Lakáshitel-változás! Életbe lépett az új szabály!

  2018. október 02.

Már nyáron sokat lehetett hallani a JTM szabály változásáról. Miután 2018. augusztus 22-én megjelent a Magyar Közlönyben az adósságfék szabályok módosításáról szóló MNB rendeletet hivatalossá is vált. Az új szabályozás a fix kamatozású jelzáloghiteleket támogatja, mert ezzel kiszámíthatóbb a lakáshiteltörlesztés, és a családok háztartása is nagyobb biztonságban van. Október 1-jétől él lakáshitel-változás, vagyis életbe lépett az új szabály, így már az új adósságfék-szabályokat kell alkalmazniuk a bankoknak. A közjegyzői díjak emelése csak januártól él, addig a jelenlegi árakon érhetőek el.

 

Eddig a nettó jövedelem 50%-ának, 400 ezer forintos jövedelemnél pedig 60%-ának megfelelő havi törlesztőrészletig mehettek el a hitelfelvevők. Október 1-től ez a következők szerint változott: kamatperiódustól függően 25%, illetve 35% (magasabb jövedelműeknél 30%, illetve 40%) lesz az új arány (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató = JTM) a rövidebb kamatperiódusú hiteleknél. Vagyis szelektív szigorításról van szó, amely a hosszú távon fix kamatozású hiteleket nem érinti.

 

A szabályok megváltoztatásával az MNB egyértelműen a hosszabb kamatperiódus felé szeretné terelni a hitelfelvevőket. Az alábbi adatok szerint sikeres az MNB effajta törekvése, ugyanis a lakáshitelek 87%-át júliusban már egy évnél hosszabb kamatperiódussal vették fel. Ugyanakkor ezen belül a még mindig viszonylag kockázatos 3-5 éves kamatperiódusú hitelek aránya is magas (46%) volt, ezek helyett az 5 évnél hosszabb kamatperiódust preferálja a szabályozás, amelyek döntő részben 10 éves kamatperiódusú, illetve a futamidő végéig fix kamatozású hitelek.


hirdetés

 

Lakáshitel-változás: Hatása a jövőre nézve

  • Biztonságosabb lakáshitelezés: A magasabb jövedelemarányos törlesztőrészletet vállaló hitelfelvevőket a változó és a 3-5 éves kamatozás helyett a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek felvételére ösztönzi az MNB. A kamat és törlesztőrészlet ugyan magasabb, viszont a hitelfelvétel biztonságosabb.
  • Lakáshitel piac: Előfordulhat, hogy a hitelfelvevők egy része a tervezettnél hosszabb futamidővel, vagy kisebb hitelösszeggel veszi fel a kölcsönt. Az új szabályokra válasz lehet az is, hogy az emberek elhalasztják a hitelfelvételt, ez azonban legfeljebb a növekedés ütemét vetheti kissé vissza a lakáshitel piacán.
  • Lakástakarék: A lakáshitel lakástakarékkal való kombinációjával legálisan megkerülhető az új adósságfék-szabályozás. Valószínű, ez nem fogja jelentősen befolyásolni a piacot.

 

A legkedvezőbb lakáshitel kiválasztásához használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a rendszer kilistázza azokat a banki partnereinket ahol Önnek esélye van a hitelfelvételre. Ezzel rengeteg időt spórolhat, mert nem kell személyesen végigjárnia a bankfiókokat.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...