Lejáró lakástakarék

  2018. szeptember 28.

Ha lakáscélú megtakarításba szeretne kezdeni, a legjobb megoldás egy lakástakarék szerződés kötése. Egy lakástakarék a szerződéses összeg 1%-a ellenében nyitható. Számos előnnyel rendelkezik. Egészen kis összeggel elindítható, és a befizetések után 30%-os állami támogatás jár, ami nem lehet több évi 72 ezer forintnál. Ez a 72 ezer forintos támogatás a maximális havi 20 ezer forintos befizetéssel érhető el. Egy lakástakarék felhasználása csak és kizárólag lakáscélú lehet, azon belül, viszont nagyon sokféle lehetőség van. Egy lakástakarék futamideje 4-10 év lehet. Szakértők szerint, jobban jár, ha rövidebb időre köt lakástakarékot. A legideálisabb hozama egy 4 évre kötött szerződésnek van. Ha teheti, inkább kössön egymás után két 4 éves szerződést, mint egy 8 évest. Nagy kérdés, hogy egy lejáró lakástakarék szerződés esetén mi a teendő. A legjobb konstrukció kiválasztásához használja a Hitelmax lakástakarék kalkulátorát!

 

Sokan úgy gondolják, hogy a futamidő lejártával a lakástakarék is lezárásra kerül, és az csak a felhasználásra vár. A szabályok értelmében egy adószámmal egyszerre csak egy lakástakarék szerződésben lehet kedvezményezett. A lakástakarék lejártával, ha a megérkező kiutalási értesítőre nem válaszol, akkor maximum 10 évig él a szerződés. Attól, hogy nem használta fel, ez még élő szerződésnek számít, így az adószám továbbra is foglalt marad.

 

Ha a lakástakarékot nem használja fel és marad a megtakarítás a számlán, arra a betéti kamatok továbbra is járnak (jelenleg 0,1%). Az is opció lehet, hogy továbbra is fizeti a megtakarítást, mert ekkor a maximum 10 éves lejárati időig a betéti kamatokon kívül a 30%-os állami támogatás is jár. A lejárat és az azt követő felhasználás után bármikor nyitható új lakástakarék.


hirdetés

Egy szerződésmódosítás akkor célszerű, ha a megtakarítás mellé a lakástakarékhoz járó lakáskölcsönre is szüksége van. Ekkor a futamidőre járó teljes szerződéses összeg (összes saját befizetés + állami támogatás + betéti kamat + felvehető lakáskölcsön) fog a rendelkezésedre állni, viszont a számlanyitási díj különbözetét és a szerződésmódosítási díjat is ki kell fizetni. A szerződéses összegtől függ, hogy mennyi lehet a lakástakarékból az ingatlanra fordítható teljes pénzösszeg.

 

Arról, hogy az adószám foglalt-e a Magyar Államkincstárnál lehet érdeklődni, hiszen az állami támogatás lakástakarékpénztárak felé való átutalását is ez az intézmény bonyolítja le. Ha fontos, hogy hamar egy új szerződést tudjon kötni - általában erre egy lakáshitelbe való betörlesztéskor van szükség - akkor a kiutalási időszakban nyilatkozni kell a felhasználásról, és az adószám már ekkor felszabadul. Vagyis új lakástakarék szerződés köthető. Viszont némi probléma merülhet fel, ugyanis előfordulhat, hogy a kincstár és a lakástakarék átfutási ideje lassabb, és ekkor adószám ütközésről kap értesítést. Ha a régi szerződés lejárata utánra időzíti az új lakástakarék fizetését, akkor gond nélkül megy a folyamat, és az állami támogatás összegét sem bukja el.

 

Egyszerre kettő vagy akár több lakástakarékot is fel tud használni, vagyis a megtakarítás megtöbbszörözhető, mégpedig úgy, hogy közeli hozzátartozói nevére is köt LTP szerződést. Ebben az esetben Ön lesz a szerződő, vagyis aki fizeti a megtakarítást, a családtag pedig a kedvezményezett, aki rendelkezhet a megtakarított összeg felett. A rokon pedig felajánlhatja az Ön lakáscéljára a pénzt.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...