Újabb részletek derültek ki a nagycsaládosok hitelkedvezményéről!

  2017. november 23.

2018. a családok éve lesz, jelentette be a kormány korábban. Számos rendelet született ezzel kapcsolatban. A kormány igyekszik megkönnyíteni a többgyermekesek életét különböző kedvezményekkel, illetve motiválni azokat, akiknek még nincs gyermekük, vagy van, de még nem számítanak nagycsaládosnak. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy milyen kedvezményekre számíthatnak a régebben hitelt felvett nagycsaládosok.

 

Nemrég jelent meg a lakáshitelek csökkentéséről szóló kormányrendelet, melynek lényege, hogy a meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből, valamint az újonnan felvett lakáscélú hitelekből 1-1 millió forintot engednek el a bankok, a 2018. január 1-je után született harmadik gyermek esetén. A pénz akkor is jár, ha a harmadik gyermek még nem született meg, de a terhesség a 12. hetet meghaladta, illetve örökbefogadás esetén is. A hitelintézetek az államtól kapott 1 millió forintot előtörlesztésnek számítják be, tehát az összeg rögtön a tőketartozást csökkenti, további kedvezmény, hogy előtörlesztési díjat sem számolnak fel.

 

Az intézkedés 2018. január elsejétől lép hatályba. A leggyorsabban azok tudnak részesedni a kedvezményből, akiknek már van két gyermekük, és 2018-ban születik meg a harmadik (vagy 1 gyermekük van és jövőre ikreik születnek). Fontos, hogy csak a harmadik és az a feletti gyermekekre jár az 1 millió forintos kedvezmény. Ha 2018 után két gyermek születik, és úgy van meg a négy, vagy öt gyermek, akkor 2 millió forintos hitelelengedésre lesznek a szülők jogosultak. Ezzel próbálja a kormány a népesség sűrűségét javítani, illetve gyermekvállalásra ösztönözni a családokat.

 

A legújabb részletek a kedvezménnyel kapcsolatban:

  • A területi járási hivatalnál tudja igényelni a hitelkedvezményt, a hivatal keresi meg a bankot, az ügyfelek részére mindez díjtalan.
  • Házastársak és élettársak is jogosultak, de csak együtt tudnak kérelmezni. Nekik a hitel fedezetét képező lakásban együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.
  • Ha egy pár kéri a kedvezményt, nem kell minden gyermeküknek közösnek lenni, csak a harmadiknak.
  • A kormányhatározat szerint az eljárás nagyon gyorsan zajlik majd le. Ha jogosult a hitelcsökkentésre, négy napon belül a bank megkapja az összeget.

 


hirdetés

Az állam 17 milliárdos keretösszeget szán a családok segítésére. A hitelintézetekhez érkező 1 millió forint módosítja a hitelfelvevők hiteltörlesztését, így a bank a támogatás érkezése után újra kalkulálja a meglévő hiteltartozást, majd értesíti az ügyfeleket a törlesztőrészletek alakulásáról.

Nézzünk egy példát! Aki tavaly 8 millió forintos hitelt vett fel 20 évre, az a legjobb esetben 3,5 %-os kamatot fizet, ami 46,5 ezer forintos törlesztővel egyenértékű. Ha jövőre igénybe veheti a hitelfelvevő az 1 millió forint tartozás elengedését, akkor a törlesztője 13 %-kal 40 ezer forintra eshet vissza, és összességében 1,35 millió forinttal fizethet vissza kevesebbet a hitelintézetnek.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...