Jövedelemarányos törlesztőrészlet – októbertől változások!

  2018. augusztus 28.

Már korábban szárnyra kapott a hír, miszerint változik a jövedelemarányos törlesztőrészlet. A Magyar Közlönyben 2018. augusztus 22-én jelent meg, így hivatalossá is vált az adósságfék szabályok módosításáról szóló MNB rendeletet. Az október 1-jétől módosuló szabályozással a jegybank tovább népszerűsíti a fix kamatozású jelzáloghitelek igénybevételét, támogatva ezzel a kiszámíthatóbb lakáshitel-törlesztést és az egészséges szerkezetű, fenntartható háztartási hitelezést is.

Az MNB a hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású lakáshiteleket népszerűsíti, aminek oka, hogy a háztartások kamatkockázati kitettségét, és a kevésbé kiszámítható változó kamatozású hitelek súlyát mérsékelje. Ezeket szem előtt tartva döntött már korábban az MNB a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra vonatkozó szabályok kamatperiódus szerinti megkülönböztetéséről, és elkezdődött a vonatkozó szabályozás módosítása.

 

Egy jelzáloghitelt általában 15-20 éves futamidővel vesznek fel az emberek, így fontos biztosítani, hogy ha kamatváltozás merülne fel a jövőben, ne okozzon fizetési nehézséget, esetleg fizetésképtelenséget a háztartásokban. A változó vagy a rövidebb időre rögzített kamatozású lakáshiteleknél előfordulhat, hogy kedvezőtlen kamatváltozás esetén megemelkedik a törlesztőrészlet.


hirdetés

 

Az új JTM szabályok értelmében a 2018. október 1-jét követően hatályba lépő, 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél a jelenleginél alacsonyabb JTM limiteket kell alkalmazni (a hitel kamatperiódusainak hosszától függően). A megváltozott előírások így azt is biztosítják, hogy kedvezőtlen kamatváltozás esetén a háztartások megfelelő jövedelmi tartalékkal is rendelkezzenek. A magasabb jövedelemmel rendelkezők továbbra is magasabb havi törlesztés mellett vehetnek fel hitelt. A dinamikus béremelkedésre is tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-től 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

 

Jövedelemarányos törlesztőrészlet: Új szabályozás 2018. október 1-jétől

                     

 KamatperiódusKamatperiódusKamatperiódus
Havi nettó jövedelemváltozó kamat - 5 év alatt5 év – 10 év alatt10 év – futamidő végéig
400e Ft  (2019. július 1-től 500e Ft) alatti25% 35% 50%
400e Ft (2019. július 1-től 500e Ft) vagy feletti30% 40%  60%

       

Az MNB rendelet emellett a már felvett hitelek kamatkockázatának mérséklését is támogatja azzal, hogy szerződésmódosításnál és hitelkiváltásnál nem kell alkalmazni az adósságfék szabályokat (ha nem rövidül az új hitel kamatperiódusa).


 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...