Februárban várható változások a CSOK-ban!

  2018. február 06.

Hazánkban 2015. július 15. óta érhető el a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Azok a fiatal házaspárok igényelhetik, akik családot szeretnének alapítani, és még nincs gyermekük, illetve, azok is, akiknek már van gyermekük, visszamenőleg igényelhetik, valamint azok is igényt tarthatnak az állami támogatásra, akiknek van gyermekük, és még terveznek további gyermeket. Azonban, ha a vállalt gyermekszám nem teljesül, akkor a kapott összeget vissza kell fizetni az államnak, kivéve néhány esetet. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a CSOK felvétele után is teljesíteni kell bizonyos feltételek, mert, ha ezek nem valósulnak meg, szintén vissza kell fizetni a pénzt. Jobb alaposan tájékozódni a CSOK felvételéről, illetve az utána szabott feltételekről, mert, ha esetleg menet közbe derül ki a probléma, hatalmas összegeket fizethet vissza.

 

Az elmúlt évben több kedvezmény is született a CSOK-kal kapcsolatban, ezt a sorozatot folytatja a kormány idén is, ugyanis 2018. február 15-től újabb kedvezmények várnak az igénybe vevőkre. Ezekkel a kedvezményekkel próbálja a kormány népszerűsíteni, az eddig is nagyon közkedvelt CSOK-ot, illetve arra ösztönözni a magyar lakosságot, hogy minél többen vegyék igénybe, ezzel is növelve a magyarországi gyermeklétszámot. A kormány határozata szerint a CSOK hozzájutási feltételei egyszerűsödnek, illetve az igénybe vevők adminisztratív terhei csökkenek. A felhasználás továbbra sem változik, a CSOK kizárólag lakáscélra használható fel. Azt azonban itt megjegyeznénk, hogy a CSOK-ot akkor is igénybe lehet venni, ha már rendelkeznek ingatlannal, itt a tulajdonviszonyokat kell figyelembe venni.

 

Harmadik vagy további gyermek vállalása esetén, 2018-tól az Állam a CSOK mellé felvett kedvezményes hitelből elenged 1-1 millió forintot. Az elengedést a Járási hivatalokban lehet igényelni, már a várandóság ideje alatt is be lehet adni a kérelmet. Az elengedést a már felvett jelzáloghitelekre is igénybe lehet venni, viszont a jövőben felvett hitelek esetében csak a lakáscélú hitelekre vonatkozik az elengedés.

 

Gyorsabb igénylés

A kormány a CSOK igénylésekor bevezeti a nyilatkozati elvet, ami a dokumentumok benyújtása helyett szolgál, mely szerint elég nyilatkozni a sok dokumentum benyújtása helyett, például a születés időpontjáról, a házasság időpontjáról stb. Ezt a NAV fogja ellenőrizni, és a NAV jár el, aki valótlant állít, az becsapja az Államot.

A Bankoknak kötelező lesz lakásvásárlás esetén, a kérelem befogadásától számított 30 napon belül, illetve építés esetén 60 napon belül meghozni a döntésüket, elbírálni a hitelkérelmeket.


hirdetés

 

Egyéb változások

  • A kedvezmény összegének meghatározásánál (az energiahatékonysági szint mellett) a lakóingatlan méretét sem kell figyelembe venni, kizárólag a gyermekszámot.
  • Az egy négyzetméterre számított 300.000 / 350.000 Ft-os felső vételár korlátozás eltörlésre kerül, így nem lesz limitálva a megvásárolható ingatlan értéke.
  • Az egy- és kétgyermekes (vagy ennyi gyermeket vállaló) családok esetében a támogatható legkisebb ingatlanméretre vonatkozó (40, ill. 50 m2-es) korlátozás szintén eltörlésre kerül, tehát ennél kisebb hasznos alapterületű ingatlanra is igényelni lehet majd a CSOK-ot.
  • Eltörlésre kerül a támogatható ingatlanokra előírt 160 m2-es felső négyzetméter határ, így bármilyen nagy ingatlant vásárolhatnak CSOK igénybevételével.
  • Külföldön szerzett biztosítási jogviszony (munkavégzés esetén) is beleszámít az előírt fél éves biztosítási időszakba.
  • Az előre vállalt gyermekek esetében elegendő lesz, ha csak az egyik szülő 40 év alatti.
  • A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeket 16 év helyett, már 20 éves korukig, a felsőoktatási intézményben nappali tagozatra járó gyermekeket 25 éves korukig figyelembe lehet venni az igénylésnél.

 

A három vagy több gyermekes, új lakóingatlant építő, vagy vásároló családokat érintő változások a következők

  • Az eddigi legfeljebb két gyermek helyett akár legfeljebb három gyermeket is lehet majd előre vállalni, melynek határideje 10 év lesz. (A 10 éves határidő akkor is irányadó, ha a meglévők mellé csak egy vagy két gyermeket vállalnak, de ezzel a gyermekek létszáma eléri a legalább három főt.)
  • Azokat a gyermekeket is figyelembe lehet venni a kedvezmény összegének megállapításánál (beleszámítanak a gyermekszámba), akik után korábban már igénybevett CSOK-ot (ill. a korábbi lakásépítési támogatást vagy "szocpol"-t) a család, azzal, hogy a korábban kapott támogatás összegét a 10 millió Ft-os kedvezményből le kell vonni. (Legfeljebb két meglévő vagy vállalt gyermek esetében ezzel szemben azok a gyermekek, akik után már előzőleg felvettek vissza nem térítendő támogatást, nem vehetők figyelembe.)
  • A jelenlegi 60, illetve 70 m2-es alsó méretkorlát lakás esetében egységesen 60 m2-ben, családi ház esetében 90 m2-ben lesz meghatározva.
  • Nem feltétel, hogy az igénylőnek vagy családtagjainak ne legyen meglévő lakástulajdona vagy haszonélvezeti, használati joga a kedvezmény igénylésekor.
  • Az érintett háromgyermekes családok az általuk felvett lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást is igényelhetnek, melynek révén az általuk fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3%-ot. A kamattámogatás maximális időtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió Ft kölcsönösszegig igényelhető.
  • Az igénylést megelőzően - a "normál" esetben előírt 180 nap helyett - legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett (melybe nem számít bele a közfoglalkoztatás).

 

Támogatási összegek

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft (legalább 40 nm-es új lakás, vagy 70 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft (legalább 50 nm-es új lakás, vagy 80 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft (legalább 60 nm-es új lakás, vagy legalább 90 nm-es új ház vásárlása, építése esetén)

Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft (minimum 40 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft (minimum 50 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft (minimum 60 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft (minimum 70 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)

 

Mi történik, ha nem jön a gyermekáldás, kell-e büntetést fizetni?

Ebben az esetben a támogatást vissza kell fizetni. Ha legalább öt alkalommal részt vett valamilyen tb-támogatott vagy magán meddőségkezelési programban, illetve bizonyítható, hogy egészségügyi okok miatt nem tud ilyenen részt venni, akkor nincsenek büntetőkamatok, csak sima visszafizetési kötelezettség a támogatásra és a hitelre a normális törlesztési menetben. Meddőség esetén a megoldás az lehet, hogy örökbe fogadnak annyi gyereket, amennyit eredetileg vállaltak.

Ha viszont a gyermekvállalás úgy nem teljesült, hogy papír sincs a meddőségről és örökbe sem fogadtak, akkor a korábbinál nagyobb büntetéssel együtt kell visszafizetni az összes pénzt, a ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösét teszik a hitelre.

Kivételt képeznek a fentiek alól a következő esetek, amelyek ha megtörténnek, akkor a tervezettnél kevesebb megszületett gyermekkel is teljesítettnek tekinti a törvény a vállalást, és nem kell visszafizetni a pénzt:

  • a házastárs halála
  • a házastárs bizonyos fokú rokkantsága
  • az első gyerek súlyos fogyatékossággal születése
  • 24 hetesnél idősebb magzat vagy gyerek halála

 Március 15-től változások a CSOK-ban!

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...