Friss házasoknak állami nászajándék!

  2017. szeptember 15.

Sokan talán nem is tudják, hogy a házasság megkötésével együtt jár az államtól kapott támogatás. A kedvezmény létrejötte a házasságkötési kedv növelése érdekében jött létre, amely a mielőbbi családalapításra buzdítja a fiatalokat. Az első házasoknak járó támogatás egy adóalap csökkentő kedvezmény, ami bővíti a személyi jövedelemről szóló CXVII. törvényt. Érdemes tudni, hogy az idei évben több mint kétszer annyian vették igénybe az állami nászajándékot, mint a tavaly, és összesen együttvéve 2,2 milliárd forintnyit spóroltak ezáltal.


Milyen kedvezmény jár?

A kedvezmény szerint a házasságkötést követő 24 hónapon belül a fiatal első házasok összesen havi 5000 forint adókedvezményt kapnak. Abban az esetben jár csak a támogatás, ha legalább az egyik fél az első házasságát köti. Ha az egyik fél korábban már volt házas, akkor sajnos a kedvezményt nem tudják igénybe venni. A kedvezmény az összevont adóalapba tartozó jövedelmet csökkenti havi 33 335 forinttal.

Az első házasok kedvezménye a 2015. január 1-jétől megkötött házasságok után jár, az előtte kötött házasságok után nem lehet igényelni az adókedvezményt. Ez az állami támogatás a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.


Mennyi ideig lehet érvényesíteni?

A kedvezményt a házasságot követő hónapban már lehet igényelni, de legfeljebb 24 hónapon belül. Ezen az időintervallumon túl sajnos már nem lehet igényelni.


Igénylési feltételek

A kedvezmény igénybevételéhez szükséges mindkét házaságot kötött félnek az adóbevallásában feltüntetni egymás adóazonosító jelét, illetve egy nyilatkozatba bele kell fogalalniuk, hogy melyik fél veszi igénybe a havi 5000 Ft-os állami kamattámogatást, vagy tartalmaznia kell a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket. 

 

Amennyiben az adóbevallásban érvényesítené a kedvezményét és azt munkáltatója készíti, akkor a munkáltatónak szükséges március 20-ig leadni az első házasok igazolásához szükséges nyomtatványt. Ebben az esetben az SZJA-ban (Személyi Jövedelem Adó) fel fogja tüntetni a NAV az első házasok kedvezményét, és a kedvezmény mértékét is. Abban az esetben, ha valamilyen okból adódóan nincs feltüntetve az SZJA-ban a kedvezmény, akkor lehetőség van külön bevallást készíteni, amiben igazolhatja a kedvezményre való jogosultságát.  

 

Lehet az adóbevalláson kívül akár év közben is igényelni az állami adókedvezményt, ilyenkor a házastárs egyik fele kérheti, hogy év közben vegyék figyelembe a támogatást. Ehhez az alábbi nyilatkozatot kell kitöltve leadnia a munkáltatójához.                                                     

 Adóelőleg-nyilatkozat 2017. évben az első házasok kedvezményének érvényesítéséről.

A házastárs másik tagjának is ki kell töltenie a nyilatkozatot, de szerencsére idéntől már nincs szükség arra, hogy a nyilatkozatot a házastársa munkáltatója is igazolja.

Érdemes tudni, hogy az Adóelőleg nyilatkozat nem kizárólag munkáltató számára adható. Olyan kifizető felé is adható, aki rendszeres jövedelmet utal, és ezt megteheti akár havi, heti bérként is, de akár egyéb juttatásként is. 

 

Hogyan lehet visszamenőleg igényelni a támogatást? 

Amennyiben a házaspár 2016-ban kelt egybe, viszont családalapítás miatt lemondták az első házasok kedvezményét, akkor 2017-ben az adóbevallásukban érvényesíthik a kérvényüket. Abban az esetben, ha 2015-ben mondták le az első házasok kedvezményét, akkor a 2015-ös adóbevallást kell önellenőrzéssel korrigálni.

 

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...