Friss házasoknak állami nászajándék!

2017-09-15

Vegye igénybe az első házasoknak járó állami támogatást!

Sokan talán nem is tudják, hogy a házasság megkötésével együtt jár az államtól kapott támogatás. A kedvezmény létrejötte a házasságkötési kedv növelése érdekében jött létre, amely a mielőbbi családalapításra buzdítja a fiatalokat. Az első házasoknak járó támogatás adóalap csökkentő kedvezmény, ami bővíti a személyi jövedelemről szóló CXVII. törvényt.

 


hirdetés

Érdemes tudni, hogy az idei évben több mint kétszer annyian vették igénybe az állami nászajándékot, mint a tavaly, és összesen együttvéve 2,2 milliárd forintnyit spóroltak ezáltal.


Milyen kedvezmény jár?

A kedvezmény szerint a házasságkötést követő 24 hónapon belül a fiatal első házasok összesen havi 5000 forint adókedvezményt kapnak. Abban az esetben jár csak a támogatás, ha legalább az egyik fél az első házasságát köti. Ha mindkét fél korábban volt házas, akkor sajnos a kedvezményt nem tudják igénybe venni.

A kedvezmény  az összevont adóalapba tartozó jövedelmet csökkenti havi 33 335 forinttal, amivel két év alatt összesen 120.000 forinttal csökkenthető az adó mértéke.

Az első házasok kedvezménye a 2015. január 1-jétől megkötött házasságok után jár, az előtte kötött házasságok után nem lehet igényelni az adókedvezményt. Ez az állami támogatás a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.


Mennyi ideig lehet érvényesíteni?

A kedvezményt a házasságot követő hónapban már meg lehet igényelni, de legfeljebb 24 hónapon belül. Ezen az időintervallumon túl sajnos már nem lehet igényelni.


Igénylési feltételek

A kedvezmény igénybevételéhez szükséges mindkét házaságot kötött félnek az adóbevallásában feltüntetni egymás adóazonosító jelét, illetve egy nyilatkozatba bele kell fogalalniuk, hogy melyik fél veszi igénybe a havi 5000 Ft-os állami kamattámogatást, vagy tartalmaznia kell a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket. 

Amennyiben az adóbevallásban érvényesítené a kedvezményét és azt munkáltatója készíti akkor  a munkáltatónak szükséges március 20-ig leadni az első házasok igazolásához szükséges nyomtatványt. Ebben az esetben az SZJA-ban (Személyi Jövedelem Adó) fel fogja tüntetni a NAV első házasok kedvezményét és a kedvezmény mértékét is. Abban az esetben, ha valamilyen okból adódóan nincs feltüntetve a SZJA-ban a kedvezmény, akkor lehetőség van külön bevallást készíteni, amiben igazolhatja a kedvezményre való jogosultságát.  

Lehet az adóbevalláson kívül akár év közben is igényelni az állami adókedvezményt, ilyenkor a házastárs egyik fele kérheti, hogy év közben vegyék figyelembe a támogatást. Ehez az alábbi nyilatkozatot kell kitöltve leadnia a munkáltatójához.                                                     

 Adóelőleg-nyilatkozat 2017. évben az első házasok kedvezményének érvényesítéséről.

A házastárs másik tagjának is ki kell töltenie a nyilatkozatot, de szerencsére idéntől már nincs szükség arra, hogy a nyilatkozatot a házastársa munkáltatója is igazolja.

Érdemes tudni, hogy az Adóelőleg nyilatkozat nem kizárólag munkáltató számára adható. Olyan kifizető felé is adható, aki rendszeres jövedelmet utal, és ezt megteheti akár havi, heti bérként is, de akár egyéb juttatásként is. 

 

Hogyan lehet visszamenőleg igényelni a támogatást? 

Amennyiben a házaspár 2016-ban kelt egybe, viszont családalapítás miatt lemondták az első házasok kedvezményét, akkor 2017-ben az adóbevallásukban érvényesíthik a kérvényüket. Abban az esetben, ha 2015-ben mondták le az első házasok kedvezményét, akkor a 2015-ös adóbevallást kell önellenőrzéssel korrigálni.