Egyre többen építik meg otthonukat!

  2017. december 11.

Hazánkban a friss felmérések szerint megnőtt az építeni kívánt ingatlanok száma. A két évvel korábbi adatokhoz képest idén kétszer annyian jelentették be építkezési szándékukat, így elmondható, hogy megugrott Magyarországon az építkezések száma. Egyre többen szeretnék maguk terveztetni és megépíteni otthonukat, amely előnye, hogy kedvük szerint alakíthatják és rendezhetik be ingatlanjukat.

Túlnyomó többségben épülnek egyszerű bejelentéssel családi házak, ez kétszer több, mint amennyi 2015-ben volt az engedélyezett egylakásos lakóépületek építésének száma. Ennek okai között szerepelhet a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amellyel a gyermekes és gyarapodó családok otthonteremtését támogatja az állam. Új ingatlan építése esetén is gyerekszámtól függően támogatja a családokat az állam.

 

A támogatás mértéke, új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft (legalább 40 nm-es új lakás, vagy 70 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft (legalább 50 nm-es új lakás, vagy 80 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft (legalább 60 nm-es új lakás, vagy legalább 90 nm-es új ház vásárlása, építése esetén)
     

Hol nőtt meg az építkezési kedv?

Az egész országban felfedezhető az építkezési kedv növekedése, de az egyszerű bejelentések több, mint a fele Budapesten és a környező városokban, illetve Győr-Moson-Sopron megyében történt. Érdemes tudni, hogy a 2016-os felmérések óta már több mint 27 ezer lakáshoz tettek bejelentést az építtetők. Az ingatlant építők esetében a többség él a CSOK adta segítséggel, mely szerint építkezés esetén magasabb összeg jár, mint használt ingatlan vásárlása esetén.

 

Miért hasznos az eletronikus építési napló?

A 300 négyzetméter hasznos alapterületet meg nem haladó egy, vagy többlakásos lakóházak építtetésénél érdemes tudni, hogy 2016. január 1-je óta érhető el az elektronikus építési napló, amely lerövidíti az építési engedélyeztetési eljárást. Az elektronikus építési napló segítségével már 15 napon belül elkezdődhet az építkezés, eszerint megszűnik a több hónapig elhúzódó papírmunka. Ez a lehetőség kizárólag a 300 négyzetmétert meg nem haladó, saját célra építendő, illetve legfeljebb ekkora méretet kitevő lakásbővítésekre vonatkozik.

Friss felmérések szerint idén Magyarországon egyharmaddal nőtt az építendő lakások és a kiadott engedélyek száma. Ez számosítva csaknem 28450 darab ingatlant jelent.
 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...