az emberek, így fontos biztosítani, hogy ha kamatváltozás merülne fel a jövőben, ne okozzon fizetési nehézséget, esetleg fizetésképtelenséget a háztartásokban. A változó vagy a rövidebb időre rögzített kamatozású lakáshiteleknél előfordulhat, hogy kedvezőtlen kamatváltozás esetén megemelkedik a törlesztőrészlet.

 

Az új JTM szabályok értelmében a 2018. október 1-jét követően hatályba lépő, 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél a jelenleginél alacsonyabb JTM limiteket kell alkalmazni (a hitel kamatperiódusainak hosszától függően). A megváltozott előírások így azt is biztosítják, hogy kedvezőtlen kamatváltozás esetén a háztartások megfelelő jövedelmi tartalékkal is rendelkezzenek. A magasabb jövedelemmel rendelkezők továbbra is magasabb havi törlesztés mellett vehetnek fel hitelt. A dinamikus béremelkedésre is tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-től 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

 

Jövedelemarányos törlesztőrészlet: Új szabályozás 2018. október 1-jétől

                     

 KamatperiódusKamatperiódusKamatperiódus
Havi nettó jövedelemváltozó kamat - 5 év alatt5 év – 10 év alatt10 év – futamidő végéig
400e Ft  (2019. július 1-től 500e Ft) alatti25% 35% 50%
400e Ft (2019. július 1-től 500e Ft) vagy feletti30% 40%  60%

       

Az MNB rendelet emellett a már felvett hitelek kamatkockázatának mérséklését is támogatja azzal, hogy szerződésmódosításnál és hitelkiváltásnál nem kell alkalmazni az adósságfék szabályokat (ha nem rövidül az új hitel kamatperiódusa).


 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...