Fix kamatozású hitel! Valóban a legjobb választás?

  2018. július 20.

Jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok, ezért előfordulhat, hogy a jövőben emelkedés várható a kamatok terén.  Ez nem túl kedvező a hitelfelvevőknek. Ha hitelt venne fel, érdemes egy fix kamatozású hitel mellett dönteni, hogy ne érintse kellemetlenül egy esetleges kamatemelkedés. A fix kamatozású hitelek általában drágábbak, mint a változó kamatozásúak, mégis hosszú távon megéri, mert kiszámítható. Ha esetleg a kamatok emelkednek, a törlesztő nem fog változni egy fix kamatozású hitel esetében. Az MNB is a fix kamatozású hiteleket népszerűsíti, szemben a változó kamatozásúakkal.

Sok helyen lehet olvasni a kamatemelkedésről, többek között a jegybank is hangoztatja. Ezért is fordulhat elő, hogy most többen akarnak hitelt felvenni, mint korábban. Igyekszik mindenki megvalósítani azokat a terveit, amihez hitel is szükséges. Legyen az bármilyen fajta hitel személyi kölcsön, lakáshitel, hitelkiváltás, stb.

 

Fix kamatozású hitel: Miért éri meg?

A hitelek lehetnek fix, vagy változó kamatozásúak. A fix kamatozású hitel drágább, mint a változó kamatozású. A fix törlesztés mindig a normál kamatszint felett van. Ennek oka, hogy a rögzített kamattal az adós nem csupán a jelenlegi hitelhelyzet kockázatait fizeti meg, hanem azokat a kockázatokat is, amelyek a bank szerint az elkövetkező években megjelenhetnek. Ez a magasabb kamatokban mutatkozik meg. A személyi kölcsön általában csak fix kamattal fehető fel. Persze kivételek, mint mindenhol itt is vannak. Előfordulhat olyan hitelintézet, ahol 5 évre veszi fel a személyi kölcsönt, és csak 3 évig lesz fix a kamat, a fennmaradó időben pedig változó, vagyis a harmadik év végén módosul a hitel kamata, amit a továbbiakban fizetni kell.

A személyi kölcsön kamata alacsonyabb, mint néhány éve. Megfelelő jövedelemmel, akár 7% körüli kamatok is elérhetőek. A kamatemelkedés a jegybank kamatváltoztatási mutatójától függ, vagyis a pénzintézet szabadon nem változtathatja meg a kamatot.

 

A fix kamatozású hitelek piacán akadnak 10 éves, 15 éves és 20 éves fix kamatozású lakáshitelek is, ami azt jelenti, hogy a fix kamatozású kölcsönök piaca folyamatosan bővül. A bankok hosszú távú előrejelzései szerint a magyar és az uniós gazdaság kedvező irányba halad. Ennek ellenére nehéz megmondani, mi lesz 10, 15 vagy 20 múlva. Egy hitel felvételekor mindenképpen tisztázni kell a hitel törlesztésének feltételeit. Ha a futamidő végéig fix a hitel kamata, törlesztőrészlet emelkedésre nem lehet számítani, ha rendben történnek a befizetések, szemben a változó kamatozású hitelekkel.

A fix kamatozású hitelek nem csak a banknak, hanem az adósnak is biztonságot nyújtanak. A devizahitelek körüli borzalmak mindenkit óvatosságra intenek, akkor is, ha a frank elszállásának semmi köze sincs a jegybanki alapkamathoz. A bankoknak mindenképpen megéri a fix kamatozású hiteleket népszerűsíteni. Az 5-10 évvel ezelőtt felvett rögzített kamatozású hitelek kamata magasabb a jelenlegi kamatszintnél. Elképzelhető, hogy akkor jobban megérte volna egy változó kamatozású hitel. Előre sajnos nem lehet tudni, hogy a kamatszint milyen irányba mozdul el. A jelenlegi alacsony kamatszint, nem valószínű, hogy további csökkenést eredményhez, a szakértők nagyobb esélyt látnak a kamatemelkedésre. Tehát a jelenlegi alacsony kamatok mellett jobban járhat a fix kamatozású hitelekkel.

Elmondhatjuk, hogy a fix kamatozású hitel előnye, egyben hátránya is. A bank fix törlesztést kínál, viszont annak törlesztése a normál kamatszint felett van. A várható kockázatokat számítja fel a hitelintézet, vagyis az adós legrosszabb feltételezés szerint fizet. A biztonságért cserébe magasabb kamatot kell fizetni.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...