Továbbra is igényelhető az első házasok adókedvezménye!

  2018. január 17.

Az utóbbi években Magyarországon ismét népszerűvé vált a házasságkötés. Évente több, mint 50 ezren kötnek házasságot, és ez a szám 1996 óta nem volt ilyen kiemelkedően magas. Az állam adókedvezményt nyújt azoknak a pároknak, akik papíron is összekötik életüket, korhatártól függetlenül. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin 2018 januárjában jelentette be, hogy idén, 2018-ban is igényelhető az első házasok adókedvezménye. A támogatás 2015 óta igényelhető, ha legalább az egyik fél az első házasságát köti. Ennek a lehetőségnek köszönhetően két év alatt 120 ezer forintnyi összeget tudnak spórolni a friss házasok. A felmérések szerint egyre több friss házas igényli a nekik járó állami kedvezményt, és valószínű, hogy 2018-ban még többen fognak vele élni.


Mennyi adókedvezmény jár 2018-ban?

Az újonnan házasodottaknak járó adókedvezmény összege továbbra is változatlan. A házastársaknak együttesen havi 5000 Ft adókedvezmény jár, és ezáltal a nettó bér havi 5000 Ft-tal lesz több. Ez a támogatás adóalap kedvezményként értelmezendő, vagyis az összevont adóalapba tartozó jövedelem havi 33 335 Ft-tal csökken. A támogatás maximum a házasságkötést követő hónaptól számított 24 hónapon keresztül vehető figyelembe. Érdemes tudni, hogy a kapott összeg ingatlanvásárlásra is felhasználható, mint önerő. Az állam ezzel is támogatja a lakásvásárlást.


hirdetés


Igénylési feltételek

A kedvezményre jogosult minden olyan házaspár, akiknél legalább az egyik fél az első házasságát köti. Abban az esetben, ha mindkét fél korábban volt már házas, nem jogosultak az adókedvezményre. Nincs életkori feltétel, mint például a CSOK-nál, igénybe veheti akár 18, vagy 60 évesen is. Érdemes tudni, hogy a házastársak egyik fele igényelheti csak a kedvezményt.


Mikortól igényelhető?

Csak akkor igényelhető a friss házasoknak járó adókedvezmény, ha még a családi kedvezményeket nem igényelték. A kedvezményt már a házasságkötést követő hónaptól lehet igényelni és legfeljebb 24 hónapon át, azaz 2 éven keresztül jár. Válás esetén azonnal megszűnik a kedvezményre való jogosultsága mind a két félnek.


Igénylése

Év közben igényelni a munkahelyen lehet. Ehhez szükséges kitölteni egy nyilatkozatot, amin fel kell tüntetni a saját adatai mellett a házastársa nevét és adóazonosító jelét is.


Igénylés év közben, az adóbevallásban

Ez a legegyszerűbb módja az igénylésnek, hiszen az év közbeni adóbevallásban mindkét félnek kölcsönösen fel kell tüntetni egymás adatait. Az adóbevallásban való igénylés előnye, hogy egy összegben kapják meg az pénzt, bár csak a következő évben az adóbevallás beadása után. Fontos tudni, hogy csak az egyik fél igényelheti a kedvezményt az adóbevallásában, de a másik félnek is fel kell tüntetnie, hogy a házastársa veszi igénybe a támogatást. A NAV kontrolálja a túligénylést és egyezteti a férj és a feleség által igénybe vett adókedvezményt.


Családi kedvezménnyel együtt

A két adókedvezmény egyidejű igénylése nem zárja ki egymást. Ez a korábbi években, 2015-2016-ban még nem így volt, viszont az biztos, hogy 2018-ban együtt is igényelhető, viszont a kedvezmények sorrendjére figyelni kell. Abban az esetben, ha gyermek születik, és így mindkét kedvezményre jogosulttá válik a házaspár, akkor először a házassági kedvezményt kell figyelembe venni és a fennmaradó adóból lehet a családi kedvezményt érvényesíteni.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...